ΚΟΣΜΟΣ

Carpe diem και απροσδόκητες εμπειρίες: Οι κορυφαίες τάσεις στα ταξίδια πολυτελείας το 2020

Carpe diem και απροσδόκητες εμπειρίες: Οι κορυφαίες τάσεις στα ταξίδια πολυτελείας το 2020

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Virtuoso διεξήγαγε την έρευνά της σε ό,τι αφορά στον τουρισμό πολυτελείας και αφού ανέλυσε τα δεδομένα, μας έφερε τα αποτελέσματα για τις κορυφαίες τάσεις που αναμένεται να επικρατήσουν στα πολυτελή ταξίδια το 2020.

Ήδη από τις αρχές του 2019 είχαμε πάρει μία πρώτη «γεύση» αναφορικά με τα luxury travel trends που θα κυριαρχούσαν και όπως φαίνεται, η έρευνα της Virtuoso ήρθε να επιβεβαιώσει όσα πιστεύαμε. Όπως ήταν αναμενόμενο όμως, στις προβλέψεις της περιλαμβάνονται και άλλες, νέες τάσεις οι οποίες ενδέχεται να αλλάξουν όλα όσα γνωρίζαμε για τον τουρισμό πολυτελείας σήμερα.

Η λίστα που ακολουθεί είναι σίγουρα αποκαλυπτική και αποδεικνύει πως οι σύγχρονοι ταξιδιώτες, έχουν αλλάξει τρόπο σκέψης και απαιτήσεις σε ό,τι αφορά στο πώς επιλέγουν να απολαμβάνουν τις διακοπές τους.

Ταξίδια σε μη τουριστικούς προορισμούς

Ακόμη και σε ό,τι αφορά στα ταξίδια πολυτελείας, φαίνεται πως το 2020 ο παράγοντας «έκπληξη» κάνει τη διαφορά. Διότι σύμφωνα με την έρευνα της Virtuoso, οι περισσότεροι ταξιδιώτες επιθυμούν πλέον να ταξιδεύουν σε προορισμούς λιγότερο τουριστικούς και απομακρυσμένους, οι οποίοι μπορούν να τους προσφέρουν γνήσιες και απροσδόκητες εμπειρίες, ειδικότερα σε πολιτιστικό επίπεδο. Αυτός είναι ο λόγος που προορισμοί όπως το Ομάν, το Βόρνεο και η Γροιλανδία κερδίζουν συνεχώς «έδαφος»

Συνδυασμοί προορισμών και περισσότερες εμπειρίες

Περισσότερες εμπειρίες φαίνεται πως αποζητούν, μεταξύ άλλων, από τα ταξίδια τους οι σύγχρονοι ταξιδιώτες, σύμφωνα με τη Virtuoso. Αυτός είναι ο λόγος που ακόμη και αν έχουν λίγες ημέρες στη διάθεσή τους για να απολαύσουν τις διακοπές τους, προτιμούν να κάνουν ένα ταξίδι το οποίο περιλαμβάνει συνδυασμό διαφορετικών προορισμών και εξατομικευμένων εμπειριών. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, πως κάθε δύο ημέρες μπορεί να ταξιδεύουν σε διαφορετικές χώρες για να βιώνουν κάθε φορά μοναδικές και διαφορετικές εμπειρίες.

Γαστρονομικά ταξίδια

Τα γαστρονομικά ταξίδια βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις κορυφαίες τάσεις στα ταξίδια πολυτελείας ήδη από το 2018. Όπως φαίνεται, λοιπόν, θα παραμείνουν δημοφιλή και το 2020. Από μαθήματα μαγειρικής σε επισκέψεις σε εστιατόρια με αστέρια Michelin και από περιηγήσεις σε φάρμες μέχρι «κυνήγι» άγριας τρούφας. Οι εμπειρίες που οι απανταχού foodie travelers επιθυμούν να βιώνουν στα ταξίδια τους είναι πολλές.

2

Ομαδικές αποδράσεις

Τα ταξίδια σε γκρουπ θα παραμείνουν δημοφιλή και το 2020. Σε αντίθεση με το παρελθόν, ωστόσο, τους επόμενους μήνες θα τα επιλέξουμε για να απολαύσουμε μοναδικές εμπειρίες με άτομα με τα οποία μοιραζόμαστε τον ίδιο τρόπο σκέψης ή έχουμε πάθος για τα ίδια πράγματα. Σε άνοδο φαίνεται πως είναι και η δημοφιλία των ταξιδιών περιπέτειας και χαλάρωσης μόνο για γυναίκες καθώς και τα ταξίδια που απευθύνονται σε ζευγάρια.

Η συναισθηματική νοημοσύνη στο επίκεντρο

Μπορεί πολλοί να εκπλήσσονται με τη συγκεκριμένη τάση όμως, η έρευνα της Virtuoso δείχνει πως ο σύγχρονος ταξιδιώτης θέλει τα ταξίδια του να περιλαμβάνουν εμπειρίες και γνωριμίες που ενισχύουν τη συναισθηματική του νοημοσύνη. Με λίγα λόγια, ο ταξιδιώτης του 2020 θα επιλέξει να ταξιδέψει για να βγει από τη ζώνη της άνεσής του και να έχει αυθεντικές συναναστροφές με άτομα από διαφορετικούς πολιτισμούς ούτως ώστε να γνωρίσει σε βάθος μία διαφορετική κουλτούρα. Αυτός είναι ο λόγος που θα προτιμήσει να δει μία νέα πόλη μέσα από τα μάτια των ντόπιων, που θα προτιμήσει να μείνει σε μία όχι και τόσο τουριστική γειτονιά και θα θελήσει να απολαύσει εμπειρίες που αντιπροσωπεύουν στο έπακρο τη χώρα την οποία επισκέπτεται.

Η απόλαυση του ταξιδιού σε πρώτο πλάνο

Τέλος, σε ό,τι αφορά στα ταξίδια πολυτελείας εν έτει 2020, η έρευνα της Virtuoso αποκαλύπτει πως ανεξαρτήτως προορισμού, οι σύγχρονοι ταξιδιώτες βάζουν τον παράγοντα «απόλαυση» σε πρώτο πλάνο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι φροντίζουν τα ταξίδια τους να είναι όσο πιο άνετα γίνεται. Για αυτόν τον λόγο, επιλέγουν να στρέφονται σε υπηρεσίες αποκλειστικής εξυπηρέτησης που μπορούν να τους διασφαλίσουν πως δεν θα ταλαιπωρηθούν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Δίνουν βάση, λοιπόν, στο πώς θα φτάσουν στο αεροδρόμιο ή το πλοίο, το πώς θα απολαύσουν στο μέγιστο το ταξίδι τους και το πώς θα μεταφερθούν με τον πλέον άνετο τρόπο στο ξενοδοχείο τους.

3

Φαίνεται, λοιπόν, πως οι εξατομικευμένες εμπειρίες αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που καθορίζουν τις επιλογές των σύγχρονων ταξιδιωτών σε ό,τι αφορά στον τουρισμό πολυτελείας σήμερα.

«Carpe diem». Σύμφωνα με τη Virtuoso, αυτό θα είναι το κορυφαίο «μότο» των ταξιδιωτών του 2020 οι οποίοι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αδράξουν την κάθε μέρα κάθε ταξιδιού τους στο έπακρο, ακόμη και αν αυτό σημαίνει πως μέσα σε λίγες ημέρες θα χρειαστεί να ταξιδέψουν σε πολλούς προορισμούς και θα προσπαθήσουν να αποκομίσουν όσες περισσότερες εμπειρίες μπορούν και να βιώσουν μοναδικές περιπέτειες με αγαπημένα τους πρόσωπα. Όλα αυτά πάντα, βάζοντας την άνεση και την απόλαυση σε πρώτο πλάνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ