ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Βασιλικό ζεύγος: Τι πρέπει να ξέρουν ο δούκας και η δούκισσα για το Σάσεξ

Βασιλικό ζεύγος: Τι πρέπει να ξέρουν ο δούκας και η δούκισσα για το Σάσεξ
REUTERS/HANDOUT

Λόγω του ότι  η βασίλισσα της Αγγλίας ονόμασε τον Χάρι δούκα του Σάσεξ, το BBC δημιούργησε έναν οδηγό για τους νεόνυμφους προκειμένου να γνωρίσουν λίγο καλύτερα το μέρος.  

Η κομητεία του Σάσεξ, που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του Ηνωμένου Βασιλείου, κρύβει φυσικές ομορφιές, καθώς και μία μακρά ιστορική παράδοση. Παρακάτω όσα πρέπει να ξέρει κανείς για το Σάσεξ.

Έχει δικό του επιδόρπιο

Το Σάσεξ φημίζεται για το ποντ πούντινγκ του, το οποίο παραδοσιακά φτιάχνεται με πολύ βούτυρο που δημιουργεί μία «λίμνη» όταν ανοίγεται (εξού και η ονομασία pond pudding). Σύμφωνα με την συνταγή που συναντάται σε βιβλίο μαγειρικής του 17ου αιώνα, το Σάσεξ πούντινγκ φτιαχνόταν παραδοσιακά από μία ζύμη ζωικού λίπους και γέμιση βουτύρου και συνοδευόταν συχνά με φρούτα.

Αργότερα, η συνταγή προσαρμόστηκε ώστε να περιλαμβάνει γέμιση από ένα ολόκληρο λεμόνι, παρ’ότι γνωστοί μάγειρες όπως η Μέρι Μπέρι και η Ντέλια Σμίθ κατακρίνουν αυτή την παραλλαγή.

Επιπλέον, στο Σάσεξ και συγκεκριμένα στο εστιατόριο The Hungry Monk στο ανατολικό Σάσεξ, εφευρέθηκε το γνωστό αγγλικό γλυκό μπανόφι.

Έχει δική του ράτσα σκύλου

Η δούκισσα έχει ήδη δύο σκύλους, τον Μπόγκαρτ και τον Γκάι αλλά αναγκάστηκε να αφήσει τον πρώτο στον Καναδά καθότι ήταν πολύ ηλικιωμένος για να ταξιδέψει στην Αγγλία.

Ευτυχώς για τους νεόνυμφους, που είναι και οι δύο ζωόφιλοι με αδυναμία στους σκύλους, το Σάσεξ είναι γνωστό για την ειδική ράτσα σπάνιελ που προέρχεται από εκεί.

Πρόκειται για το σπανιότερο του είδους του και για χρόνια απειλούταν με εξαφάνιση. Είχε εκτραφεί αρχικά κοντά στο Χάστινγκς προκειμένου να μπορεί να επιβιώσει στην πυκνή βλάστηση της περιοχής.

Είναι αδιαμφησβήτητα όμορφο

Η φυσική ομορφιά του Σάσεξ το καθιστά ένας από τους πιο αγαπητούς τουριστικούς προορισμούς της Νότιας Αγγλίας. Το μεγαλύτερο μέρος της κομητείας αποτελείται από αγροτικές εκτάσεις και έχει πανέμορφες τοποθεσίες όπως το South Downs National Park, το νεότερο εθνικό πάρκο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Σάσεξ διαθέτει επίσης μία πανέμορφη ακτογραμμή που εκτείνεται για μίλια. Η πιο γνωστή παραλία του Σάσεξ είναι στο Brighton και είναι η πρώτη παραλία γυμνιστών του Ηνωμένου Βασιλείου. Τέλος, στο Σάσεξ βρίσκεται το Beachy Head, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει την όμορφη θέα και τον γραφικό φάρο.

10785831

Πηγή: EPA PHOTO PRESS ASSOCIATION /TIM OCKENDEN

Τέλος, περίφημη είναι και η παραλία του West Wittering που είναι γνωστή για τις πολύχρωμες καλύβες που βρίσκονται παρατεταμένες στο μήκος της ακτής.

Από εκεί προέρχονται πολλοί διάσημοι

Το Σάσεξ φημίζεται ακόμα για τις γνωστές φυσιογνωμίες που προέρχονται από ή έχουν ζήσει εκεί.

Σε αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο παγκόσμιος πρωταθλητής του μποξ Κρις Γιούμπανκ, ο συγγραφέας του Σέρλοκ Χόλμς, σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ καθώς και η τραγουδίστρια Βέρα Λυν, γνωστή και ως «The Forces’ Sweetheart», η οποία έκανε περίφημες περιοδείες για τους στρατιώτες του Β’ Παγκοσμίου.

80719571

Πηγή: EPA/ANDY RAIN

Έχει βασιλικό παρελθόν

Στο Σάσεξ βασίλεψαν οι Ρωμαίοι, οι Σάξονες και οι Βίκινγκ μέχρι που το 1066 ο Γουλιέλμος της Νορμανδίας εισέβαλλε και κατέκτησε τον θρόνο από τον βασιλιά Χάρολντ τον τρίτο.

Στο Σάσεξ έκτισε επίσης στο τέλος του 18ου αιώνα το παλάτι του ο πρόγονος του Χάρι, βασιλιάς Γεώργιος ο τέταρτος. Από τα μέσα του 19ου αιώνα η βασίλισσα Βικτώρια δώρισε το παλάτι στην πόλη, το οποίο και χρησιμοποιήθηκε ως νοσοκομείο κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τέλος στο Λιούις του Σάσεξ φιλοξενείται μία ετήσια γιορτή η οποία είναι γνωστή σε όλη την Αγγλία κατά την οποία οι παραβρισκόμενοι φορούν μεταμφιέσεις και κουβαλούν πυρωμένα λάβαρα στη μνήμη της ήττας του παπισμού το 17ο αιώνα.

186801091

Πηγή: EPA/NEIL HALL

Έχει δικό του ύμνο

Ο ύμνος του Σάσεξ λέγεται «Sussex by the Sea» και γράφτηκε το 1907 ως εμβατήριο από τον αγγλικό στρατό κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου. Χρησιμοποιείται ακόμα, με παραλλαγές, και από τους φιλάθλους της ποδοσφαιρικής ομάδας του Μπράιτον καθώς και από τον σύλλογο κρίκετ του Σάσεξ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ