ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεις στον ωκεανό: Η Κορέα και τα Ηνωμένα Έθνη σχεδιάζουν το μέλλον μας

Πόλεις στον ωκεανό: Η Κορέα και τα Ηνωμένα Έθνη σχεδιάζουν το μέλλον μας
Oceanix City

Η ιδέα ότι μπορούμε να ζήσουμε σε πόλεις που επιπλέουν δεν είναι καινούργια. Μέχρι τώρα, όμως, τη συναντούσαμε μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας και αυτές οι πόλεις ήταν συνήθως μια λύση ανάγκης, μετά από μια παγκόσμια καταστροφή.

Όλα αυτά αλλάζουν, όμως, καθώς η πρώτη πλωτή πόλη είναι έτοιμη να κατασκευαστεί και είναι ένα πρότζεκτ που συνυπογράφου η πόλη Busan στη Νότια Κορέα, ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών UN-Habitat και ο οργανισμός OCEANIX.

Όλοι μαζί έβαλαν τις υπογραφές για την υλοποίηση του πρότζεκτ στα ανοικτά των ακτών της 3,4 εκατομμυρίων κατοίκων νοτιοκορεατικής πόλης. Σχεδιασμένο από τον Bjarke Ingels Group (BIG), το φιλόδοξο σχέδιο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια και προβλέπει μια πόλη φτιαγμένη από εξαγωνικές πλατφόρμες και η οποία θα είναι ανθεκτική σε φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες, τσουνάμι και τυφώνες.

«Οι βιώσιμες επιπλέουσες πόλεις είναι μέρος του οπλοστασίου στρατηγικών κλιματικής προσαρμογής που έχουμε διαθέσιμο. Αντί να μαχόμαστε το νερό, ας ζήσουμε σε αρμονία μαζί του. Μέσα από την ιδέα της επιπλέουσας πόλης, προσβλέπουμε στην εξέλιξη λύσεων κλιματικής προσαρμογής και βασισμένων στη φύση και η ιδανική επιλογή για το πρωτότυπο είναι η Busan», επεσήμανε η εκτελεστική διευθύντρια του UN-Habitat, Μαιμουνάχ Μοχντ Σαρίφ.

Περίπου το 40% του πληθυσμού της Γης ζει σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τις ακτές, ενώ ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας. «Με τις περίπλοκες αλλαγές με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες οι παράκτιες πόλεις, χρειαζόμαστε ένα καινούργιο όραμα στο οποίο θα είναι δυνατόν να συνυπάρχουν ο κόσμος, η φύση και η τεχνολογία. Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από την Busan για να κάνουμε το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση βιώσιμων οικισμών στον ωκεανό» είπε ο δήμαρχος της Busan, Park heong-joon.

«Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι μια τρομερή απειλή, αλλά η βιώσιμη επιπλέουσα υποδομή μπορεί να συμβάλει στην επίλυση αυτής της διαφαινόμενης καταστροφής. Είμαστε ενθουσιασμένοι που γράφουμε ιστορία με την Busan και τον UN-Habitat αναγγέλλοντας το επόμενο σύνορο της ανθρωπότητας» χαιρέτησαν οι συνιδρυτές του OCEANIX, Itai Madamombe και Marc Collins Chen.

Το 2019, παρουσιάζοντας το πρότζεκτ, ο Bjarke Ingels, ιδρυτής του BIG είχε πει: «Η σωρευτική αρχιτεκτονική μπορεί στο διάβα των χρόνων να μεγαλώσει, μετασχηματιστεί και προσαρμοστεί οργανικά, εξελισσόμενη από μια γειτονιά 300 κατοίκων σε μια πόλη 10.000 - με τη δυνατότητα να κλιμακώνεται επ' αόριστον για να προσφέρει ανθούσες θαλάσσιες κοινότητες για ανθρώπους που νοιάζονται ο ένας για τον άλλον και για τον πλανήτη μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ