ΚΟΣΜΟΣ

Αεροπορική εταιρία ζυγίζει τους επιβάτες της για... λόγους οικονομίας

Αεροπορική εταιρία ζυγίζει τους επιβάτες της για... λόγους οικονομίας
Φωτογραφία Αρχείου REUTERS/Steven Saphore

Στο πλαίσιο της προσπάθειας εκσυγχρονισμού και μείωσης του λειτουργικού κόστους η αεροπορική εταιρία Finnair έχει ξεκινήσει να… ζυγίζει τους επιβάτες της πριν την επιβίβαση στις πτήσεις τους.

Οι αεροπορικές εταιρίες χρησιμοποιούν εκτιμήσεις του μέσου βάρους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπλοΐας (EASA) για να υπολογίσουν τα καύσιμα που απαιτούνται για κάθε πτήση, όμως η σκανδιναβική εταιρία θεωρεί πως οι εκτιμήσεις χρειάζονται ενημέρωση και κάνει την δική της έρευνα.

Το βάρος του αεροσκάφους, συμπεριλαμβανομένων των επιβατών και του φορτίου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το τελικό κόστος των καυσίμων, καθώς όσο πιο βαρύ είναι ή θεωρείται ότι είναι ένα αεροπλάνο τόσο περισσότερα καύσιμα απαιτούνται.

Τα στοιχεία της EASA έχουν ορίσει τον μέσο όρο βάρους των αντρών στα 84,6 κιλά, των γυναικών στα 66,5 κιλά και των παιδιών, κάτω των 12 ετών στα 30,7 κιλά. Βέβαια στις προβλέψεις δεν έχουν συνυπολογιστεί παράγοντες όπως οι διαφορετικές εποχές και η βαριά ένδυση των επιβατών. Να σημειωθεί πως όλα τα αεροσκάφη έχουν μέγιστο βάρος απογείωσης. Τα Boeing 747 παραδείγματος χάριν το εκτιμώμενο βάρος φτάνει τους 443 τόνους.

Η Finnair δεν αναγκάζει τους επιβάτες της να ζυγιστούν, η διαδικασία έχει εθελοντικό χαρακτήρα και έως σήμερα έχουν δεχτεί να συμμετέχουν 180 άτομα. Ο στόχος της εταιρίας είναι να φτάσει στις 2.000 συμμετοχές καθώς αυτό το νούμερο θα προσφέρει τα απαραίτητα στοιχεία για τους υπολογισμούς περί καυσίμων.

Η είδηση περί ζύγισης επιβατών δεν είναι πρωτάκουστη όμως. Το 2013 η Samoa Air είχε χρεώσει τους επιβάτες της βάσει κιλών, σε μία απόφαση που είχε ξεσηκώσει σφοδρές αντιδράσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ