ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Εσείς θα πληρώνατε 2.000 ευρώ για 20 λεπτά σε μία αφιλόξενη βραχονησίδα;

Εσείς θα πληρώνατε 2.000 ευρώ για 20 λεπτά σε μία αφιλόξενη βραχονησίδα;
geograph.org.uk

Μερικά… βήματα σε ένα μικροσκοπικό, ακατοίκητο νησάκι της Σκωτίας κοστίζουν ακριβά. Αλλά αυτό, για τους ψαγμένους ταξιδιώτες του κόσμου, δεν αποτελεί πρόβλημα. 

Στις αρχές Μαΐου του 2020, 18 τουρίστες και επτά μέλη πληρώματος θα γίνουν οι πρώτοι που θα επισκεφτούν το Rockall, ένα ηφαιστειογενές απομεινάρι περίπου 400 χιλιόμετρα ανοικτά των ακτών του νησιωτικού συμπλέγματος των Εβρίδων, στα δυτικά της Σκωτίας.

Η οργάνωση του ταξιδιού αυτού ήταν το αποτέλεσμα συνεργασίας δύο πρακτορείων (του Kraken Travel και του Lupine Travel) που ειδικεύονται σε προορισμούς δυσπρόσιτους, απομακρυσμένους και με ειδικές δυσκολίες – Βόρεια Κορέα, Τσερνόμπιλ, Ιράν, μεταξύ αυτών...

Εντός μίας εβδομάδας από την ανακοίνωση του ταξιδιού, η ομάδα των επίδοξων επισκεπτών του Rockall είχαν βρεθεί: «Περιμέναμε πως θα ήταν δημοφιλές, αλλά όχι τόσο δημοφιλές όσο αποδείχτηκε», παραδέχεται ο James Finnerty, υπεύθυνος του Lupine Travel.

Μέχρι πρότινος, οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να φτάσουν στη βραχονησίδα μόνο με ιδιωτικό σκάφος ή ελικόπτερο. Πιστεύεται πως λιγότεροι από συνολικά 200 άνθρωποι έχουν πατήσει το Rockall ενώ έχουν περάσει τουλάχιστον τρία χρόνια από την τελευταία φορά που «είδε» τουρίστα το νησί.

Rockall the most difficult island in the world to sleep on geograph.org.uk 1048775

Πηγή φωτογραφίας: Wikimedia Commons

Της περιήγησης θα ηγηθεί ο Nick Hancock, ένας Σκωτσέζος λάτρης της περιπέτειας που έσπασε το ρεκόρ παραμονής στο βράχο, μένοντας 43 ημέρες εκεί.

«Είναι ένα σχετικά άγονο μέρος και στην πραγματικότητα δεν μπορείς να μετακινείσαι εύκολα εκεί. Το βασικό πρόβλημα είναι πως δεν μπορείς να τριγυρίζεις πολύ καθώς – αν δεν έχει βρέξει – υπάρχουν πολλές ακαθαρσίες πουλιών, κάτι που κάνει την περιοχή ολισθηρή και… δύσοσμη. Κι έπειτα, με τα κύματα και τους ανέμους, το μέρος μπορεί να γίνει πραγματικά κρύο και αφιλόξενο», εξηγεί ο ίδιος.

Κάπως έτσι, οι ταξιδιώτες θα κληθούν να πληρώσουν περί τα 2.000 ευρώ για (μόλις) 15 – 20 λεπτά περιήγησης στο βραχώδες νησάκι.
Μέσω της ιστοσελίδας του, το πρακτορείο προειδοποιεί δε, πως δεν θα υπάρξει επιστροφή χρημάτων, στην περίπτωση ακύρωσης της εκδρομής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ