ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Ένα εντυπωσιακό παγοδρόμιο στο πιο απίθανο μέρος

Ένα εντυπωσιακό παγοδρόμιο στο πιο απίθανο μέρος
CNNi / Jumeirah Vittaveli

Οι Μαλδίβες, προορισμός ονείρων για πολλούς, είναι νησιωτική χώρα του Ινδικού ωκεανού που αποτελείται από σχεδόν 1.000 κοραλλιογενή νησιά και μπορεί να χαρίσει αξέχαστες εμπειρίες.

Αυτή την άνοιξη, οι Μαλδίβες προσφέρουν μία νέα εμπειρία σε όσους θα την επισκεφθούν, καθώς θα μπορούν να επιδοθούν σε εντυπωσιακές φιγούρες πατινάζ στο πρώτο παγοδρόμιο του νησιού!

Ονομάζεται “Ice Ice Maybe…”, έχει μήκος 170 τ.μ. και άνοιξε τον Μάρτιο στο θέρετρο Jumeirah Vittaveli, το οποίο βρίσκεται 20 λεπτά μακριά από την πρωτεύουσα των Μαλδίβων, Μαλέ.

«Του δώσαμε αυτό το όνομα για να τονίσουμε πως δεν πρόκειται για ένα κλασικό παγοδρόμιο» αναφέρει στο CNNi ο γενικός διευθυντής του θέρετρου, Amit Majumder.

«Είναι χτισμένο ακριβώς πάνω στη θάλασσα οπότε έχεις την ευκαιρία να κολυμπήσεις στα τροπικά νερά και αμέσως μετά να κάνεις πατινάζ. Ή και το αντίθετο».

Το πρώτο παγοδρόμιο των Μαλδίβων

Η ιδέα του παγοδρομίου ξεκίνησε να συζητείται τον Δεκέμβριο του 2016, ακριβώς μετά τα Χριστούγεννα.

«Φιλοξενούσαμε φίλους μας οι οποίοι σχεδόν μένουν μαζί μας εδώ και αρκετά χρόνια, αφού έρχονται πολύ συχνά» αναφέρει ο διευθυντής.

Συμπληρώνει: «Η κόρη των φίλων μας, κατά κάποιο τρόπο μας προκάλεσε να δημιουργήσουμε ένα παγοδρόμιο. Είπε πως ήθελε πάρα πολύ να πάει για σκι ή κάπου με λίγη περιπέτεια, αλλά οι γονείς της επιμένουν πάντα να γυρνούν στις Μαλδίβες».

Οπότε ο Majumder αποφάσισε να συνδυάσει αυτούς τους δύο κόσμους που είχε στο μυαλό του το μικρό κορίτσι.

«Ένα τέτοιο πρότζεκτ ήταν αρκετά απαιτητικό σε ένα μέρος όπως οι Μαλδίβες. Δεν είναι σαν την Ευρώπη όπου οι άνθρωποι ήδη γνωρίζουν τα παγοδρόμια».

Φιλικό προς το περιβάλλον

Κάτι που οι ιδιοκτήτες του θέρετρου δεν σκόπευαν να διαπραγματευτούν σχετικά με το παγοδρόμιο ήταν η ενέργεια που θα καταναλώνει: απαιτούσαν μία λύση φιλική προς το περιβάλλον.

«Όσο κάναμε έρευνα, επισκεφθήκαμε μερικά παγοδρόμια. Σε κάποιο από αυτά γνώρισα τον ολυμπιονίκη Evgeni Plushenko (ο οποίος έδωσε παράσταση στα εγκαίνια του παγοδρομίου). Πήγα στη Ρωσία για να δω το παγοδρόμιό του, το οποίο αποτελείται από αληθινό πάγο. Εκεί έμαθα πόση ενέργεια καταναλώνει ένα τέτοιο μέρος».

Για να διατηρήσεις ένα παγοδρόμιο παγωμένο πρέπει να το έχεις μονίμως στη ψύξη, πράγμα που απαιτεί και ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.

«Είμαστε σε νησί, οπότε πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα. Κάθε κιλοβατώρα που χρησιμοποιούμε προκαλεί καύση ντίζελ ή ορυκτά καυσιμα, οπότε ένα κλασικό παγοδρόμιο δεν αποτελούσε επιλογή».

Έτσι, οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου αποφάσισαν να αποκτήσουν μία τεχνητή πίστα η οποία θα καταναλώνει μηδέν ενέργεια.

«Αρχικά πειραματιστήκαμε σε μία μικρή έκταση αλλά όταν είδαμε πως πήγε καλά, επεκταθήκαμε».

Η ξεχωριστή αρχιτεκτονική του

9


Πηγή: CNNi / DOUBLE DOT

Με μία πρώτη ματιά το παγοδρόμιο θυμίζει όλα τα υπόλοιπα κτίρια του νησιού, με τις κλασικές ξύλινες κολώνες και τις τοξωτές στέγες.

«Θέλαμε να συνδυάσουμε την αρχιτεκτονική ενός παγοδρομίου με αυτή των Μαλδίβων. Η μόνη μεγάλη διαφορά είναι πως προσθέσαμε μερικά παράθυρα στη στέγη ώστε να εισέρχεται λίγο φυσικό φως. Δεν μοιάζει με κανένα άλλο παγοδρόμιο».

CNNi / Is this the most unlikely place for an ice rink?

ΔΗΜΟΦΙΛΗ