Πράγα: Η «μποέμισα» της Ευρώπης με τον αναλλοίωτο χαρακτήρα
Αν υπάρχει ένα μέρος σε όλη την Ευρώπη που ο επισκέπτης μπορεί να χάσει αναμφίβολα την αίσθηση του χρόνου αυτό είναι η Πράγα. Η πρωτεύουσα της Τσεχίας είναι η κεντρική αρτηρία της Γηραιάς Ηπείρου και με ένα τρόπο μαγικό αναδύεται μέσα στους αιώνες.
Το 1992 η UNESCO, την πρόσθεσε και επίσημα στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς. Η ίδρυσή της χρονολογείται στο πολύ βαθύ παρελθόν, περίπου τον 8ο αιώνα, λίγο πριν χτιστεί εκεί το κάστρο-σύμβολο της πόλης, το «Κάστρο της Πράγας», ένα από τα μεγαλύτερα και πιο παλιά κάστρα παγκοσμίως.
Είναι από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές πόλεις που κατάφεραν να παραμείνουν αναλλοίωτες μετά από δύο Παγκοσμίους Πολέμους. Η πολυδιάστατη αρχιτεκτονική έχει μεσαιωνικές βάσεις και περιλαμβάνει κινήματα όπως το μπαρόκ, η αρτ νουβό και ο κυβισμός, ενώ η αριστοκρατική ομορφιά της παρασύρει ακόμη και τους πιο… πεισματάρηδες. Οι τοίχοι της πόλης είναι διακοσμημένοι με αμύθητης αξίας τοιχογραφίες που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο.
Ξεκινώντας από το νότο, όποιος φτάνει στην Πράγα πρέπει να παραβλέψει το τσουχτερό κρύο που έχει τους χειμερινούς μήνες γιατί η ομορφιά της πόλης επιβάλλει το περπάτημα στα πέτρινα σοκάκια της. Η Παλιά Πόλη (Stare Mesto) πρέπει να είναι σημείο εκκίνησης για κάθε ταξιδιώτη, αφού από εκεί η ιστορία της Πράγας ανοίγεται μπροστά του σαν βιβλίο. Το Αστρονομικό Ρολόι (Orloj) του Παλιού Δημαρχείου είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να δει όποιος φτάνει εκεί. Όχι μόνο γιατί είναι, χωρίς υπερβολή, ένα πανευρωπαϊκό στολίδι, αλλά γιατί ο ιδιαίτερος μηχανισμός εκτός από την τοπική ώρα και το μήνα, δείχνει συγχρόνως τη θέση του ήλιου, της σελήνης, το ζωδιακό κύκλο και την παλιά τσεχική κλίμακα της ώρας για τη δύση και την ανατολή του ήλιου.
Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την εκκλησία Tyn, με δύο από τους ωραιότερους πύργους της Πράγας και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Πριν φύγετε, σηκώστε το βλέμμα σας, χαθείτε στα παστέλ χρώματα των κτηρίων και μπορεί να τύχει να δείτε το χρυσό άγαλμα του Φρόιντ να κρέμεται από μία σκεπή. Για να συνεχίσετε για τη Γέφυρα του Καρόλου, ακολουθείτε την οδό Καρλόβα (ιδανικά όσο είναι ακόμη πρωί).
Στο κέντρο της Νέας Πόλης, που είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από την προηγούμενη, στην ομώνυμη πλατεία Wenceslas, δεσπόζει το άγαλμα του Αγίου Βένστεσλας ανεβασμένο στο άλογό του. Ο επισκέπτης εκεί, έχει αμέτρητες επιλογές για αγορές, φαγητό ή ποτό ενώ το μέρος σφύζει νυχθημερόν από ζωή. Την περίοδο των Χριστουγέννων, «ντύνεται» γιορτινά, με αγορά από ξύλινα σπίτια, καλλιτέχνες του δρόμου, street food καντίνες και τα απαραίτητα πολύχρωμα λαμπιόνια.
Στην ίδια περιοχή, βρίσκεται και το «Κτήριο που χορεύει», ένα από τα πιο ευτράπελα αρχιτεκτονικά κτήρια που έχουν φτιαχτεί ποτέ. Στο ίδιο σημείο μπορείτε να βρείτε το Κάστρο Κορούνα που σήμερα λειτουργεί ως εμπορικό κέντρο, το Εθνικό Μουσείο της Πράγας, το Εθνικό Θέατρο και το μουσείο του πρωτοπόρου αρτ νουβό καλλιτέχνη Άλφονς Μούχα.
Μία ολόκληρη μέρα δεν φτάνει για να περιηγηθεί κάποιος στη γειτονιά Χρατσάνι που βρίσκεται το «Κάστρο της Πράγας». Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα κτιρίων διαφορετικής αρχιτεκτονικής το καθένα που μέσα στα χρόνια απλώθηκε οριζόντια. Σπουδαιότερο από όλα, ο ναός του Άγιου Βίτου που χρονολογείται το 14ο αιώνα.
Κοντά στο κάστρο βρίσκεται και η λιλιπούτεια γειτονιά με την ονομασία «Χρυσή οδός» από μικροσκοπικά πολύχρωμα σπίτια που στο παρελθόν κατοικούσαν τεχνίτες. Στο νούμερο 22 της οδού κάποτε κατοικούσε και ο Τσέχος Φράνς Κάφκα, για τον οποίο υπάρχει ολόκληρο μουσείο στη παραδοσιακή συνοικία Mala Strana.
Όσες λέξεις και να γραφτούν για την Πράγα, δεν θα είναι ποτέ αρκετές για να περιγράψουν το μεγαλείο της ομορφιάς της. Κάθε γωνία είναι μία μικρή αφήγηση της ιστορίας της. Πρόκειται για έναν προορισμό που πείθει τους επισκέπτες να επιστρέφουν σε αυτόν ξανά και ξανά, αφού η Πράγα πάντα θα βρίσκει έναν νέο τρόπο να τους ξαφνιάζει…