ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Εντυπωσιακές εικόνες: Ιστορική φωταγώγηση της Απαγορευμένης Πόλης του Πεκίνου

Εντυπωσιακές εικόνες: Ιστορική φωταγώγηση της Απαγορευμένης Πόλης του Πεκίνου
ΕΡΑ

Η Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου, που θα γιορτάσει του χρόνου τα 600 χρόνια της, έκλεψε για λίγο τη δόξα του Παρισιού και μετετράπηκε σε πόλη του φωτός το βράδυ της Τρίτης για την πρώτη θεαματική φωταγώγησή της στην ιστορία, προσφέροντας εντυπωσιακές εικόνες σε χιλιάδες επισκέπτες, αλλά και σε ολόκληρο το Διαδίκτυο.

«Πέντε, τέσσερα, τρία, δύο ένα...» η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε στις 18.30 τοπική ώρα (12.30 ώρα Ελλάδας) κι ενώ μόλις είχε βραδιάσει, άρχισε η φωταγώγηση της Μεσημβρινής Πύλης, της τεράστιας έπαλξης με τα κόκκινα τείχη που επιτρέπει την πρόσβαση στο παμπάλαιο αυτοκρατορικό ανάκτορο της Κίνας.

Μέσα σε μια μαγεία χρωμάτων και των λέιζερ που έσχιζαν τον ουρανό, οι χρυσές στέγες της αρχαίας πόλης φωταγωγήθηκαν με πρωτόγνωρα χρώματα, ενώ οι επισκέπτες περιηγούνταν μέσα στο σκοτάδι.

Το θέαμα δεν θα είναι μόνιμο. Διοργανώθηκε με την ευκαιρία της γιορτής των Φαναριών, η οποία πέφτει δύο εβδομάδες μετά την κινεζική Πρωτοχρονιά. Προς τιμήν της επετείου αυτής, εκατοντάδες κόκκινα φανάρια ήταν κρεμασμένα κατά μήκος των ατελείωτων επάλξεων που σχηματίζουν ένα ορθογώνιο διαστάσεων 960 μέτρων x 750.

Για να περιορίσει τον αριθμό των τουριστών, το μουσείο είχε διανείμει μέσω Διαδικτύου 3.000 δωρεάν εισιτήρια για τη χθεσινή βραδιά, σταγόνα στον ωκεανό για μια πρωτεύουσα που αριθμεί 21 και πλέον εκατομμύρια κατοίκους.

Η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη που τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν μέσα σε μερικά λεπτά και ο ιστότοπος του μουσείου μπλόκαρε και τέθηκε εκτός λειτουργίας.

Στον ιστότοπο Xianyu, για την πώληση μεταχειρισμένων προϊόντων, εισιτήρια έφευγαν το απόγευμα της Τρίτης αντί 1.000 γουάν (130 ευρώ), ενώ ορισμένοι δεν δίσταζαν να τα διαθέσουν αντί 5.000 γουάν.

Η Απαγορευμένη Πόλη που οικοδομήθηκε μέσα σε 14 χρόνια ολοκληρώθηκε το 1420. Εκεί διέμεναν οι αυτοκράτορες των δύο τελευταίων δυναστειών της Κίνας, αυτές των Μινγκ και των Τσινγκ, έως ότου ο τελευταίος μεταξύ αυτών, ο Που Γι, ένα τρίχρονο παιδί ανατράπηκε από την επανάσταση του 1911.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ