ΚΟΣΜΟΣ

Κοιλάδα των Άγριων Λύκων: Η νέα τουριστική ατραξιόν της Κίνας

Κοιλάδα των Άγριων Λύκων: Η νέα τουριστική ατραξιόν της Κίνας
Φωτογραφία Αρχείου Pixabay

Στην Κοιλάδα των Άγριων Λύκων στο Γιονγκάν διάσπαρτα είναι τα αγάλματα λύκων που αλυχτούν στους δρόμους και στα ξενοδοχεία της, ενώ στις λεωφόρους που έχουν ονόματα από διάφορα ζώα, κυριαρχούν οι εικόνες από τη ζωή των λύκων.

Ιδρυτής της Κοιλάδας των Άγριων Λύκων, ενός τουριστικού αξιοθέατου στην κομητεία Ζισί της ανατολικής επαρχίας Τσιανγκσί, είναι ο Ντινγκ ο οποίος σκοπεύει να φέρει πραγματικούς λύκους για να τονώσει τον τουρισμό. Πριν συλλάβει αυτό το σχέδιο ο Ντινγκ ήταν ένας επιτυχημένος προμηθευτής γρανίτη στη Ζισί. Η περιοχή που βρίσκεται στα βουνά, διαθέτει πλούσιους πόρους αυτού του πετρώματος χάρη στο οποίο δημιουργήθηκαν πολλά εργοστάσια για την επεξεργασία του. Στην περίοδο της ακμής, ο νομός είχε πάνω από 80 εργοστάσια.

Η επιχείρηση του Ντινγκ, από το 2004 που ιδρύθηκε, κατέγραψε έσοδα πάνω από 10 εκατ. γιουάν (1,6 εκατομμύρια δολάρια). Αν και η επιχείρηση αυτή ήταν σταθερά κερδοφόρα, παράλληλα απειλούσε το περιβάλλον. Οι τοπικές αρχές άρχισαν τότε συστηματικά να προσπαθούν να πείσουν τις επιχειρήσεις αυτές να κλείσουν. Καθώς ο Ντινγκ ήταν επικεφαλής της ένωσης ιδιωτών επιχειρηματιών της περιοχής, η κυβέρνηση τον κάλεσε να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο κλείσιμο των εργοστασίων. Στην αρχή ένοιωσε ένα αίσθημα απώλειας, δεν ήξερε τι να κάνει πλέον στη ζωή του.

Το 2014 παρακολούθησε μία τοπική εκπομπή για έναν άνθρωπο, τον Γιανγκ, ο οποίος εξημερώνει άγριους λύκους στην αυτόνομη περιφέρεια των Ουιγούρων του Σιντσιάνγκ στη βορειοδυτική Κίνα. Η ιδέα τον ενθουσίασε καθώς ένοιωσε ότι μπορεί να ξεκινήσει μία νέα σταδιοδρομία. Τρεις μέρες αργότερα πήγε στο Σιντσιάνγκ και συναντήθηκε με τον Γιανγκ.

Σύντομα οι δύο τους έγιναν φίλοι και ο Ντινγκ απέκτησε εμμονή με τους λύκους. Άρχισε να μαθαίνει από τον Γιανγκ πώς να εξημερώνει τα ζώα ενώ ξόδεψε πάνω από ένα εκατ. γιουάν ταξιδεύοντας σε όλη την χώρα για να δει παρόμοιες εγκαταστάσεις. Σκέφθηκε ότι ήταν πολύ καλή ιδέα να συνδυάσει τους λύκους με τον τουρισμό. Καταχώρησε μία τουριστική εταιρία στην κομητεία Ζισί και κάλεσε τον Γιανγκ να επιλέξει μία ιδανική τοποθεσία στην περιοχή για να αναπτυχθεί ο «τουρισμός του λύκου».

Η ιδέα του Ντινγκ ήρθε σε μία στιγμή που η τουριστική βιομηχανία της Κίνας βρισκόταν σε άνοδο μετά 40 χρόνια μεταρρυθμίσεων και της πολιτικής του ανοίγματος. Το 2017, περίπου 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι ταξίδεψαν σε όλη τη χώρα, καταγράφοντας αύξηση 12,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το σχέδιό του κέρδισε την αναγνώριση της κυβέρνησης και πλέον η Κοιλάδα των Άγριων Λύκων έχει καταχωρηθεί ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός της Κίνας. Η τοπική κυβέρνηση χορήγησε άτοκα δάνεια σε τουριστικά γραφεία και υποσχέθηκε να στηρίξει ξενώνες, των οποίων οι ιδιοκτήτες διαθέτουν τα δωμάτια που δεν χρησιμοποιούν για μικρό χρονικό διάστημα, συνήθως σε τουρίστες.

Η Κοιλάδα των Άγριων Λύκων καλύπτει έκταση άνω των 2.000 στρεμμάτων, ενώ μέχρι στιγμής έχουν επενδυθεί περίπου 160 εκατ. γιουάν. Το έργο θα περιλαμβάνει τουριστικές εγκαταστάσεις, εστιατόρια και καφέ. Ο Ντινγκ ελπίζει ότι η Κοιλάδα των Άγριων Λύκων μπορεί να γίνει ένα από τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα μέσα σε τρία με τέσσερα χρόνια, φιλοξενώντας περισσότερους από 3.000 επισκέπτες κάθε μέρα κατά μέσο όρο. Έχει μάλιστα υπογράψει συμφωνία με τον Γιανγκ να φέρει μερικούς λύκους να ζήσουν στην περιοχή για να τους δουν οι τουρίστες.

«Ελπίζω ότι η Κοιλάδα των Άγριων Λύκων θα μπορέσει πραγματικά να ενισχύσει την τουριστική βιομηχανία στην περιοχή», δηλώνει με αισιοδοξία ο Ντινγκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ