Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού: Ο «Δρόμος του Μεταξιού» πέρασε και από τη Θεσσαλονίκη
ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού: Ο «Δρόμος του Μεταξιού» πέρασε και από τη Θεσσαλονίκη

Ρεπορτάζ: Σοφία Μαυραντζά, Κώστας Πλιάκος

Η 8η Παγκόσμια Διάσκεψη για τον «Τουρισμό στο Δρόμο του Μεταξιού» διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη τις περασμένη Τετάρτη, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO), με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Υπουργείου Τουρισμού.

Ως Δρόμος του Μεταξιού είναι γνωστό το δίκτυο των εμπορικών δρόμων μεταξύ της Κίνας και των κρατών που βρίσκονται στα δυτικά και στα νότια αυτής. Το δίκτυο αυτό απλωνόταν σε ολόκληρη την ασιατική ήπειρο, με έναρξη την Κίνα και προορισμό την Ινδία, την Περσία και τις περιοχές της Μεσογείου. Αξίζει να σημειωθεί πως μέσω του Δρόμου του Μεταξιού διακινούνταν, μετάξι, μπαχαρικά, γυαλί, πορσελάνη, πολύτιμοι λίθοι και πολλά άλλα είδη πολυτελείας. Μέσω αυτών των διαδρομών έφτασε στους Ευρωπαίους η γνώση του χαρτιού και της πυρίτιδας από την Κίνα.

Σήμερα, ο «Δρόμος του Μεταξιού» αποτελεί το νέο τουριστικό brand στο χώρο του παγκόσμιου τουρισμού, σύμφωνα με όσα περιέγραψε ο Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) Zurab Pololikashvili, από το βήμα της 8ης Παγκόσμιας Διάσκεψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Ο δρόμος του μεταξιού το νέο brand του παγκόσμιου τουρισμού

Μετά το καλωσόρισμα των υπουργών Τουρισμού ή των αντιπροσώπων αυτών, έλαβε χώρα το Ministerial Roundtable, με ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον debate των 28 παρευρισκόμενων υψηλά ιστάμενων προσώπων, το οποίο συντόνισε η δημοσιογράφος του CNN Greece, Σοφία Μαυραντζά.

Κατά τη διάρκεια αυτής της στρογγυλής τραπέζης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την κεντρική ιδέα της επικείμενης στρατηγικής τους για το Action Plan που αφορά στο Δρόμο του Μεταξιού, το οποίο επί του παρόντος βρίσκεται υπό συνεχή ενημέρωση.

Στις παρεμβάσεις τους οι εκπρόσωποι των 35 χωρών, που αποτελούν τα μέλη αυτής της πρωτοβουλίας, κατέστησαν σαφές ότι «ο Δρόμος του Μεταξιού», μπορεί να αποτελέσει το όχημα για περαιτέρω άνθιση του τουρισμού σε αυτές τις χώρες, να τονώσει τις επενδύσεις, να δημιουργήσει νέα δεδομένα στα θεματικά προϊόντα που θα εστιάζουν στις εμπειρίες και σε τελική ανάλυση να τονώσει την απασχόληση. Κομβικής σημασίας κρίνεται η αγαστή συνεργασία των μελών - χωρών του «Δρόμου του Μεταξιού», που δεν παρέλειψαν να υπογραμμίσουν ότι ο τουρισμός είναι μια γέφυρα προόδου και ειρήνης και η άνθιση του μεταξιού θα συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση.

Έλενα Κουντουρά

Έλενα Κουντουρά

Η Υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, κατά την τελετή έναρξης της Συνάντησης καλωσόρισε θερμά τις εθνικές αντιπροσωπείες των κρατών-μελών του ΠΟΤ στην Ελλάδα και την πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου για πρώτη φορά φιλοξενείται μία Υψηλού Επιπέδου Διεθνή Συνάντηση στον τουρισμό. Η κ. Κουντουρά παρουσίασε τις πετυχημένες πολιτικές που εφάρμοσε η Ελλάδα και εξασφάλισε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στον ελληνικό τουρισμό την τετραετία 2015-2018. Ειδικότερα, υποστήριξε ότι ο τουρισμός, ως ισχυρή κινητήρια δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία, μπορεί και πρέπει μέσα από τη συνεργασία και το συντονισμό των κυβερνήσεων, των φορέων και οργανισμών και του ιδιωτικού τομέα να αποτελέσει τομέα υψηλής προτεραιότητας στη διαμόρφωση των πολιτικών σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, καθώς, «οδηγεί» στην ανάπτυξη κι άλλους τομείς της οικονομίας όπως οι μεταφορές, το λιανικό εμπόριο, η εστίαση, η αγροτική και τοπική παραγωγή, το real estate, οι κατασκευές και οι νέες τεχνολογίες. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «ο Δρόμος του Μεταξιού είναι μέρος της ιστορίας της Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης. Στόχος μας είναι να αποτελέσει μία πύλη από το παρελθόν στο μέλλον».

Ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Zurab Pololikashvili, σημείωσε ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να αποτελέσει ένα διεθνές κέντρο για το «Δρόμο του Μεταξιού» στον τουρισμό, κάνοντας λόγο για την ιδιαίτερα πετυχημένη φετινή τουριστική χρονιά, που απέδωσε στις προσπάθειες της ηγεσίας του Υπουργείου και προσωπικά στην Υπουργό Τουρισμού, κ. Κουντουρά, της οποίας η φήμη είναι διεθνής, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Απευθυνόμενος στους αντιπροσώπους των κρατών-μελών τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο ανάπτυξης στον κλάδο του τουρισμού, όπου με την τεχνογνωσία της μπορεί να βοηθήσει κι άλλες χώρες να αναπτυχθούν μέσα από την πρωτοβουλία του ΠΟΤ για το «Δρόμο του Μεταξιού».

Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, οι εκπρόσωποι των χωρών-μελών που συμμετέχουν στον «Δρόμο του μεταξιού» τόνισαν την ανάγκη απλοποίησης των θεωρήσεων εισόδου (βίζα). Μάλιστα, ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του ΠΟΤ επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Ονειρεύομαι να μην υπάρχει βίζα, να ανήκει στο παρελθόν. Η ψηφιοποίηση είναι το μέλλον. Ας φανταστούμε ότι σε μία δεκαετία θα έχει καταργηθεί η βίζα».

Zurab Pololikashvili

Zurab Pololikashvili

Μνημόνιο συνεργασίας ΠΟΤ-ΑΠΘ

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με τον γενικό γραμματέα του ΠΟΤ και τον πρύτανη του ΑΠΘ, Περικλή Μήτκα, να συμφωνούν για τη σημασία διασύνδεσης της εκπαίδευσης με τον τουρισμό. Επιπλεόν, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Ταξιδιωτικό Σύνδεσμο Ασίας- Ειρηνικού (PATA), ειδική συνεδρία για την αξιολόγηση του ρόλου του «Δρόμου του Μεταξιού» ως «γέφυρα» συνεργασίας του ιδιωτικού τομέα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.