ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Ελσίνκι - Ταλίν: City break σε τρεις μέρες

Ελσίνκι - Ταλίν: City break σε τρεις μέρες

Το Ελσίνκι δεν θυμίζει ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Είναι μία μικρή πόλη με 600.000 μόλις κατοίκους πλήρως ενταγμένη στη φύση. Το αρχιπέλαγος του Ελσίνκι περιλαμβάνει 300 νησάκια ενώ με το που βγαίνεις έξω από το κέντρο της πόλης αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε παρθένα περιοχή με άγρια βλάστηση, δάση και ποτάμια.

Ιδρύθηκε το 1950 από τον Βασιλιά Γουστάβο της Σουηδίας. Η Φινλανδία βρισκόταν πάντα υπό την κατοχή κάποιας άλλης χώρας είτε της Σουηδίας, είτε της Δανίας είτε της Ρωσίας μέχρι και την ανεξαρτησία της το 1917.

Επισκεφθήκαμε την πόλη τον Ιούλιο, όταν η μέρα είναι μεγάλη και σχεδόν δεν βραδιάζει ποτέ. Οι βραδινές βόλτες στη θάλασσα και τα πάρκα και η ανάγκη να φοράς γυαλιά ηλίου στις 22.00 το βράδυ είναι μια ξεχωριστή εμπειρία. Ακόμα και μόνο γι' αυτό, αξίζει το ταξίδι αυτή την εποχή.

Οι Φινλανδοί είναι ό,τι πιο κοντινό στους Ικαριώτες έχω γνωρίσει. Οι άνθρωποι είναι χαλαροί. Τα περισσότερα μαγαζιά δεν δουλεύουν το Σαββατοκύριακο και αυτά που δουλεύουν το Σάββατο ανοίγουν στις 11:00 η 12:00 και κλείνουν κατά τις 15:00.

Το Ελσίνκι είναι κουκλίστικο, μια ήρεμη πόλη, με αυτοσχέδια μπαρ και καφετέριες σχεδόν σε κάθε σημείο.

Ταυτόχρονα, μάς φάνηκε και μια άδεια πόλη. Η αίσθηση που είχαμε, τις ημέρες που μείναμε -κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου- είναι σχεδόν σαν να ήταν η πόλη φάντασμα. Πολύ λίγοι άνθρωποι και αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν στους δρόμους. Προς το βράδυ είδαμε λίγο περισσότερο κόσμο στα πάρκα, ντυμένους ή με μαγιό να κάνουν πικνίκ. Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του Ελσίνκι είναι οι γλάροι. Εκατοντάδες γλάροι μέσα στη πρωτεύουσα, περπατούν στις λεωφόρους, κάνουν παρέα με τα περιστέρια, δημιουργούν μια υπέροχη αίσθηση με τις φωνές τους και δίνουν μια ιδιαίτερη ταυτότητα στη πόλη.

Το Ελσίνκι γνωστό και σαν η πόλη της αρχιτεκτονικής και του design, είναι μια από τις νεότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αν και τα πρώτα χρόνια κυριάρχησαν τα νεοκλασικά κτίρια στη συνέχεια έγινε η πόλη με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση Αρτ νουβό κτηρίων. Ο Alvar Aalto, έβαλε τη Μοντέρνα φινλανδική αρχιτεκτονική στον παγκόσμιο χάρτη με αριστουργήματα όπως το Filandia Hall. Πρόσφατα, έχει υπάρξει αναβίωση ξύλινων κτιρίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Campi Chapel. Εντυπωσιακό και το Κέντρο τέχνης Kiasma που έχει σχεδιαστεί από τον Steven Holl. Το design στο Ελσίνκι είναι σαν τον χορό στη Κούβα και το whiskey στη Σκωτία. Κυλάει στο αίμα τους. Πέραν των επίπλων, αντικειμένων ή κτιρίων, το design είναι μέρος της κουλτούρας τους και αποτελεί σημαντικό συστατικό της κοινωνίας.

Αξίζει να επισκεφτείτε το Μουσείο design να δείτε την εξέλιξη της αισθητικής και σκέψης στη Φινλανδία σε όλους τους τομείς από τα έπιπλα, στην κινητή τηλεφωνία της ΝΟΚΙΑ μέχρι και στο παιχνίδι «Angry birds». Όταν πήγαμε είχε μια καταπληκτική έκθεση του Timo Sapraneva, ενός από τους πιο γνωστούς Φινλανδούς σχεδιαστές. Ξεκίνησε σαν γραφίστας και σχεδίασε έπιπλα, γυαλικά, υφάσματα, πειραματίστηκε σχεδόν με όλα τα υλικά, αναδεικνύοντας το φινλανδικό design στην Ευρώπη.

Στο κέντρο της πόλης και το design district. Μαγαζιά με Φινλανδούς σχεδιαστές ρούχων, επίπλων και αντικειμένων, γκαλερί, και concept stores διαμορφώνουν μια από τις πιο όμορφες γειτονίες της πόλης. Ακολουθήστε τον χάρτη που θα βρείτε σε όλα τα ξενοδοχεία της περιοχής και το σίγουρο είναι ότι θα γνωρίσετε κάποιους πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους. Σε ένα κατάστημα με χειροποίητα κοσμήματα και κεραμικά γνωρίζω την Κάρεν, καλλιτέχνιδα που δουλεύει με πηλό. Τη ρωτώ γιατί δεν έχει κόσμο στον δρόμο και γιατί πολλά μαγαζιά είναι κλειστά, «το καλοκαίρι είμαστε όλοι πιο χαλαροί, δουλεύουμε λιγότερο για να αποζημιωθούμε για τον δύσκολο χειμώνα».

Η πόλη είναι μικρή και μπορείς να τη περπατήσεις εύκολα σε μια μέρα. Όμορφοι πεζόδρομοι και μικρά καφέ κάνουν τη βόλτα πολύ ευχάριστη ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Κάντε μια βόλτα και στις πολύχρωμες υπαίθριες αγορές που μπορείτε να βρείτε τρόφιμα, ρούχα και αντικείμενα. Επιβλητικό το Stockman, το μεγαλύτερο πολυκατάστημα της Φινλανδίας και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή η «the rock church» , η εκκλησία η οποία έχει χτιστεί, μέσα στους βράχους για αυτό και λέγεται εκκλησία των βράχων, με καταπληκτική ακουστική. Tο πιο πιθανό όταν πάτε να υπάρχει κάποιο κονσέρτο ή τουλάχιστον κάποιος πιανίστας, έχουν συνεχές πρόγραμμα.

Τη Φινλανδία ο περισσότερος κόσμος και ειδικά οι Έλληνες την έχουν στο νου του για τα Χριστούγεννα, για να επισκεφτούν το Ροβινιέμι και το χωριό του Άη Βασίλη. Σίγουρα αξίζει ένα Σαββατοκύριακο για να ζήσετε όλη την ημέρα στον ήλιο σε μία περιοχή μέσα στη φύση και να επισκεφτείτε και ένα από τα 300 νησάκια σε απόσταση κάτω από μια ώρα.

Η Φινλανδία είναι επίσης η χώρα της σάουνας. Με πάνω από 1.000 σάουνες είναι από τις εμπειρίες που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε. Εντυπωσιακό το «Loyly», που άνοιξε το 2016 και σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Ville Hara & Anu Puustinen. Ένας πολυχώρος πάνω στη θάλασσα για φαγητό και σάουνα, η οποία είναι μέρος της ζωής των Φινλανδών που πάνε περίπου πέντε φορές την εβδομάδα. Σημαντικό είναι να ξέρετε ότι στη σάουνα μπαίνετε γυμνοί.

Επισκεφτείτε τη Suomenlinna, ένα νησάκι ακριβώς απέναντι από το λιμάνι του Ελσίνκι. Υπάρχουν συνέχεια φέρι και η διαδρομή είναι 15 λεπτά. Εκεί βρίσκεται το φρούριο της Suomenlinna, ένα από τα μεγαλύτερα φρούρια της Ευρώπης και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Χτίστηκε το 1700 και η πόλη που περιέκλειε φιλοξενούσε 3000 ανθρώπους. Σήμερα ζουν 900 μόνιμοι κάτοικοι, έχει 6 διαφορετικά μουσεία και είναι ιδανική για μια βόλτα στη λίμνη και εξερεύνηση της ιστορίας σε συνδυασμό με μπάνιο στους μικρούς κολπίσκους της.

Το φαγητό είναι αρκετά όμοιο με άλλες πόλεις της Σκανδιναβίας. Τα τελευταία χρόνια όμως έχουν δημιουργηθεί πολλά καινούργια εστιατόρια με μοντέρνα προσέγγιση στη κουζίνα. Τα τρία Michelin εστιατόρια που έχει το Ελσίνκι προσφέρουν μια ιδιαίτερη γαστρονομική εμπειρία.

Σε ένα εστιατόριο γνωρίσαμε την Κατερίνα, σύζυγο Έλληνα παιδιάτρου που εργάζεται στο Ελσίνκι.

«Είναι δύσκολη η ζωή το χειμώνα εδώ» μας λέει «στους -30 βαθμούς δεν κυκλοφορείς στους δρόμους πάρα μόνο με παγοπέδιλα. Ο Νοέμβριος είναι ο χειρότερος μήνας, όλο νύχτα. Αυτό τον μήνα έχουμε και τις περισσότερες αυτοκτονίες. Δεν έχουμε κάνει πολλούς φίλους Φινλανδούς είναι κλειστός λαός» συνεχίζει.

«Να σου πω ένα παράδειγμα στο νοσοκομείο που εργάζεται ο σύζυγός μου, οι Φινλανδοί γιατροί έχουν θέμα με τους ξένους. Ζητήσαν βοήθεια από τη διοίκηση του νοσοκομείου που τους ξεκίνησε ομαδικές συνεδρίες με ψυχολόγο. Ο λόγος που δυσκολεύονταν ήταν η ανοιχτή κουλτούρα των ξένων που κάθε μέρα λένε καλημέρα, ρωτούν τι κάνει η οικογένεια και τους έφερνε σε δύσκολη θέση μια που έπρεπε να απαντούν».

Σκέφτομαι ότι αυτό μπορεί να είναι μεμονωμένο περιστατικό γιατί οι λίγοι άνθρωποι που βλέπουμε στον δρόμο φαίνονται φιλικοί και χαμογελαστοί.

Ταλίν: η Μεσαιωνική πόλη

Είναι πολύ δύσκολο να δεις μια πόλη σε μια μέρα. Ίσως αν έχετε χρόνο να επεκτείνετε τη διαμονή σας. Εμείς φύγαμε στις 09.00 το πρωί από Ελσίνκι και γυρίσαμε στις 16.30. Το ταξίδι είναι μόλις δυο ώρες.

Από τις πιο ενδιαφέρουσες εμπειρίες είναι το ίδιο το πλοίο. Τεράστιο. Σαν αυτά που βλέπουμε στο λιμάνι του Πειραιά που κάνουν τις μεγάλες κρουαζιέρες. 2000 θέσεις, 10 εστιατόρια, μουσικές σκηνές με ζωντανή μουσική και duty free μαγαζιά. Μια μικρή πόλη μέσα στο πλοίο για μόλις για 2 ώρες ταξιδιού. Ακούμε σε μια μουσική σκηνή στο κατάστρωμα μια εκπληκτική τραγουδίστρια σε τραγούδια της Shirley bassey.

Φτάνουμε στο Ταλίν και λόγω περιορισμένου χρόνου περνούμε hop on hop off λεωφορείο. Πολλές φορές το κάνουμε αυτό τη πρώτη μέρα του ταξιδιού μας, μιας που παίρνεις εύκολα μια αίσθηση της πόλης.

Η παλαιά πόλη είναι επιβλητική και μας καλωσορίζει μεγαλοπρεπής από το λιμάνι.

Το Ταλίν βρίσκεται ανάμεσα στην ανατολή και στη Δύση. Η Εσθονία έχει ένα δύσκολο παρελθόν, πάντα κάτω από την κατοχή μια άλλης χώρας, της Δανίας, της Σουηδίας, της Γερμανίας και της Σοβιετικής Ένωσης. Η επιρροή από τις χώρες που κυριάρχησαν είναι εμφανής στην αρχιτεκτονική, στο φαγητό και στις εκκλησίες. Μόλις το 1991 κέρδισε την ανεξαρτησία της.

Η Παλιά πόλη είναι στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας UNESCO. Μια πολύχρωμη πόλη με πλακόστρωτα σοκάκια και μεσαιωνικές υπαίθριες αγορές που άνθρωποι ντυμένοι με στολές τους 13ου αιώνα πουλούν τη πραμάτεια τους. Μοιάζει να έχει βγει από σκηνικό ταινίας.

Ξεκινήστε από ψηλά από τον λόφο Toompea για εκπληκτική θέα της πόλης και κατεβείτε τα στενά δρομάκια προς τα κάτω με κατεύθυνση την κεντρική πλατεία. Στη διαδρομή θα περάσετε μεσαιωνικά εργαστήρια, καθολικούς ναούς και σπίτια τους 13ου αιώνα. Στην κεντρική πλατεία κυριαρχεί το γοτθικού τύπου Δημαρχείο με τον οκταγωνικό πύργο του που αποτελεί πλέον σύμβολο του Ταλίν. Δίπλα και η εκκλησία St. Olav που ήταν από τα πιο ψηλά κτίρια της Ευρώπης των μεσαίωνα. Κάντε μια στάση στο φαρμακείο στη πλατεία που λειτουργεί από το 1422.

Συνεχίστε τη περιήγηση κάτω από τη γη. Τα υπόγεια τούνελ, δρόμοι διαφυγής το 17ο αιώνα και αργότερα καταφύγια, σήμερα λέγεται ότι είναι η μόνιμη κατοικία φαντασμάτων!

Σταματήστε στην πλατεία ή σε ένα από τα καφέ - εστιατόρια που θα βρείτε στη διαδρομή, απολαύστε τον ήλιο και την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε μια πόλη που λίγο την έχει αγγίξει ο χρόνος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ