TRAVEL

Η καφετέρια του Θανάτου στην Μπανγκόνγκ: Ελάτε για καφέ και ένα φέρετρο

Η καφετέρια του Θανάτου στην Μπανγκόνγκ: Ελάτε για καφέ και ένα φέρετρο
Richard S. Ehrlich/ CNNi

Πώς σας φαίνεται η ιδέα του να …απολαύσετε τον καφέ σας μέσα από ένα φέρετρο; Αυτό το μακάβριο σχέδιο υλοποιείται σε μια καφετέρια στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόνγκ.

Οι επισκέπτες βγάζουν τα παπούτσια τους, μπαίνουν σε ένα φέρετρο και ξαπλώνουν στο μαλακό μαξιλαράκι, καθώς το ξύλινο καπάκι γλιστράει από πάνω τους. Κατόπιν, μένουν μέσα για τρία ολόκληρα... σκοτεινά λεπτά.

«Όταν είσαι μέσα στο φέρετρο, αισθάνεσαι σαν νεκρός», λέει στο CNN Travel η 15χρονη Tammy, καθώς βγαίνει από το μακρόστενο κουτί.

«Είναι άνετο, αλλά δεν θα μπορούσα να κοιμηθώ εκεί μέσα ή να χαλαρώσω, γιατί νομίζω ότι είμαι νεκρή. Ο θάνατος είναι αυτό το συναίσθημα όταν νομίζεις ότι θα χάσεις ό,τι έχεις σήμερα και ότι δεν θα είσαι ζωντανός για να δεις τους γονείς σου την επόμενη μέρα», συνεχίζει η ίδια. «Ακόμα φρικάρω. Ένιωθα ότι δεν ήθελα να βρίσκομαι άλλο εκεί μέσα», λέει γελώντας αμήχανα.

Βιώστε την «εμπειρία του θανάτου»

Το νέο Kid Mai Death Café, είναι μια βουδιστική καφετέρια, που προσπαθεί να προσελκύσει τους θαμώνες με μπισκότα και παγωμένα αναψυκτικά, με αντάλλαγμα μια εμπειρία «επίγνωσης του θανάτου» που θα μπορούσε να τους αλλάξει τη ζωή. Πολλοί είναι οι πελάτες που φρικάρουν και αρνούνται να μπουν στο φέρετρο. Σε όσους δεχτούν να το κάνουν, προσφέρεται έκπτωση 10%.

Άλλοι δέχονται διστακτικά. Τρία λεπτά αργότερα εμφανίζονται τρεμάμενοι, τρομοκρατημένοι, ή ανακουφισμένοι.

Στη διακόσμηση επικρατεί το μαύρο χρώμα,ενώ το ντεκόρ συμπληρώνεται από ένα άγαλμα του Βούδα και μια μικρή λιμνούλα με ψάρια. Όσοι δεν γνωρίζουν τη θεματική του καφέ, μπορούν κάλλιστα να θεωρήσουν ότι ο σκελετός που είναι τοποθετημένος σε ένα καναπέ, έχει ξεμείνει εκεί από κάποιο πάρτι του Halloween.

Αλλά κανένας δεν γελάει αντικρίζοντας το λευκό φέρετρο, πάνω σε μια εξέδρα που βρίσκεται ανάμεσα στα τραπέζια. Διακοσμημένο με περίτεχνα χρυσά μοτίβα αγγέλων, το φέρετρο περιμένει ανοιχτό για τον επόμενο που θα ενδώσει στη δοκιμή.

death cafe 2

Πηγή: Richard S. Ehrlich/ CNNi

Το καφέ δημιούργησε ο βοηθός καθηγητή Veeranut Rojanaprapa, για το διδακτορικό του στη φιλοσοφία και τη θρησκεία στο πανεπιστήμιο Saint John στην Μπανγκόνγκ. Όπως λέει, το θέμα της διατριβής του είναι «πώς να μειώσουμε την απληστία, πώς να μειώσουμε τον δείκτη διαφθοράς και πώς να αυξήσουμε το δείκτη διαφάνειας στην Ταϊλάνδη» χρησιμοποιώντας τον Βουδισμό σε μια χώρα με 90% πληθυσμό βουδιστών.

«Ο Βούδας δίδασκε συχνά για τη συνειδητοποίηση του θανάτου και είπε ότι όταν κάποιος σκέφτεται και γνωρίζει το θάνατό του, θα μειώσει το «εγώ» μέσα στο μυαλό του και θα μειώσει την απληστία και τον θυμό του», λέει ο Veeranut χαρούμενος στο CNN Travel.

death cafe 3

Πηγή: Richard S. Ehrlich/ CNNi

«Αν σκεφτείς ότι αύριο θα πεθάνεις, κανένας δεν θα χρησιμοποιήσει τον πολύτιμο χρόνο του για να εκδικηθεί τον εχθρό του ή για να βγάλει περισσότερα χρήματα. Θα χρησιμοποιήσει αυτές τις ώρες για να τις περάσει με την οικογένειά του, να κάνει καλό και πράγματα που πάντα ήθελε να κάνει», συμπληρώνει.

Ο Veeranut ζητάει από τους πελάτες να καταγράψουν την εμπειρία τους στο ημερολόγιο της καφετέριας, ακόμα και να σχεδιάσουν την κηδεία τους, επιλέγοντας ένα φέρετρο από το διαθέσιμο άλμπουμ.

Δείχνοντας προς τον σκελετό από ρητίνη, λέει ότι μπορεί να μετανιώσεις που καθυστερείς τα όνειρα σου, αφού μια μέρα θα καταλήξεις σαν και αυτόν.

Στο μενού της καφετέριας προσφέρονται ακόμα καφέδες με θέμα το θάνατο, όπως «ένας χρόνος ζωής» λάττε, «ένας μήνας ζωής» μόκα και το εσπρέσο της «τελευταίας μέρας». Τα πιο διάσημα, όμως, είναι τα παγωμένα επιδόρπια με τις ονομασίες «Γεννημένος», «Γέροντας», «Πόνος» και «Θάνατος».

Τα εγκαίνια της καφετέριας έγιναν την 1η Μαρτίου. Όπως λέει η μάνατζερ Trynh Phoraksa, σε αυτή φιλοξενούνται ακόμα θρησκευτικές δραστηριότητες, που διδάσκονται από ένα βουδιστή μοναχό, τα οποία προσελκύουν έως και 200 ανθρώπους.

Υπάρχουν ακόμα αίθουσες δωρεάν διδασκαλίας ξένων γλωσσών, πληροφορικής και σχεδίου για μεγαλύτερους σε ηλικία.