Νέα… μόδα: Τουρίστες καθαρίζουν πάρκα στο Βερολίνο
Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: (AP Photo/Andrew Medichini)

Μια νέα… μόδα με περιβαλλοντολογική συνείδηση έχει ξεκινήσει στο Βερολίνο. Τι ακριβώς είναι αυτή; Δωρεάν περιηγήσεις τουριστών στη γερμανική πρωτεύουσα μετά συλλογής απορριμμάτων.

Δύο συνοικίες του Βερολίνου ξεκίνησαν ήδη τη συνεργασία με διοργανωτές περιηγήσεων στην πόλη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, σε ενδιαφερόμενους επισκέπτες προσφέρεται ένα δωρεάν πρόγραμμα τριών σημείων με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου: περιήγηση στο Μνημείο για το Τείχους του Βερολίνου, με πληροφορίες για την ιστορία του χωρισμένου Βερολίνου, μια ώρα συλλογή απορριμμάτων σε κοντινά πάρκα και στη συνέχεια, ως ανταμοιβή για την κοινωνική προσφορά, δωρεάν πικνίκ.

Όπως όλα δείχνουν, οι Βερολινέζοι θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα των τουριστών να μαζεύουν αποτσίγαρα, σπασμένα γυαλιά και πεταμένα χαρτιά σε πάρκα και δρόμους φορώντας γάντια και πορτοκαλί γιλέκα.

Τα τελευταία χρόνια το Βερολίνο αναπτύσσεται συνεχώς και μαζί του αυξάνονται και οι τουρίστες, με αποτέλεσμα μοιραία να αυξάνονται και τα σκουπίδια. Η νέα αυτή πρωτότυπη ιδέα, συνδυάζει το τερπνόν μετά του ωφελίμου;

Τι λένε οι επισκέπτες που συμμετέχουν στις περιηγήσεις αυτές;

Ο τουρισμός μπορεί να εξελιχθεί σε πρόβλημα, πιστεύει ο Ιταλός ηθοποιός Πάολο Γκρούνι. Θεωρεί ότι τέτοιες πρωτοβουλίες θα ήταν χρήσιμες και στη γενέτειρά του Φλωρεντία. Στην περιήγηση συμμετέχει και η ινδή Χιράλ Αρόρα. Λέει ότι το Βερολίνο είναι πιο βρώμικο από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά πολύ πιο καθαρό από το Νέο Δελχί.

Ο Γερμανός συνταξιούχος Ράινχαρντ Κάιζερ θεωρεί την ιδέα για τις περιηγήσεις μετά συλλογής απορριμμάτων εξαιρετική και δηλώνει ότι δεν ανήκει σε εκείνους που μονίμως γκρινιάζουν για την παρουσία τουριστών στη πόλη. Μα οι τουρίστες είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του Βερολίνου, τονίζει.

Και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις η πρωτοβουλία

Παρόμοιες περιηγήσεις προσφέρει το πόρταλ Sandemans New Europe ήδη σε σειρά άλλων ευρωπαϊκών πόλεων όπως το Εδιμβούργο, το Άμστερνταμ, το Παρίσι και τη Βαρκελώνη. Στο Βερολίνο μέχρι και 75 τουρίστες δηλώνουν κάθε φορά συμμετοχή στις περιηγήσεις.

Είναι εντυπωσιακό πόσο δημοφιλείς είναι οι περιηγήσεις αυτές, δηλώνει ο Ντέιβιντ Ο Κέλι, επικεφαλής του Sandemans New Europe. Η υπεύθυνη Οικονομικών της συνοικίας Πάνκο του Βερολίνου Ρόνα Τίτγε, θεωρεί τις περιηγήσεις αυτές ευκαιρία για επαφές μεταξύ τουριστών και κατοίκων. Με τις δωρεάν περιηγήσεις στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους επισκέπτες για τον βιώσιμο τουρισμό, υπογραμμίζει και προσθέτει ότι αν οι περιηγήσεις έχουν επιτυχία θα εντατικοποιηθούν στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης