ΚΟΣΜΟΣ

Αυτό είναι το ξενοδοχείο που θέλει να… αλλάξει τον κόσμο

Αυτό είναι το ξενοδοχείο που θέλει να… αλλάξει τον κόσμο

Στην Ουάσιγκτον άνοιξε πριν λίγες μέρες, το πρώτο ξενοδοχείο για ακτιβιστές με την ονομασία Eaton DC. Πρόκειται για το όραμα της Kathrin Lo, της 36χρονης κόρης του δισεκατομμυριούχου Lo Ka Shui, προέδρου της Great Eagle Holdings, που διαθέτει τα πολυτελή ξενοδοχεία Langham

To τετράστερο ξενοδοχείο της Kathrin, βρίσκεται 45’ νοτιότερα από την «Trump International» και παρέχει πολλά περισσότερα στους επισκέπτες του, από ένα στρώμα και μία σκεπή για να περάσουν το βράδυ τους.

2

Το Eaton DC είναι ένα ξενοδοχείο 209 δωματίων, «προασπιστής» της κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης, σχεδιασμένο με οικολογικές προδιαγραφές μέχρι την τελευταία και πιο μικρή λεπτομέρεια. Για παράδειγμα, στα κομοδίνα των δωματίων, βρίσκει κάποιος αντί για τη… Βίβλο, την «Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών», ενώ τα mini bars διαθέτουν μόνο υγιεινές επιλογές. Εκτός από τις τυπικές παροχές που συναντάει κάποιος σε κάθε ξενοδοχείο, το Eaton DC, διαθέτει, κέντρο ευεξίας που οι επισκέπτες μπορούν να εντρυφήσουν σε πνευματικές τεχνικές όπως το ρέικι, δικό του diy ραδιοφωνικό σταθμό, και έναν χώρο, το Eaton House, που οργανώνει δράσεις και projects με ακτιβιστικό περιεχόμενο. Επιπλέον, στα άμεσα σχέδιά τους είναι η δημιουργία ενός αστικού αγροκτήματος, στην ταράτσα του οικοδομήματος που θα παράγει τα συστατικά για το ασιατικό εστιατόριο του ξενοδοχείου.

3

Σύμφωνα με την ίδια τη Lo, ιδιοκτήτρια και πρόεδρο του ξενοδοχείου, μόλις στα 21 της είχε ανακαλύψει πως θέλει να γίνει μία ενεργή ακτιβίστρια, συμμετέχοντας ως εκπρόσωπος της Greenpeace σε καμπάνιες που θα έχουν κοινωνικό και περιβαλλοντολογικό αντίκτυπο. Σύντομα κατάλαβε πως «είναι δύσκολο να φέρεις την αλλαγή όταν δουλεύεις και βρίσκεσαι έξω από το ίδιο το σύστημα».

Η ιδέα για το ξενοδοχείο προέκυψε πολύ αργότερα, στα 32 της χρόνια, μετά από ένα γράμμα που της έγραψε ο πατέρας της, στο οποίο ανέφερε ότι ο κόσμος άλλαζε απότομα με έναν τρόπο που ο ίδιος δεν ήταν ικανός να συλλάβει, βασίζοντας πλέον τις ελπίδες του στη δική της γενιά.

Η μέχρι τότε έντονη ακτιβιστική της δράση και η εργασία της σε ορισμένα ξενοδοχεία, τη βοήθησαν να δημιουργήσει γύρω της μία ομάδα, με την οποία θα δημιουργούσε ένα ξενοδοχείο που θα έδινε απαντήσεις σε καίρια ζητήματα που την απασχολούσαν, όπως η ακραία κλιματική αλλαγή και η κοινωνική ανισότητα, ενώ συγχρόνως θα πρόσφερε στους επισκέπτες όλες τις απαραίτητες ανέσεις.

4

Το δεύτερο Eaton DC, αναμένεται στην πατρίδα της Kathrin, το Hong Kong, ενώ μέσα στον επόμενο χρόνο σχεδιάζεται η κατασκευή άλλων δύο σε Σιάτλ και Σαν Φρανσίσκο. Τέλος, σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως μέρος από τα έσοδα του ξενοδοχείου χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν πρωτοβουλίες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ