ΚΟΣΜΟΣ

Η ανατολή του ηλίου από την κορυφή του Φουτζιγιάμα - Μια εμπειρία ζωής

Η ανατολή του ηλίου από την κορυφή του Φουτζιγιάμα - Μια εμπειρία ζωής
AP Photo/Jae C. Hong

Είναι το εμβληματικότερο ορόσημο της Ιαπωνίας, ένα από τα διασημότερα βουνά στον κοσμο και μετά βεβαιότητας το πιο πολυφωτογραφημένο. Ξέρουμε πολύ καλά πώς φαίνεται το Φουτζιγιάμα από τον κόσμο γύρω του. Πώς φαίνεται, όμως, ο κόσμος από αυτό;

Χιλιάδες άνθρωποι απ' όλη την Ιαπωνία, και όχι μόνο, ανεβαίνουν στην κορυφή του Φουτζιγιάμα, όχι μόνο για τη βόλτα, ή για τη θέα του Τόκιο, η οποία σαφέστατα σε αποζημιώνει, αλλά κυρίως για να δουν από εκεί ψηλά την ανατολή του ήλιου.

Λεωφορεία από το κέντρο του Τόκιο μεταφέρουν τους ορειβάτες σε έναν σταθμό, στα 2.300 μέτρα υψόμετρο. Από εκεί, θα πάρουν το μονοπάτι για την κορυφή του ψηλότερου βουνού της Ιαπωνίας, το οποίο ορθώνεται στα 3.776 μέτρα. Η άνοδος προς την κορυφή δεν είναι στην πραγματικόττα ορειβασία. Είναι μάλλον περίπατος, λόγω της φυσιολογίας του βουνού, το οποίο με το σχεδόν τέλειο κώνο του έχει ένα από τα χαρακτηριστικότερα σχήματα στον πλανήτη.

AP 19249320465991

AP Photo/Jae C. Hong

Παραμένει, όμως, ανάβαση. Μακριά και κοπιαστική. Και πολυπληθής...

Το μονοπάτι Γιοσίντα είναι ο πιο εύκολος τρόπος ν' ανέβει κανείς στο βουνό και γι αυτό είναι και αυτό στο οποίο παρατηρείται ο μεγαλύτερος συνωστισμός. Οι αναβάτες φορούν στο κεφάλι τους φακούς και κουβαλάνε τα σακίδιά τους στην πλάτη, ανεβαίνοντας λίγα μέτρα ο ένας από τον άλλο σε μια ατελείωτη σειρά. Η ανάβαση διαρκεί περίπου πέντε με έξι ώρες. Για να απολαύσουν την ανατολή, οι περισσότεροι περνούν τις πρώτες ώρες της νύχτας στο σταθμό, με μερικές ώρες ύπνου ο ένας πάνω στον άλλον, και αρχίζουν να ανεβαίνουν μέσα στο σκοτάδι.

AP 19249334144497

AP Photo/Jae C. Hong

Το αποτέλεσμα είναι μαγικό.

Η ανατολή από την κορυφή του όρους Φούτζι είναι εμπειρία ζωής.

AP 19249338878915

AP Photo/Jae C. Hong

Η σεζόν της ανάβασης διαρκεί από τον Ιούλιο ως το Σεπτέμβριο. Του χρόνου το καλοκαίρι, το βουνό θα ανοίξει για το κοινό δύο εβδομάδες πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία θα γίνει στις 24 Ιουλίου.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ