ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Οι ταξιδιωτικές αποδράσεις έχουν… άρωμα γυναίκας

Οι ταξιδιωτικές αποδράσεις έχουν… άρωμα γυναίκας

Τα ταξίδια είναι τελικά… γένους θηλυκού. Τουλάχιστον αυτό φανερώνει μελέτη του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με την οποία μόλις το 1/3 των σημερινών ταξιδιωτών παγκοσμίως είναι άνδρες, όταν την ίδια στιγμή το 73% του «ωραίου φύλου» ταξιδεύουν μόνες

Τα στοιχεία της έρευνας, μάλιστα, αποκαλύπτουν ότι το 80% όλων των ταξιδιωτικών αποφάσεων λαμβάνονται από τις γυναίκες, ανεξάρτητα από το ποιοι ταξιδεύουν ή ποιος πληρώνει για το ταξίδι.

Γιατί συμβαίνει, όμως, αυτό και ποιοι προορισμοί βρίσκονται υψηλά στις προτιμήσεις των γυναικών;

Μόνες, ωραίες και εύπορες

Η περιπέτεια, η εσωτερική αναζήτηση, ο πολιτισμός, η διαφυγή και η γνώση είναι ορισμένοι από τους κυριότερους λόγους για τους οι γυναίκες πραγματοποιούν ένα μεγάλο ταξίδι χωρίς να συνοδεύονται. Το 73%, μάλιστα, αναφέρει ότι τα μοναχικά ταξίδια σε μακρινές χώρες με διαφορετικές κουλτούρες «τις κάνουν πιο δυνατές». Παράλληλα, φαίνεται ότι τα ταξίδια πολυτέλειας και ευεξίας δεν έρχονται πια πρώτα στις προτιμήσεις του ωραίου φύλου, καθώς το 75% των ταξιδιωτών περιπέτειας, πολιτισμού και περιπλάνησης είναι πλέον γυναίκες! Το 2018 τα εντυπωσιακά σπα αντικαταστάθηκαν με απόκοσμες λίμνες και η μέτρηση των θερμίδων με την καταγραφή εμπειριών.

2

Επίσης, η πλειονότητα των γυναικών που ταξιδεύουν μόνες βάζουν ως προτεραιότητα την επαγγελματική τους καριέρα και έχουν υψηλές απολαβές. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της αμερικανικής μελέτης, από τους εύπορους ταξιδιώτες με εισόδημα άνω των 250.000 δολαρίων, το 54% είναι γυναίκες που δεν διστάζουν να διαθέσουν το σύνολο του μισθού τους σε εξωτικές αποδράσεις.

Προορισμοί με… άρωμα γυναίκας

Αν και οι τάσεις φανερώνουν τεράστια προοπτική για τα ατομικά ταξίδια γυναικών, εξίσου σημαντική αύξηση εμφανίζουν και οι αποδράσεις αλά «Sex and the City». Η αγορά των ταξιδιωτικών αποδράσεων με γυναικοπαρέες αποφέρει κάθε χρόνο πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια, με το ποσοστό αυτών να αναμένεται να αυξηθεί έως και 39% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Σε διαδικτυακές αναζητήσεις σχετικά με τους πιο ασφαλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς για γυναίκες που συνηθίζουν να ταξιδεύουν μόνες, υπάρχουν πέντε δημοφιλείς προτάσεις πόλεων, βάσει των χαμηλών δεικτών εγκληματικότητας και της δυνατότητας εύκολης μετακίνησης σε αυτές.

Στοκχόλμη, Σουηδία

Η πρωτεύουσα της Σουηδίας διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνει τις γυναίκες -και όχι μόνο- να τη συμπεριλάβουν ανάμεσα στους αγαπημένους προορισμούς τους. Η Στοκχόλμη είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις των Σκανδιναβικών Χωρών, με παλάτια, κήπους, κτήρια και εκκλησίες επιβλητικού μεγέθους και ένα μεγάλο αριθμό μουσείων και γεφυρών, ικανά να τη χαρακτηρίσουν ως τη «Βενετία του Βορρά». Οι πανέμορφες εικόνες ξεκινούν από το ιστορικό κέντρο, με τους λιθόστρωτους πεζόδρομους και τα πολύχρωμα σπίτια και συνεχίζουν στις εξίσου ενδιαφέρουσες σύγχρονες περιοχές της, οι οποίες προσεγγίζονται πολύ εύκολα με το μετρό. Σημαντικά αξιοθέατα στην Παλιά Πόλη της Στοκχόλμης, είναι επίσης η Όπερα, η Βουλή και η παλαιότερη πλατεία της χώρας.

3

Βαρκελώνη, Ισπανία

Η πόλη του πρωτοπόρου Καταλανού αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί λειτουργεί ως «γυναικομαγνήτης» τα τελευταία χρόνια. Η Βαρκελώνη είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς, που γνώρισε τεράστια ανάπτυξη μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992. Φιλοξενεί ένα από τα θαύματα του σύγχρονου κόσμου, την περίφημη Βασιλική εκκλησία Sagrada Familia, η οποία αποτελεί ίσως το σημαντικότερο αξιοθέατο στις βορειονατολικές ακτές της Ιβηρικής χερσονήσου. Με το μετρό να διευκολύνει την εξερεύνηση της πόλης απ’ άκρη σ’ άκρη, οι επισκέπτριες μπορούν να απολαύσουν τα δεκάδες tapas bars για κρασί και λιχουδιές αλά ισπανικά και να περιπλανηθούν κατά μήκος της La Ramblas με τις αμέτρητες βιτρίνες καταστημάτων και -φυσικά- στο περίφημο Park Guell.

4

Κοπεγχάγη, Δανία

Η μαγευτική πόλη του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, η Κοπεγχάγη, είναι ίσως η πιο «designάτη» πρωτεύουσα της Ευρώπης. Όλα είναι στοιχισμένα, πολύχρωμα και αψεγάδιαστα. Μεσαιωνικά κτήρια και γραφικά αρχοντικά στο πολύβουο κέντρο της, προσεγμένοι λιθόστρωτοι δρόμοι, πολλά πάρκα, το όμορφο λιμάνι με το χαρακτηριστικό άγαλμα της μικρής γοργόνας και τα αμέτρητα κανάλια είναι αρκετά για να ταξιδέψουν τις επισκέπτριές στην παραμυθένια ατμόσφαιρα της μεγαλούπολης της Σκανδιναβίας.

5

Ρώμη, Ιταλία

Η «Αιώνια Πόλη» στις καρδιές των γυναικών. Το Κολοσσαίο, το Βατικανό, το Πάνθεον, η Piazza di Spagna, η Fontana di Trevi, το Vittoriano, η Villa Borghese, αλλά και οι βόλτες σε Via del Corso και Via Condotti, είναι ορισμένοι μόνο από τους λόγους που καθιστούν τη Ρώμη όχι έναν ακόμη προορισμό, αλλά ένα «ζωντανό» μουσείο ιστορικών μνημείων εξαιρετικής ομορφιάς και κομψότητας. Οι στενοί και ως επί το πλείστον πλακόστρωτοι δρόμοι της ιταλικής πόλης, συχνά διευρύνονται σε μικρές ή μεγάλες πλατείες που περιλαμβάνουν συνήθως μία–δυο επιβλητικές εκκλησίες ή ένα-δυο καλαίσθητα σιντριβάνια.

6

Άμστερνταμ, Ολλανδία

Ο δημοφιλέστερος προορισμός για γυναικοπαρέες στην Ευρώπη. Το Άμστερνταμ είναι η πόλη που προσελκύει τους περισσότερους επισκέπτες γένους θηλυκού και μαγεύει με τα πανέμορφα κανάλια από τη Χρυσή Εποχή της Ολλανδίας, τα ποδήλατα στους γραφικούς δρόμους, τα προσεγμένα καταπράσινα πάρκα, τα μεγαλόπρεπα μουσεία, τις πολύχρωμες αγορές, τα ρομαντικά café και τα διάσημα… coffee shops!

7

ΔΗΜΟΦΙΛΗ