ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Instagrammers, προσοχή! Οι «Μαλδίβες της Σιβηρίας» είναι επικίνδυνες

Instagrammers, προσοχή! Οι «Μαλδίβες της Σιβηρίας» είναι επικίνδυνες
instagram

Φαίνεται ειδυλλιακή, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ επικίνδυνη: Τα ήρεμα τιρκουάζ νερά της λίμνης της Σιβηρίας τραβάνε σαν μαγνήτης τους απανταχού instagrammers, οι οποίοι επιθυμούν διακαώς να βγάλουν μια «σέλφι» σε αυτά.

Ωστόσο, οι επονομαζόμενες και «Μαλδίβες της Σιβηρίας» (Novosibirsk Maldives), δεν αποτελούν τοπίο φυσικής ομορφιάς. Είναι μία τεχνητή λίμνη πολύ τοξική, που χρησιμοποιείται για τη ρίψη στάχτης από ένα κοντινό εργοστάσιο άνθρακα και, όπως προειδοποιεί η εταιρεία η οποία διαχειρίζεται το εργοστάσιο, δεν είναι ασφαλής για κολύμπι.

Η λίμνη είναι γεμάτη με χημικά που μπορούν να προκαλέσουν δερματική αλλεργική αντίδραση, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της στο ρωσικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης VKontakte τον περασμένο μήνα.

«Την περασμένη εβδομάδα, η λίμνη Novosibirskω έγινε το αστέρι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά δεν μπορείτε να κολυμπήσετε σε αυτή. Το νερό είναι ιδιαίτερα υψηλής αλκαλικότητας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε αυτό διαλύονται άλατα ασβεστίου και άλλα οξείδια μετάλλων. Η επαφή με το δέρμα μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση», προειδοποιεί η εταιρεία τους επισκέπτες, προσθέτοντας ακόμα ότι ο πάτος της λίμνης έχει τόση λάσπη, «που είναι σχεδόν αδύνατο να βγεις».

Επιμένοντας, η εταιρεία αναφέρει: «Γι’αυτό, σας ζητάμε στην προσπάθειά σας να βγάλετε σέλφι, να μην πέσετε μέσα σε αυτόν τον σκουπιδότοπο στάχτης. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ρίσκο».

Η εταιρεία εξηγεί ότι το νερό παίρνει το θεαματικό της χρώμα εξαιτίας του βάθους της και τα διάφορα μεταλλικά οξείδια που διαλύονται σε αυτό, ενώ είναι εξαιρετικά αλκαλικό με pH μεγαλύτερο από 8.

Παρά την προειδοποίηση, πλήθος ανθρώπων εξακολουθεί να συρρέει στη λίμνη, προκειμένου να τραβήξει φωτογραφίες, ποζάροντας στις όχθες με τα μαγιό τους, κάνοντας πικ νικ, ενώ υπάρχουν και μερικοί που μπαίνουν μέσα με φουσκωτά ή κάνουν κανό.

Ο Leo Alexey έχει δημιουργήσει λογαριασμό με την ονομασία της λίμνης στο Instagram, στον οποίο συλλέγει φωτογραφίες που βγάζουν σε αυτή.

«Απλά μου αρέσει η φωτογραφία. Το μέρος είναι πολύ ενδιαφέρον, παρότι δεν μπορείς να κολυμπήσεις εκεί», λέει ο Alexey στο CNNi και προσθέτει: «Έχω πάει πέντε φορές και σκοπεύω να πάω περισσότερες. Πηγαίνω κάθε σαββατοκύριακο, αλλά δεν αγγίζω το νερό».

Instagrammers warned against swimming in toxic Siberian 'Maldives' lake, Gianluca Mezzofiore, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ