ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Τελευταία επίσκεψη στο περίφημο Ουλουρού που «κλείνει» οριστικά

Αυστραλία: Τελευταία επίσκεψη στο περίφημο Ουλουρού που «κλείνει» οριστικά
EPA

Χιλιάδες επισκέπτες θα «αναμετρηθούν» στο περίφημο Ουλουρού της Αυστραλίας σήμερα Παρασκευή, πριν τεθεί σε ισχύ η οριστική απαγόρευση πρόσβασης στον βράχο. Ο τεράστιος μονόλιθος, γνωστός ως Ayers Rock, κλείνει οριστικά για το ορειβατικό κοινό το Σάββατο.

Ο Ουλουρού είναι ένας ιερός τόπος για τους ιθαγενείς «κηδεμόνες» του, οι οποίοι ζητούν από τους τουρίστες εδώ και καιρό να μην ανεβαίνουν στο βράχο. Οι Ανανγκού, ζητούν να απαγορευθεί η αναρρίχηση από το 1985, οπότε και το πάρκο πέρασε στα χέρια των αυτοχθόνων.

Το 2017, όταν και ανακοινώθηκε η «απαγόρευση», μόλις το 16% των επισκεπτών έφτασε στην κορυφή του βράχου, ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες σχηματίζονται ουρές από εκείνους που θέλουν να «κατακτήσουν» το Ουλουρού, με ανάλογες φωτογραφίες να αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μάλιστα, χρήστες των social media συγκρίνουν τις ουρές με εκείνες που σχηματίζονται στο Έβερεστ.

Οι Αναγκού εξηγούν στο BBC πως για εκείνους, ο βράχος είναι ένα ιδιαίτερα ιερό μέρος, «η δική μας εκκλησία». «Άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο έρχονται και ανεβαίνουν τον βράχο, όμως δεν δείχνουν σεβασμό», λέει ο Ράμεθ Τόμας.

Οι ντόπιοι υπογραμμίζουν ότι οι τουρίστες πετάνε σκουπίδια, ενώ ένα παράνομο κάμπινγκ λειτουργεί κοντά στον βράχο.

Από τη δεκαετία του 1950, δεκάδες άνθρωποι πέθαναν στο Ουλουρού λόγω ατυχημάτων, αφυδάτωσης και λόγω ζέστης. Το 2018, ένας Ιάπωνας τουρίστας πέθανε προσπαθώντας να ανέβει σε ένα από τα πιο απότομα μέρη του βράχου.

Ο βράχος τον 348 μέτρων, που συγκαταλέγεται στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, είναι γνωστός για τις αλλαγές στα χρώματά του σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και του χρόνου και αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό, προσελκύοντας περίπου 300.000 επισκέπτες κάθε χρόνο, παρά την απομακρυσμένη και απρόσιτη λόγω της ερήμου τοποθεσίας του, κοντά στην πόλη Άλις Σρινκγς.

Η θερμοκρασία τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να αγγίξει και τους 47 βαθμούς Κελσίου, ενώ η αναρρίχηση δεν επιτρέπεται περίπου για το 77% του χρόνου λόγω επικίνδυνων καιρικών συνθηκών ή για πολιτιστικούς λόγους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ