ΚΟΣΜΟΣ

Πωλητήριο σε πόλη - φάντασμα στη Νέα Ζηλανδία

Πωλητήριο σε πόλη - φάντασμα στη Νέα Ζηλανδία
The Property Specialists Ltd / CNNi

Κάποιοι αγοράζουν σπίτια ενώ ορισμένοι άλλοι διαμερίσματα. Πιθανώς, λοιπόν, να υπάρχουν και άνθρωποι που θα ενδιαφέρονται να αγοράσουν μια ολόκληρη… εγκαταλελειμμένη πόλη!

Το «Lake Waitaki Village» βρίσκεται περίπου 180χλμ βόρεια της πόλης Ντούνεντιν, στο νότιο τμήμα της Νέας Ζηλανδίας, και οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές θα πρέπει να καταβάλουν περίπου 2,8 εκατ. δολάρια για να το αποκτήσουν.

Χτίστηκε τη δεκαετία του 1930 για να στεγαστούν εργαζόμενοι σε φράγμα στην περιοχή, καθώς και οι οικογένειές τους.

Στα τέλη του 1980, όμως, το φράγμα αυτοματοποιήθηκε και οι εργαζόμενοι άρχισαν σιγά-σιγά να φεύγουν από την περιοχή.

Ωστόσο, το «Lake Waitaki Village» δεν μοιάζει εγκαταλελειμμένο. Τα οκτώ σπίτια, το εστιατόριο και το κύριο κατάλυμα -με αίθουσα μπιλιάρδου και κουζίνα εστιατορίου- βρίσκονται σε ακόμη σε εξαιρετική κατάσταση.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν γκαράζ που μπορούν να φιλοξενήσουν αρκετά αυτοκίνητα και πολλά άλλα κομφόρ.

Η Κέλι Μιλμίνε, η Νεοζηλανδή μεσίτρια που είναι υπεύθυνη για την πώληση της πόλης, αναφέρει: «Οι τουριστικές δυνατότητες του νησιού έχουν μόλις αρχίσει να γίνονται αντιληπτές».

Η πώληση της πόλης αυτής πιθανώς, όμως, να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα σοβαρό εμπόδιο. Στις αρχές του χρόνου, η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας κύρωσε νόμο που κάνει εξαιρετικά δύσκολη -αν όχι αδύνατη- την αγορά ακινήτων από ξένους επενδυτές ή υπηκόους άλλων χωρών.

Οι νομοθέτες έκριναν ότι οι τιμές των ακινήτων στη Νέα Ζηλανδία είχαν… εκτοξευτεί, με αποτέλεσμα οι ντόπιοι να μην μπορούν πλέον να ζήσουν στις περιοχές όπου μεγάλωσαν. Τον Αύγουστο του 2018, όταν επικυρώθηκε ο νόμος, ο υπουργός Εμπορίου Ντέιβιντ Πάρκερ δήλωσε: «Θωρούμε ότι είναι δικαίωμα των Νεοζηλανδών να μπορούν να αγοράσουν σπίτια στη Νέα Ζηλανδία».

Ο Πίτερ Τιλ, ένας από τους κροίσους της Σίλικον Βάλεϊ, αγόρασε σημαντικό κομμάτι γης στη Νέα Ζηλανδία πριν από το 2018, με αποτέλεσμα να λάβει υπηκοότητα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας για το νέο νόμο, πολλοί θεώρησαν χαρακτηριστική την περίπτωση του Τιλ ενώ ορισμένοι τόνιζαν ότι η κίνησή του είχε ως στόχο να παρακάμψει τον νόμο.

Το ερώτημα, όμως, είναι ποιος θα μπορέσει να αγοράσει το «Χωριό Lake Waitaki» τώρα που έχει τεθεί σε εφαρμογή η εν λόγω νομοθεσία. Ίσως, όπως γράφει το CNNi, να ενδιαφερθεί ο Νεοζηλανδός σκηνοθέτης Πίτερ Τζάκσον, που πάντα αναζητά πρωτότυπα μέρη για τα γυρίσματα των ταινιών του.

An entire town in New Zealand is for sale

ΔΗΜΟΦΙΛΗ