ΚΟΣΜΟΣ

Λέουβαρντεν: Τέσσερις λόγοι για να επισκεφτείς την πολιτιστική πρωτεύουσα για το 2018

Λέουβαρντεν: Τέσσερις λόγοι για να επισκεφτείς την πολιτιστική πρωτεύουσα για το 2018

Η «Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης» είναι εκείνη η πόλη που ορίζει κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε κατά το διάστημα αυτό να έχει την ευκαιρία να επιδείξει την πολιτιστική της ζωή και ανάπτυξη. Μερικές πόλεις, έχουν καταλήξει να «μεταμορφωθούν» ολοκληρωτικά, σύμφωνα με την προηγούμενη πολιτιστική τους κατάσταση, ενώ άλλες έχουν αρπάξει αυτή την ευκαιρία για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, χωρίς βέβαια, να το εξελίξουν αρκετά.

Για το 2018, οι πολιτιστικές πρωτεύουσες που όρισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι το Λέουβαρντεν της Ολλανδίας και η Βαλέτα της Μάλτας. Επικεντρωνόμαστε στη μικρή πόλη της βόρειας Ολλανδίας και πρωτεύουσας της επαρχίας Φρίσλαντ, έτσι παρακάτω θα βρείτε τέσσερις λόγους, για να είναι ο επόμενος ταξιδιωτικός σας προορισμός.

2 copy

Το Into The Grave Festival 2018, ένα από τα μεγαλύτερα metal φεστιβάλ της πόλης, που διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι με μοναδικό line up. Φέτος, οι headliners του Into The Grave θα είναι οι Gojira και οι BEHEMOTH, ενώ μαζί τους στη σκηνή θα ανέβει και η συμφωνική μπάντα Delain, το crossover/punk συγκρότημα Suicidal Tendencies, η metal κολεκτίβα Metal Allegiance και πολλά ακόμη που θα σας βοηθήσουν να «λιώσετε» κάτω από το Αυγουστιάτικο φεγγάρι. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής του φεστιβάλ είναι 10 και 11 Αυγούστου 2018.

3 copy

Οι εκθέσεις που φιλοξενούνται στο Μουσείο Φρις, παίζουν έναν αρκετά σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της πολιτιστικής ζωής της πόλης, καθώς τιμώνται δύο από τα πιο διάσημα «παιδιά» της ίδιας. Από τις 28 Απριλίου μέχρι και τις 28 Οκτωβρίου, το μουσείο θα κάνει ένα αφιέρωμα στη γραφίστρια Escher αλλά και τη χορεύτρια Mata Hari, η οποία κατάφερε να συνεπάρει όλη την Ευρώπη στις αρχές του 1900. Ενδιαφέρον θα έχει και η τρίτη έκθεση του Μουσείου Φρις, Phantom Limb (μέχρι τις 29 Ιανουαρίου 2019) με κομμάτια διάφορων νέων, οι οποίοι έχουν ήδη μια ξεχωριστή θέση στην Τέχνη της «εξαπάτησης».

4

Η αρχιτεκτονική της πόλης αποτελείται από μερικά από τα πιο γνωστά κτήρια στο κέντρο, όπως είναι η Κανσελαρέι (πρώην καγκελαρία), η εκκλησία του αγίου Βονιφάτιου, το Βάαγκ (παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης), ο κεκλιμένος πύργος Ολντεχόφε και το μουσείο Φρις. Επίσης, αξίζει μια επίσκεψη και το Σταντχουντερλέικ χοφ, μία από τις πρώην κατοικίες της ολλανδικής βασιλικής οικογένειας μέχρι το 1971.

5

Επιπλέον, η «αγροτική» αυτή πόλη του Λέουβαρντεν είναι γνωστό σημείο αφετηρίας και τερματισμού του αγώνα παγοδρομίας Elfstedentocht, ο οποίος ακολουθεί τα κανάλια της πόλης, όποτε… ο καιρός είναι αρκετά κρύος ώστε να παγώσουν!

6

Σε κάθε περίπτωση, το Λέουβαρτνεν μπορεί να είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2018, όμως μερικοί πιστεύουν πως ίσως δεν ήταν η κατάλληλη «ώρα». Κι αυτό διότι, πολλοί θεωρούν πως «η Τέχνη δεν θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα σε μια χώρα με τον υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην Ολλανδία». Όμως, οι τοπικές αρχές του Λέουβαρντεν στηρίζουν αυτή την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χάρη στην οικονομική ενίσχυση από όλη την Ευρώπη, αλλά και από τις γειτονικές πόλεις Amsterdam, Rotterdam και Hague.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ