ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Πώς το glamping άλλαξε τον τρόπο που απολαμβάνουμε τις διακοπές στη Φύση

Πώς το glamping άλλαξε τον τρόπο που απολαμβάνουμε τις διακοπές στη Φύση

Glamping. Πρόκειται για μια λέξη η οποία προστέθηκε στο λεξικό της Οξφόρδης το 2016. Το γεγονός αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως τις περασμένες δεκαετίες δεν μπορούσαμε να αντιληφθούμε τι ακριβώς όριζε αφού αφορούσε σε μια δημοφιλή ταξιδιωτική τάση, οι ρίζες της οποίας εντοπίζονται πίσω, στο 16ο αιώνα.

Τι ακριβώς είναι το glamping; Πρόκειται απλώς για τον συνδυασμό των λέξεων glamour και camping, έναν συνδυασμό ο οποίος μας έφερε μια από τις πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικές τάσεις των τελευταίων ετών και δημιούργησε ένα τουριστικό φαινόμενο που κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Πράγματι, τα τελευταία δέκα χρόνια, το glamping μετατράπηκε από ένα εξεζητημένο τρόπο διακοπών σε μια κορυφαία και δημοφιλή τουριστική επιλογή. Η αρχή έγινε στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ και λίγο καιρό αργότερα, το εναλλακτικό αυτό ταξιδιωτικό trend κατάφερε να φτάσει και στην Ευρώπη.

To glamping στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Με το glamping οι εναλλακτικές διακοπές αναβαθμίζονται αφού η γοητεία της διαμονής στη Φύση συνδυάζεται με τις πολυτελείς ανέσεις που ένα πεντάστερο ξενοδοχείο μπορεί να προσφέρει. Για εκείνους που επιθυμούν, λοιπόν, να περάσουν μερικές ημέρες χαλάρωσης κοντά στο φυσικό στοιχείο χωρίς να χρειαστεί να απαρνηθούν την πολυτέλεια ενός κορυφαίου resort, συνιστά την ιδανική επιλογή.

Στην Ελλάδα, το glamping έφτασε με μια μικρή καθυστέρηση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο, ήδη έχει αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές. Από ξύλινα δεντρόσπιτα, μέχρι πολυτελείς ανεμόμυλους και από εντυπωσιακές φάρμες έως υψηλής αισθητικής σκηνές. Η λίστα των επιλογών συνεχώς μεγαλώνει, προσφέροντας ακόμη περισσότερες προτάσεις στους λάτρεις αυτού του αντισυμβατικού -για πολλούς- τρόπου διακοπών.

Το σίγουρο είναι πως σε κάθε προορισμό, τα glamping καταφύγια εντυπωσιάζουν με τα παρακάτω πέντε να αποτελούν αναμφισβήτητα χαρακτηριστικά παραδείγματα κορυφαίων καταλυμάτων.

Νύχτες στην έρημο της Ισπανίας

Στη Ναβάρρα της Ισπανίας και συγκεκριμένα στην περιοχή Mπαρντένας Pεάλες βρίσκεται το ξενοδοχείο «Aire de Bardenas», ένα θέρετρο που προσφέρει στους επισκέπτες του την ευκαιρία να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία. Εκεί, μέσα σε ένα «άγριο» τοπίο που «κόβει» την ανάσα, οι ταξιδιώτες μπορούν να απολαύσουν κορυφαίες υπηρεσίες και γευστικά εδέσματα, περνώντας μερικές ημέρες μέσα σε πολυτελείς «φούσκες» στη μέση της ερήμου.

2

Χαλαρώνοντας σε ένα σουηδικό δεντρόσπιτο

Ξύλινες, υπερπολυτελείς «φωλιές» πάνω σε πανύψηλα δέντρα. Αυτό το ειδυλλιακό για τους λάτρεις της Φύσης σκηνικό βρίσκεται στο δάσος του Χάραντς, στη Σουηδία και αποτελεί έναν από τους κορυφαίους glamping προορισμούς στον κόσμο. Κάθε χώρος στο ξεχωριστό «Treehotel» προσφέρει στον επισκέπτη του μια αξέχαστη εμπειρία, ανάλογα με τις ανάγκες του, ενώ το μενού είναι «πλούσιο» και όσον αφορά στις δραστηριότητες τις οποίες μπορεί να δοκιμάσει: Από ορειβασία και πεζοπορία μέχρι ψάρεμα και υδάτινα σπορ.

3

Στην Ελβετία για χειμερινό glamping τουρισμό

Στην «καρδιά» των ελβετικών Άλπεων υπάρχει ένα glamping καταφύγιο που υπόσχεται να γοητεύσει τον λάτρη των χειμερινών σπορ και τον ταξιδιώτη που αποζητά μερικές στιγμές ηρεμίας δίπλα στη Φύση. Ο λόγος για το «Whitepod», ένα οικολογικό θέρετρο οι επισκέπτες του οποίου έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τις διακοπές τους μένοντας μέσα σε πολυτελείς σκηνές οι οποίες θυμίζουν σίγουρα ιγκλού.

4

Κάμπινγκ και πολυτέλεια στα Πυρηναία

Στη Λιέιδα της Ισπανίας υπάρχει μια κατασκήνωση που δεν μοιάζει με τις άλλες. Όσοι την επισκέπτονται κοιμούνται σε σκηνές και ξυπνούν, απολαμβάνοντας τη θέα των Πυρηναίων. Ωστόσο, οι υπηρεσίες που προσφέρει και οι ανέσεις που όσοι διαμένουν στο «Forest Days» χαίρονται, ξεπερνούν τα κοινά στάνταρ και τοποθετούν το εναλλακτικό αυτό resort ψηλά στη λίστα με τα glamping θέρετρα της Ευρώπης.

5

Ο οικολογικός «παράδεισος» της Ιρλανδίας

Σε σκηνές που θυμίζουν τεράστιες φούσκες μένουν και όσοι επισκέπτονται το πολυτελές και οικολογικό θέρετρο «Finn Lough», στην Ιρλανδία. Μπορεί να βρίσκεται μέσα στη Φύση, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως οι τουρίστες που το επιλέγουν δεν απολαμβάνουν κάθε σύγχρονη άνεση. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που πληρώνουν αδρά τη διαμονή τους εκεί.

6

Με τη ζήτηση για εναλλακτικά καταλύματα διαμονής να «ανεβαίνει» χρόνο με τον χρόνο και την ανάγκη για επαφή με τη Φύση ολοένα να αυξάνεται, το σίγουρο είναι πως κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι το glamping έχει αρχίσει να καθιερώνεται στον τομέα του τουρισμού. Ήδη ιστότοποι που απευθύνονται αποκλειστικά στο κοινό του glamping δημιουργούνται συνεχώς με σκοπό να προσφέρουν στους πελάτες τους τη δυνατότητα της επιλογής και φυσικά, της κορυφαίας διαμονής σε τοποθεσίες που υπό διαφορετικές συνθήκες, οι ταξιδιώτες δεν θα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν, όπως ακριβώς ονειρεύονταν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ