ΚΟΣΜΟΣ

Ταξίδι στο χρόνο στο Κεμπέκ του Καναδά: Η περίκλειστη πόλη, το ποτάμι και η ιστορία

Ταξίδι στο χρόνο στο Κεμπέκ του Καναδά: Η περίκλειστη πόλη, το ποτάμι και η ιστορία

Ένα ταξίδι στη Βόρεια Αμερική που διαφέρει από όλα τα άλλα. Προορισμός το Κεμπέκ του Καναδά, η μόνη πόλη της ηπείρου που έχει διατηρήσει τα παλιά της τείχη, εκείνα που έχτισαν οι πρώτοι της άποικοι, στις αρχές του 17ου αιώνα. 

Αυτή η μοναδικότητά της, σε σχέση με την ιστορία της, είναι που κάνει την πόλη του Κεμπέκ έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς του Καναδά και ταυτόχρονα μια πόλη που κρατάει τον έντονο χαρακτήρα της. Στο τοπίο της φυσικά ξεχωρίζει ο απόκρημνος, ψηλός βράχος πάνω στην οποία είναι χτισμένη και το ποτάμι, ο Άγιος Λαυρέντιος, που στο σημείο εκείνο στενεύει και αμέσως μετά ξεκινάει να απλώνεται προς τις εκβολές του στον Ατλαντικό ωκεανό.

Στην κορυφή του βράχου βρίσκεται ο επιβλητικός πύργος Φροντενάκ, ένα κτήριο μεγάλων διαστάσεων, χτισμένο σε αναγεννησιακό στιλ, που σήμερα λειτουργεί ως ξενοδοχείο. Από κάτω απλώνεται η παλιά πόλη με τα 400 χρόνια ιστορίας της να «μαρτυρούνται» από τα κτήρια, τα παλιά δρομάκια και την ατμόσφαιρά της που διατηρείται αναλλοίωτη. Ιδρύθηκε ως γαλλική αποικία και παρότι υπήρξε υπό αγγλική κυριαρχία για σχεδόν τρεις αιώνες, δεν έχασε το γαλλικό της χαρακτήρα. Σήμερα είναι η μόνη πόλη του Καναδά που διατηρεί ως επίσημη γλώσσα τα γαλλικά, ενώ το ιστορικό κέντρο του Κεμπέκ ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Στην κορυφή της παλιάς πόλης δεσπόζει η ακρόπολη του Κεμπέκ και μέχρι σήμερα εκεί Καναδοί στρατιώτες ακολουθούν ένα συγκεκριμένο τελετουργικό, που έχει πολύ ενδιαφέρον για τους επισκέπτες.

kanadas2

Ακολουθώντας τα στενά λιθόστρωτα δρομάκια, μπορεί κανείς να γνωρίσει ολόκληρη την παλιά πόλη: Τα πιο κεντρικά της σημεία είναι και τα πιο τουριστικά, με μαγαζάκια λαϊκής τέχνης, σουβενίρ, αντίκες και ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Διάσπαρτα καφέ, μπιστρό, εστιατόρια βρίσκονται επίσης σχεδόν σε κάθε δρομάκι και σερβίρουν όλα τα παραδοσιακά πιάτα της τοπικής κουζίνας – μεταξύ αυτών και το πουτίν, ένα πιάτο με τηγανητές πατάτες, σάλτσα και τυρί κρέμα.

kanadas3

Ακριβώς κάτω από τον εντυπωσιακό πύργο Φροντενάκ, θα δείτε την terasse Dufferin, ενώ όλοι οι επισκέπτες του Κεμπέκ απολαμβάνουν έναν περίπατο στις όχθες του ποταμού. Οι λάτρεις της αρχιτεκτονικής μπορούν να επισκεφθούν και το Μέγαρο Chevalier, που χτίστηκε το 1752 και είναι χαρακτηριστικό δείγμα των παλιών αρχοντικών της πόλης. Κεντρικό σημείο της παλιάς πόλης είναι η Place Royal, η πλατεία που συγκεντρώνει τους επισκέπτες γιατί ακριβώς διατηρεί αναλλοίωτο τον αυθεντικό της χαρακτήρα. Το Εθνικό Μουσείο Καλών Τεχνών και το Μουσείο Πολιτισμού αξίζουν μια επίσκεψη όχι μόνο για το περιεχόμενό τους, αλλά και για την εξωτερική τους όψη, ενώ εξίσου εντυπωσιακό είναι και το κτήριο του επαρχιακού Κοινοβουλίου. Από την περιήγηση στο παλιό Κεμπέκ δεν πρέπει να λείπει και μια στάση στον καθεδρικό ναό της πόλης, την Παναγία του Κεμπέκ, αλλά και το θέατρο Capitole, ένα κτήριο των αρχών του 20ού αιώνα.

kanadas4

Μια σύγχρονη καναδική πόλη που συνδυάζει την ευρωπαϊκή κουλτούρα με την αμερικανική νοοτροπία, το Κεμπέκ είναι διαχρονικός προορισμός που αποκτά όλο και περισσότερους φανατικούς πιστούς και «ορκισμένους» φίλους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ