ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Ένας... Κόκκινος Πλανήτης επί της Γης: Εκεί όπου εκπαιδεύονται οι αστροναύτες της NASA

Ένας... Κόκκινος Πλανήτης επί της Γης: Εκεί όπου εκπαιδεύονται οι αστροναύτες της NASA
visitlanzarote.es

Κάθε εβδομάδα, οι Raúl Martínez Morales και Amanda Mandry έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον… Κόκκινο Πλανήτη! Περίπου.

Το ζευγάρι των Martínez, πρώην αστροφυσικός και Mandry, λάτρης αστεριών, μία φορά την εβδομάδα παίρνουν τον εξοπλισμό τους, διασχίζουν μία «θάλασσα» στερεοποιημένης λάβας και φτάνουν στον πλανήτη Άρη... ή αλλιώς στην Ισπανία και συγκεκριμένα στο εθνικό πάρκο Los Volcanes στη Λανθαρότε των Καναρίων Νήσων.

Μερικές φορές οι δύο «αστροναύτες» στήνουν τα εργαλεία τους μέσα σε έναν τεράστιο κρατήρα στον οποίο χωράει ένα ολόκληρο διαστημόπλοιο!

«Είχα ανέκαθεν εμμονή με τους πλανήτες και τον άλλο κόσμο, που ακόμη δεν γνωρίζουμε» δηλώνει στο BBC ο Morales.

«Ο Άρης, ο Δίας, ο Κρόνος, η Σελήνη - όλα με συναρπάζουν» συμπληρώνει.

Όλο το σκηνικό είναι άκρως ατμοσφαιρικό και θυμίζει τον Κόκκινο Πλανήτη.

Το «μαύρο νησί» όπως αποκαλείται, βρίσκεται στον Ατλαντικό Ωκεανό, 150 χλμ. από τις ακτές της Αφρικής και είναι ένα από τα επτά νησιά των Καναρίων νήσων, που αποτελούν αυτόνομη διοικητική περιοχή της Ισπανίας. Είναι ηφαιστειακό νησί και εκεί οφείλεται η ιδιαίτερη και απόκοσμη ομορφιά του.

«Πρακτικά μιλώντας, αυτό το τοπίο είναι ό,τι πιο κοντινό υπάρχει σε διαστημικό τοπίο. Περιέργως, υπάρχουν σπηλιές εδώ που είναι ίδιες με εκείνες που βρέθηκαν στη Σελήνη και τον Άρη» αναφέρει η Amanda Mandry.

Αυτή η ομοιότητα του νησιού με τη Σελήνη και τον Άρη, το έχει μετατρέψει σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα έρευνας του διαστήματος.

Τόσο η NASA όσο και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) το χρησιμοποιούν για να εκπαιδεύσουν τους αστροναύτες τους, ενώ εκεί δοκιμάστηκε και το Mars Rovers. Οι επιστήμονες προσομοιώνουν εκεί το πώς θα ήταν εάν κάποιος βρισκόταν στον Άρη και προετοιμάζονται για το πολυπόθητο ταξίδι.

Στις 20 Ιουλίου είναι η επέτειος των 50 χρόνων από τότε που ο Νιλ Άρμστρονγκ και ο Μπαζ Όλντριν πάτησαν το πόδι τους στο φεγγάρι. Πλέον η συζήτηση στρέφεται στο μέλλον της εξερεύνησης του διαστήματος, με προτεραιότητα να αποτελεί ένα δεύτερο ταξίδι των ανθρώπων στο φεγγάρι ως το 2024 και στη συνέχεια στον Άρη.

Κι εδώ τη «λύση» δίνει η Λανθαρότε: Κάποιες φορές το τοπίο του νησιού αψηφά τους… νόμους της φυσικής και της γεωγραφίας. Δηλαδή, σε διάστημα έξι ετών, από το 1730 έως το 1736 επλήγη από πολλαπλές ηφαιστειακές εκρήξεις. Το ηφαίστειο Timanfaya «ξερνούσε» λάβα, αφανίζοντας τα χωριά της ομώνυμης κοιλάδας, ένα - ένα, καλύπτοντας τελικά το ένα τέταρτο του νησιού με τέφρα και λάβα που εκτοξεύονταν από το κέντρο της Γης.

Ωστόσο, μετά τις εκρήξεις προέκυψε μία… ξαναγεννημένη γη. Το φυσικό πάρκο Los Volcanes και το Εθνικό Πάρκο Timanfaya φημίζονται για τις σεληνιακές συνθήκες. Στα σημεία είναι ορατοί περισσότεροι από 100 ηφαιστειακοί κώνοι που απλώνονται σε έκταση 172 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ