ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Σαρακοστιανά εδέσματα σε χώρες της Βόρειας και Νότιας Αμερικής

Σαρακοστιανά εδέσματα σε χώρες της Βόρειας και Νότιας Αμερικής

Με χορτόπιτες, χαλβά από φιστίκια, πουτίγκες ψωμιού και κέικ, κολοκυθόσουπες, στρογγυλά μαστιχωτά κουλουρόψωμα και πολύ… χοιρομέρι γιορτάζουν το Πάσχα στις χώρες της Βόρειας, της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής. 

Οι επισκέπτες που έχουν προγραμματίσει να επισκεφθούν την Μεγάλη Εβδομάδα μία από τις πολιτείες των ΗΠΑ ή κάποιο κράτος της Λατινικής Αμερικής θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ορισμένα από τα πιο γευστικά εδέσματα με τα οποία «νηστεύουν» οι ντόπιοι των περιοχών αυτών κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής.

«Easter Honey Glazed Ham», ΗΠΑ

Τα χοιρομέρι είναι το παραδοσιακό κρέας της Άνοιξης στις ΗΠΑ, γεγονός το οποίο δικαιολογεί και το λόγο που η κατανάλωση ζαμπόν στη Βόρεια Αμερική το Πάσχα είναι πολύ πιο δημοφιλής σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Το «Honey Glazed Ham» είναι μία από τις πολλές συνταγές, που μπορεί να βρει κάποιος αναφορικά με τον τρόπο που μπορεί να παρασκευαστεί ένα πασχαλινό πιάτο με χοιρομέρι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το χοιρινό μπούτι, πριν τοποθετηθεί στο φούρνο, αλείφεται με μέλι και μυρωδικά.

2 copy copy copy copy copy copy copy

«Paçoca de Amendoim», Βραζιλία

Το παραδοσιακό πασχαλινό έδεσμα των Βραζιλιάνων είναι το ιδιαίτερο γλύκισμα «Paçoca de Amendoim», το οποίο σερβίρεται σε μικρές μπάρες. Εμφανισιακά παραπέμπει στο δικό μας σιμιγδαλένιο χαλβά, με τη διαφορά ότι η παρασκευή είναι πιο συμπαγής και το μείγμα αποτελείται από αλεσμένα φιστίκια, αλεύρι μανιόκας, ζάχαρη και αλάτι.

3 copy copy copy copy copy copy

«Capirotada», Μεξικό

Στο Μεξικό έχουν το δικό τους πασχαλινό «τσουρέκι», το «Capirotada», το οποίο σερβίρεται κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής και ιδιαίτερα τη Μεγάλη Εβδομάδα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια πουτίγκα ψωμιού, που είναι εμποτισμένη με σιρόπι ζάχαρης, κανέλα και γαρίφαλο, αναμεμειγμένη με ξηρούς καρπούς, φρούτα, σοκολάτα υγείας και τυρί παλαίωσης. Σύμφωνα με την παράδοση των Μεξικανών κάθε ένα από τα υλικά της παρασκευής συμβολίζει τα Πάθη του Χριστού: Το ψωμί είναι το σώμα, το σιρόπι είναι το αίμα, οι ξηροί καρποί τα καρφιά, οι ράβδοι κανέλας είναι ο ξύλινος σταυρός και το τυρί είναι η Ιερά Σινδόνη.

4 copy copy copy copy copy

«Bun

Τη Μεγάλη Παρασκευή και την Κυριακή του Πάσχα οι κάτοικοι στην Τζαμάικα «τρατάρουν» τους επισκέπτες με το «Bun & Cheese», ένα είδος γλυκού ψωμιού-κέικ, που συνοδεύεται από ένα κρεμώδες και ήπιο τυρί τύπου τσένταρ. Αν και πρόκειται για μία βρετανική συνταγή, οι Τζαμαϊκανοί την παρήλλαξαν και διατήρησαν το «Bun & Cheese» ως ένα δικό τους πασχαλινό έδεσμα.

5 copy copy copy

«Torta Pascualina», Αργεντινή και Ουρουγουάη

Αν και έχει τις ρίζες του στην Ιταλία, η «Torta Pascualina» είναι μια παραδοσιακή πίτα που συναντάται στη Λατινική Αμερική κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Αποτελείται από φρέσκο τυρί τύπου ricotta, βραστά αυγά, σπανάκι, αγκινάρα και μαϊντανό με την πασχαλινή παρασκευή να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε Αργεντινή και Ουρουγουάη.

6 copy

«Fanesca», Δημοκρατία του Ισημερινού

Στο Εκουαδόρ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν κατά τη διάρκεια όλης της Μεγάλης Εβδομάδας την περίφημη κολοκυθόσουπα «Fanesca». Φτιάχνεται από διάφορα είδη κολοκύθας, ενώ η συνταγή περιλαμβάνει και 12 διαφορετικά είδη φασολιών και σπόρων, που αντιπροσωπεύουν τους 12 μαθητές του Χριστού. Η παραδοσιακή πασχαλινή σούπα αποτελείται, επίσης, από γάλα, δημητριακά, αυγά, καλαμπόκι και βακαλάο, καθώς το κόκκινο κρέας απαγορεύεται τις μέρες αυτές σε όσους νηστεύουν.

7

«Chipa», Παραγουάη

Το Πάσχα τα νοικοκυριά της Παραγουάης είναι γεμάτα με «Chipa», ένα είδος στρογγυλού μαστιχωτού κουλουρόψωμου με βασικό συστατικό το τυρί. Αλλά μικρότερα σε σχήμα ντόνατ και άλλα μεγαλύτερα, το παραδοσιακό αυτό πασχαλινό έδεσμα, γνωστό και ως «Chipacito» ή «Chipita», σερβίρεται τη Μεγάλη Εβδομάδα και είναι το δημοφιλέστερο γλυκό που πωλούν οι πλανόδιοι κατά τη διάρκεια του Πάσχα.

8

ΔΗΜΟΦΙΛΗ