ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Λευκές ημέρες και εορταστικές νύχτες στο Γκστάαντ

Λευκές ημέρες και εορταστικές νύχτες στο Γκστάαντ
Gstaad Palace/Instagram

Χαμένο μέσα στη λυρική ομορφιά του ελβετικού τοπίου της Saanenland το Γκστάαντ ήταν από πάντα ένα θέρετρο που προτιμούσαν οι λίγοι, περιώνυμοι, επώνυμοι και ανώνυμοι που τους συνοδεύουν.

Συμβολίζοντας την αρμονία ανάμεσα στο φυσικό περιβάλλον και την εκλεπτυσμένη τουριστική ανάπτυξη είναι ένα θέρετρο σχεδόν ευλογημένο από τη φύση, ένα χιονισμένο μέρος που αντανακλά την πλούσια ηλιοφάνεια που το ευλογεί, το Γκστάαντ διακρίνεται για πολλά. Για την απαράμιλλη γεωφυσική ομορφιά του, την απουσία αυτοκινήτων στο μικρό ιστορικό του κέντρο, το πολυτελές ξενοδοχείο θρύλος Gstaad Palace που δεν έχει μόνο το σχήμα ενός παραμυθένιου κάστρου, είναι.

Αν υποθέσουμε ότι είστε αδιάφοροι για το υπερσύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο στην κορυφή Les Diablerets στα 3000μ. με πίστες μήκους 14χλμ που για πολλούς θεωρείται παράδεισος του σκι γιατί που αλλού μπορείς να βρεις αυτές τις εκπληκτικές πλαγιές πασπαλισμένες από άσπιλο χιόνι, θα είστε λίγοι. Και θα είστε διαφορετικοί. Θα είστε από εκείνους που δεν αναγνωρίζουν στο Γκστάαντ τη γοητεία του και θα διαφωνήσετε με πολλούς πλούσιους και διάσημους που το τιμάνε κάθε χρόνο, αυτές τις μέρες.

Αν ρωτήσεις τη Μαντόνα ή την κόρη της Λούρδη θα σου πουν για τα εκλεκτά φιλέτα ταράνδου, το φουαγκρά και τις τρούφες που απολαμβάνους τις μέρες τους εδώ. Για τις σαμπάνιες που ρέουν άφθονα, τις φυσαλίδες της υπεροχής που τις μεθούν παρέα με άλλους πλούσιους και διάσημους θαμώνες. Απόγονους βασιλικών οικογενειών και αυτοδημιούργητους μεγιστάνες που γυρνάνε στα καλέσματα των Park και Olden, που απολαμβάνουν τη γαστρονομία του Le Grand Restaurant ή τα κοκτέιλ στο δύσκολο νυχτερινό κέντρο της μικρής, πλούσιας πολιτείας, το Green Go ή ανταλλάσσουν ευχές στην ιστορική αίθουσα Baccarat του Gstaad Palace ή απλά επιδίδονται στα αγαπημένα τους χειρινά σπορ ως μέλη του πιο φημισμένου χιονοδρομικού της Ευρώπης, το Eagle Club.

Στο Γκστάαντ αυτές τις ημέρες, πέρα από τη Μαντόνα ή τον κύριο Γκαραβάνι, την Αν Χάθαγουει ή τον κύριο Miramax, Harvey Weinstein θα συναντήσεις τον κτηματομεσίτη André Balzas, τη Τζούλι Άντριους, τις αδελφές Όλσεν και όποιον άλλον φίλο ή γνωστό τους καλωσορίζει το χωριό που για έντεκα και κάτι μήνες το χρόνο είναι σε χειμερία νάρκη για να ξυπνήσει, πλουμιστό και υπερβολικό τις γιορτινές μέρες.

Αυτές τις εννιά μέρες του δεκεμβρίου οι 7.000 κάτοικοι γίνονται περισσότεροι από 30.000 καθώς περισσότεροι από 17.000 εποχιακοί υπάλληλοι καταφθάνουν για να εξυπηρετήσουν τους VIP σε αυτό το μικρό κομμάτι ελβετικής γης όπου στεγάζεται και το Le Rosey, το οικοτροφείο της ελίτ που έχει διδάξει τους πάντες, από τον πρίγκιπα Ρενιέ τον τρίτο του Μονακό στον Αγά Χαν των καιρών μας, όσους είναι πρόθυμοι να καταβάλλουν 110.000 δολάρια το χρόνο για δίδακτρα.

Ρίτσαρντ Μπάρτον και Λιζ Τείλορ, Μπριζίτ Μπαρντό και ο σύζυγος της Γκούντερ Σακς, Ρότζερ Μουρ και άλλοι έχουν τιμήσει το μέρος όπου τα Χριστούγεννα είναι σμιλεμένα από πολυτελή υλικά που δίνουν τροφή στους μύθους των καιρών μας με τους υπαλλήλους των ξενοδοχειακών μονάδων να δουλεύουν το λιγότερο 13 ώρες για να αποδείξουν ότι εδώ, οι γιορτές είναι μόνο εκλεκτικές απαιτήσεις από αυτούς που φεύγουν μετά την πρωτοχρονιά, τους κοσμοπολίτες της Δύσης για να τους ακολουθήσουν οι παλαιοημερολογίτες ολιγάρχες της Ρωσίας που στις 7 Ιανουαρίου γιορτάζουν τα δικά τους Χριστούγεννα.

Από τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου το Γκστάαντ θα επιστρέψει στην ησυχία της κερδοφόρας σεζόν του και του χρόνου ξανά τα ίδια. Ζωή από λευκό μετάξι; Ακριβώς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ