ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Άμστερνταμ: Το «ανήλικο παιδί» της Γηραιάς Ηπείρου

Άμστερνταμ: Το «ανήλικο παιδί» της Γηραιάς Ηπείρου

Άμστερνταμ ή «η πιο παρεξηγημένη πόλη της Ευρώπης». Το Άμστερνταμ κρύβει ένα πολύ μεγαλύτερο μύθο πίσω από αυτόν που έχει χτιστεί γύρω του και αναφέρεται στην ξέφρενη άνευ όρων καλοπέραση και κουλτούρα της Red Light District. Όχι, το Άμστερνταμ δεν είναι ο… Λαγανάς της Ευρώπης που μερικοί περιγράφουν. Είναι το «ανήλικο παιδί» της Γηραιάς Ηπείρου, ένα παιδί που σφύζει ζωή, νιάτα και χρώμα.

Όσο χρόνο και να ξεκλέψετε από δουλειές και υποχρεώσεις, επενδύοντάς τον στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας, δεν είναι ποτέ αρκετός για να τη χορτάσετε. Κάντε την αρχή με ένα τριήμερο ή τετραήμερο.Παρότι είναι περιορισμένος, είναι ο κατάλληλος χρόνος διαμονής για να ξεκουραστείτε και να πάρετε μια πρώτη γεύση από μία πόλη που έχει τόσες εκφάνσεις και ομορφιές. Δεν είναι τυχαία η πρώτη επιλογή όλο και περισσότερων νέων. Όχι μόνο σαν αφορμή για εξόρμηση αλλά ως τόπος διαμονής, αναζητώντας εργασία ή συμπληρώνοντας εκεί -με ένα μεταπτυχιακό- τις σπουδές τους.

am2

Έβδομο, αφήνοντας πίσω τη Σαντορίνη, το Άμστερνταμ δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα με τις τα 10 πιο τουριστικά σημεία της Ευρώπης. Κάτι που το διαπιστώνει εύκολα κάποιος με την άφιξή του στην Dam Square, την κεντρική πλατεία, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να διακρίνει τους ντόπιους. Είναι λες και η πόλη κατοικείται αποκλειστικά από τουρίστες. Ξεκινώντας μπροστά από το Βασιλικό Άνάκτορο της Dam, προτείνουμε να ακολουθήσετε κάποιον από τους αμέτρητους ξεναγούς που υπόσχονται να σας μάθουν όλα τα μυστικά της πόλης με αντάλλαγμα ένα ελάχιστο φιλοδώρημα, ώστε να αποκτήσετε μία σφαιρική εικόνα της περιοχής από κάποιον που ξέρει τα κατατόπια. Μόλις δέκα λεπτά από τη Dam θα κάνετε στάση στην Bloemenmarkt, την αγορά των λουλουδιών όπου μπορείτε να προμηθευτείτε σπόρους, άνθη, κηπουρικές συμβουλές από τους ειδικούς και να θαυμάσετε από κοντά το λουλούδι-σύμβολο της χώρας, την τουλίπα.

am3

Το Άμστερνταμ μπορεί να βγήκε έβδομο στη λίστα των πιο τουριστικών πόλεων αλλά με 60 μουσεία εντός ορίων, κερδίζει σε αυτό την πρωτιά. Στην πλατεία Museumplein, μία τεράστια έκταση από γρασίδι, δεσπόζει το ορόσημο Iamsterdam που σίγουρα έχετε δει σε φωτογραφίες φίλων. Τριγύρω βρίσκονται το Rijksmuseum, το μουσείο του Van Gogh και το μοντέρνας τέχνης Stedelijk που πρέπει απαραίτητα να επισκεφθείτε.

am4

Λίγο πιο δίπλα υπάρχει το Heineken Experience που σας δίνει την ευκαιρία να δείτε από κοντά πως παρασκευάζεται η αγαπημένη σας μπύρα. Επιστρέφοντας στη Dam, συγκεκριμένα στην οδό Prinsengracht, βρίσκεται το κρησφύγετο της οικογένειας Φρανκ στα χρόνια του B’ Παγκοσμίου Πολέμου, που έχει μετατραπεί σε Μουσείο Άννα Φρανκ και παρέχει μία βιωματική ξενάγηση-αναδρομή που θα μένει ανεξίτηλη στους επισκέπτες. Ιδανικά για όλα τα παραπάνω, ή για όποιο μουσείο εσείς επιλέξετε, προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας online λίγες μέρες πριν το ταξίδι, ώστε να γλιτώσετε το χρόνο που θα χάνατε, περιμένοντας στην ουρά για να μπείτε.

am5

Αφού συμπληρώσετε τα πρώτα «τικ» στην bucket list του ταξιδιού, σειρά έχει η ποδηλατάδα. Δεν γίνεται να φύγετε χωρίς να σχηματίσετε ζιγκ ζαγκ από κανάλι σε κανάλι, περνώντας πάνω σε δίκυκλο μπροστά από τα χρωματιστά στενά κουτιά που έχει για σπίτια. Πάντα με πολλή προσοχή καθώς σε αρκετά σημεία το τραμ, τα αυτοκίνητα, οι πεζοί και οι ποδηλάτες κινούνται στο ίδιο επίπεδο χωρίς διαχωριστική σήμανση. Άν δεν έχετε μεγάλη άνεση, μία πιο ασφαλή επιλογή είναι το δημόσιο πάρκο Vondelpark, ιδανικό για οικογενειακά πικνίκ, με παιδικές χαρές, χώρους εστίασης, κήπους και αγάλματα που θα μεταμορφώσουν την ποδηλατάδα σας σε ένας παραμύθι για μικρούς και μεγάλους.

am6

Κλείστε τους οδηγούς και μην ψάχνετε άσκοπα περιγραφές και Sps για το τι πρέπει να κάνετε στο Άμστερνταμ. Στην πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολο να χωρέσει κάποιος σε λέξεις αυτή την πόλη. Δεν είναι ένα ακόμη ταξίδι, είναι μία εμπειρία. Ξεχυθείτε στα σοκάκια της, ακόμα και στα λίγο κακόφημα, αφήστε τα χρώματα, το νερό και τα χιλιάδες αρώματα να σας συνεπάρουν. Το Άμστερνταμ είναι μία πόλη-λαβύρινθος, που κρύβει διαφορετικές εκπλήξεις σε κάθε γωνιά. Άφήστε την να σας εντυπωσιάσει!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ