TRAVEL

Τόφου: Η νέα νοστιμιά από την Κίνα που «κερδίζει» όλο και περισσότερο κόσμο

Τόφου: Η νέα νοστιμιά από την Κίνα  που «κερδίζει» όλο και περισσότερο κόσμο
Twitter/@marymay116

Λευκό τόφου. Εντονα αρωματισμένο τόφου. Τηγανητό τόφου. Σε μια αγροτική οικογενειακή φάρμα στο χωριό Ζαϊμπάο της νοτιοδυτικής επαρχίας Γουιτζόου  στη Κίνα, πολλά πιάτα φτιαγμένα από αυτό το παράγωγο σόγιας δίνουν την ευκαιρία για ένα μεγάλο «τραπέζι από τόφου».

Στη μέση των τραπεζιών στέκεται η ξακουστή Σίε Τσιόνγκ, γνωστή στην περιοχή και ως η «Θεά του Τόφου». Ντυμένη με παραδοσιακή στολή παρουσιάζει σε τουρίστες από πολλά μέρη του κόσμου αυθεντικές σπεσιαλιτέ μοναδικής νοστιμιάς.

«Το χωριό Ζαϊμπάο βρίσκεται πολύ κοντά στο διάσημο βουνό των Βουδιστών, Φαντζίνγκ, το οποίο έχει πολύ καθαρό περιβάλλον» τονίζει η Σίε, ενώ σύμφωνα με την ίδια είναι τα φασόλια καθώς και το γάλα και τα φύλλα σόγιας που τους προσδίσουν αυτή την ιδιαίτερη υφή τους.

Αν και το χωριό μέχρι πρόσφατα ήταν σχετικά άγνωστο, το Βουνό Φαντζίνγκ είναι ένας δημοφιλέστατος τουριστικός οδηγός στο Γκουιτζόου, ο οποίος προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών.

YberEclectic

(Twitter/@UberEclectic)

Η «Θεά του τόφου» βγάζει το χωριό από την αφάνεια...

Η 28χρονη Σίε Τσιόνγκ είναι υπάλληλος στον οργανισμό τουρισμού στην κομητεία Τσιανγκόου. Ήταν Απρίλιος του περασμένου έτους όταν της ανατέθηκε από την τοπική κυβέρνηση να παραμείνει 18 μήνες στο Ζαϊμπάο, προκειμένου να συμβάλλει στο εθνικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φτώχειας.

Στο χωριό Ζαϊμπάο από τους 2.086 κατοίκους του, οι 177 ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας.

« Όταν ήρθα για πρώτη φορά εδώ δεν γνώριζα τις τοπικές συνήθειες, οπότε έπρεπε να ακολουθώ τους τοπικούς αξιωματούχους και να πηγαίνω πόρτα-πόρτα για να γνωρίσω τους ανθρώπους και τις συνθήκες διαβίωσής τους» λέει η Σίε.

Η νεαρή γρήγορα διαπίστωσε την γευστικότητα του τόφου που έφτιαχναν οι ντόπιοι, ωστόσο σύμφωνα με την ίδια ήταν κάτι που δεν το προωθούσαν και δεν το διαφήμιζαν με τον κατάλληλο τρόπο.

Τότε ήταν που αποφάσισε να βοηθήσει η ίδια στη διαφήμιση των πιάτων.

Όντας απόφοιτη του Yunnan Normal University, η Σίε είχε εργασθεί και παλαιότερα ως πωλήτρια σε μία εταιρεία, αξιοποιώντας τις γνώσεις της πάνω στο μάρκετινγκ.

«Σκέφτηκα πως θα βοηθήσει πραγματικά την τουριστική κίνηση του τόπου αν φοράω την τοπική ενδυμασία και διαφημίζω τις τοπικές σπεσιαλιτέ».

Τον Αύγουστο του περασμένου έτους πόσταρε την φωτογραφία της στην εφαρμογή γρήγορων μηνυμάτων WeChat, στην οποία παρουσίαζε τις σπεσιαλιτέ του Ζαϊμπάο. Με την όμορφη εμφάνισή της και τα συγκινητικά λόγια που χρησιμοποίησε, η φωτογραφία έγινε σε χρόνο ρεκόρ viral αποσπώντας δεκάδες like.

wikimedia tofu2 copy copy

(Wikimedia)

Έκτοτε η «Θεά του Τόφου» άρχισε να προωθεί το εκπληκτικό περιβάλλον και τα τρόφιμα του Ζαϊμπάο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στις ιστοσελίδες on line αγορών.

Μάλιστα, τον περασμένο χειμώνα πραγματοποιήθηκε το πρώτο φεστιβάλ τόφου στο χωριό.

Μέσα μαζικής ενημέρωσης, ακόμη και τραγουδιστές της ποπ προσκλήθηκαν για να βοηθήσουν στην εκδήλωση, η οποία προσείλκυσε πλήθος κόσμου.

Χάρη στη δημοσιότητα που έφερε η Σίε, οι ντόπιοι είδαν να ανθίζουν οι επιχειρήσεις που παρασκέυαζαν τόφου.

Χαρακτηριστική η περίπτωση αυτή του 24χρονου Τσεν Γιανγκ, ο οποίος έχει μία φάρμα στο Ζαϊμπάο και πουλάει τόφου. Πέρυσι είδε τα κέρδη της επιχείρησής του να ξεπερνούν τα 30.000 δολάρια.

« Τα κέρδη από την φάρμα και τις πωλήσεις ψημένων τόφου με βοήθησαν να χτίσω ένα καινούργιο σπίτι και να αγοράσω ένα νέο αυτοκίνητο. Η ζωή τώρα είναι πολύ καλύτερη», αναφέρει ο ίδιος.

adiw1202 copy

(Twitter/@adiw1202)

Ωστόσο, ήταν πολλά αυτά που άλλαξαν στο χωριό τόσο ως προς τις συνθήκες της ζωής, όσο και στη νοοτροπία των ανθρώπων που ζουν εκεί. Η Λι Μιχουά, υπεύθυνη για τις γυναικείες υποθέσεις στο χωριό, δεν είχε τολμήσει ποτέ στο παρελθόν να τραγουδήσει μπροστά σε τουρίστες. Με την ενθάρρυνση όμως της Σίε άρχισε να τραγουδά ποπ τραγούδια με αλλαγμένα λόγια.

Με την βοήθεια της Σίε οι ντόπιοι αξιωματούχοι πήραν δάνειο για την κατασκευή ενός μεγάλου ντόπιου εστιατορίου το οποίο άνοιξε τον προηγούμενο Ιούνιο και σερβίρει στους τουρίστες μενού με κύριο συστατικό το τόφου.

Οι ντόπιοι από τα έσοδα του εστιατορίου φιλοδοξούν να φτιάξουν τον εγκαταλελειμμένο κήπο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το εστιατόριο κι έτσι να δελεάσουν ακόμη περισσότερους τουρίστες.