ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Ταξίδι στο Ομάν: Μια «όαση» γαλήνης στη Μέση Ανατολή

Ταξίδι στο Ομάν: Μια «όαση» γαλήνης στη Μέση Ανατολή

Τροπικές παραλίες, επιβλητικά βουνά, άγρια βραχώδη τοπία, εντυπωσιακοί αμμόλοφοι, μαγευτικά φαράγγια, καταπράσινες οάσεις και εξωτικές γεύσεις. Το ταξίδι στο Ομάν αποτελεί μια μοναδική εμπειρία για εκείνον που θέλει να νιώσει τη μαγεία της Ανατολής και παράλληλα να ηρεμήσει.

Συνορεύοντας με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Υεμένη, το Ομάν αποτελεί ένα μικρό και άγνωστο για πολλούς «στολίδι» της Αραβικής Χερσονήσου με φυσική ομορφιά και ιστορικό ενδιαφέρον. Η περιοχή στην οποία βρίσκεται σήμερα το Ομάν ήταν γνωστή στους Έλληνες ναυτικούς ήδη από την αρχαιότητα, μόνο που τότε είχε μια άλλη ονομασία: Ήταν η Λιβανωτοφόρος χώρα, η χώρα στα βουνά της οποίας φύτρωνε το Boswellia sacra, το δέντρο από το οποίο εξαγόταν το λιβάνι, η κύρια πηγή εσόδων του βασιλείου εκείνα τα χρόνια.

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφτεί κανείς το Ομάν είναι από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο (και ειδικότερα από Νοέμβριο μέχρι Φεβρουάριο). Τους μήνες που ακολουθούν, η θερμοκρασία ανεβαίνει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τις μετακινήσεις και τη διάθεση του ταξιδιώτη στο Σουλτανάτο. Μέχρι τότε, όμως, ο υδράργυρος επιτρέπει στον επισκέπτη να βιώσει ένα μικρό και ανάλαφρο «Καλοκαίρι» μες στον Χειμώνα.

om2

Στους δρόμους της Μουσκάτ

Όσον αφορά στο τι μπορεί να κάνει ο ταξιδιώτης στο Ομάν, το σίγουρο είναι πως οι επιλογές είναι πολλές και ποικίλες, με την αρχή να γίνεται από την πρωτεύουσα του Σουλτανάτου, τη Μουσκάτ, ή αλλιώς Μασκάτ, μια πόλη που συνδυάζει αρμονικά το παραδοσιακό με το σύγχρονο στοιχείο, πάντα σε σεβασμό με την παραδοσιακή, ανατολίτικη αρχιτεκτονική.

om14

Εκεί ο επισκέπτης θα δει το εντυπωσιακό Μεγάλο Τζαμί του Σουλτάνου Καμπούς, ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Μουσκάτ, θα θαυμάσει το Βασιλικό Ανάκτορο Αλ Αλάμ, θα απολαύσει τη βόλτα του στο Μουτράχ σουκ (την παλιά αγορά της πόλης), θα περπατήσει στην corniche (το λιμάνι) για να απολαύσει τη θέα και να νιώσει σαν ντόπιος, θα μπει στα μουσεία της πόλης (όπως το Bait Al Zubair) για να μάθει την ιστορία του Ομάν, θα χαλαρώσει στις «χρυσές» παραλίες της Μουσκάτ και φυσικά, θα γευτεί την Ανατολή στο πιάτο του. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων και προβλημάτων, βέβαια, αξίζει να έχει κανείς κατά νου το γεγονός ότι η κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύεται στο Ομάν και είναι επιτρεπτή μόνο στο αεροδρόμιο, τα ξενοδοχεία και σε λίγα και συγκεκριμένα καταστήματα.

om7

Στις οάσεις με τις χουρμαδιές και τον «πλούσιο» βυθό

Για να μπορέσει, ωστόσο, να «γευτεί» κάποιος το πραγματικό Ομάν, αξίζει να μην περιοριστεί στα βασικά αξιοθέατα. Σε μικρή απόσταση από τη Μουσκάτ, όπου και θα προσγειωθεί, ο ταξιδιώτης μπορεί μόνος του ή με τη βοήθεια ενός οδηγού να εξερευνήσει την άγρια ομορφιά του Σουλτανάτου. Οι ντόπιοι είναι ιδιαίτερα ευγενικοί και μπορούν να αποκαλύψουν στον επισκέπτη τα «μυστικά» της πατρίδας τους. Όποια και αν είναι η επιλογή του καθενός, είναι βέβαιο ότι μια στάση στην καταπράσινη Σαλάλα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ομάν, κρίνεται απαραίτητη.

om10

Στο πρόγραμμα αξίζει να συμπεριληφθεί η επίσκεψη στο όρος Τζέμπελ Σαμ, η εξερεύνηση στη σπηλιά Al Hoota και οι βουτιές στην εντυπωσιακή, φυσική «πισίνα», Bimmah (sinkhole).

pisina

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο Ομάν ο επισκέπτης έχει, επίσης, τη δυνατότητα να ανακαλύψει τα «μαγευτικά» Wadis. Πρόκειται για εκπληκτικά φαράγγια μες στην έρημο, μικρές αλλά καταπράσινες οάσεις με καταρράκτες και χουρμαδιές που ενδείκνυνται για χαλάρωση. Το πιο γνωστό είναι το Wadi Shab, το οποίο απέχει μία ώρα και 40 λεπτά οδικώς από τη Μουσκάτ, ωστόσο, υπάρχουν πολλές ακόμη εντυπωσιακές και κατάφυτες κοιλάδες, όπως το Wadi Al Arbaeen, το Wadi Al Hawqayn και το Wadi Dhum.

om8

Τέλος, ο λάτρης των σπορ -και δη των θαλάσσιων- είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι το Ομάν αποτελεί έναν δημοφιλή καταδυτικό προορισμό. Ο «πλούσιος» βυθός του, οι παραλίες και το κλίμα του, προσελκύουν τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερους τουρίστες που επιθυμούν να δουν από κοντά δελφίνια, εντυπωσιακές θαλάσσιες χελώνες, καρχαρίες και φυσικά, τις μεγάπτερες φάλαινες που κολυμπούν στα νερά του Ομάν.

om11

Το σίγουρο είναι πως εκτός από μοναδικά τοπία φυσικού κάλλους, έντονες γεύσεις και «μαγευτικές» εικόνες, οι επιλογές που προσφέρει το Ομάν μπορούν να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη και κυρίως, εκείνον που αποζητά να βιώσει μια εξωτική περιπέτεια στην «καρδιά» του Χειμώνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ