ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Χονγκ Κονγκ: Αυτός είναι ο εντυπωσιακός ουρανοξύστης που υψώνεται πάνω στο ακριβότερο οικόπεδο

Χονγκ Κονγκ: Αυτός είναι ο εντυπωσιακός ουρανοξύστης που υψώνεται πάνω στο ακριβότερο οικόπεδο
Ο ουρανοξύστης με τη γυάλινη πρόσοψη θα έχει μια σειρά από καμπυλωτά τμήματα και θα προσφέρει θέα στο κέντρο του Χονγκ Κονγκ Zaha Hadid Architects

Ένας γυάλινος ουρανοξύστης εμπνευσμένος από ανθισμένο λουλούδι αναμένεται να χτιστεί σε μία από τις πιο ακριβές περιοχές όχι μόνο του Χονγκ Κονγκ, αλλά ολοκλήρου του κόσμου.

Τα σχέδια αυτού του μεγαλεπήβολου έργου που παρουσιάστηκαν για το οικόπεδο -το οποίο πουλήθηκε στην τιμή ρεκόρ των 23,28 δισ. δολαρίων Χονγκ Κονγκ το 2017 (περίπου 2,55 δισ. ευρώ)- απεικονίζουν έναν εντυπωσιακό κυματοειδή, γυάλινο ουρανοξύστη που υψώνεται στα 190 μέτρα πάνω από την κεντρική περιοχή του Χονγκ Κονγκ.

Ο ουρανοξύστης των 36 ορόφων παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο από την Zaha Hadid Architects, αρχιτεκτονικό γραφείο που ιδρύθηκε από την διάσημη Βρετανό-Ιρακινή αρχιτέκτονα.

Το εξωτερικό του πύργου βασίστηκε, σύμφωνα με δελτίο Τύπου, στο σχήμα ενός μπουμπουκιού από το φυτό «μπαχίνια», το λουλούδι που απεικονίζεται στο κέντρο της σημαίας του Χονγκ Κονγκ από το 1997, μετά από τη μεταβίβαση των εδαφών του από τη Μεγάλη Βρετανία στην Κίνα.

Σε επίπεδο εδάφους, μια σειρά από αυλές και κήπους θα διαμορφώσουν αυτό που οι αρχιτέκτονες περιγράφουν ως «αστική όαση».

Η παρουσίαση έρχεται περισσότερο από τρία χρόνια μετά την αγορά του οικοπέδου 2.880 τετραγωνικών μέτρων από την εταιρεία ακινήτων Henderson Land Development. Τη χρονιά της πώλησης, ο χώρος ήταν ένα πολυώροφο πάρκινγκ, το οποίο εξελίχθηκε στο ακριβότερο οικόπεδο στον κόσμο, σύμφωνα με την παγκόσμια εταιρεία ακινήτων Jones Lang LaSalle (JLL).

Αυτή η τιμή ξεπεράστηκε έκτοτε από δύο άλλες προσφορές στην ίδια πόλη. Σύμφωνα με στοιχεία από το κτηματολόγιο του Χονγκ Κονγκ, ένα οικόπεδο κοντά στο παλιό αεροδρόμιο της πόλης πουλήθηκε για 25,16 δισ. δολάρια Χονγκ Κονγκ (2,75 δισ. ευρώ) το 2018, και την επόμενη χρονιά ένα αγροτεμάχιο στο Kowloon, πάνω από το σιδηροδρομικό σταθμό που συνδέει την πόλη με την ηπειρωτική Κίνα, πουλήθηκε για το αστρονομικό ποσό των 42,23 δισ. δολαρίων Χονγκ Κονγκ (4,62 δισ. ευρώ) πέρυσι.

Το πιο ακριβό μέρος στον κόσμο για αγορά ακινήτων

Ο ουρανοξύστης με τη γυάλινη πρόσοψη θα έχει μια σειρά από καμπυλωτά τμήματα και θέα στο κέντρο του Χονγκ Κονγκ.

Ακριβώς κάτω από το ψηλότερο μπαλκόνι, το οποίο βρίσκεται περίπου στα δύο τρίτα του συνολικού ύψους του ουρανοξύστη, θα υπάρχει ένας εναέριος κήπος με στίβο και σύστημα υδροπονίας που, σύμφωνα με τους σχεδιαστές του, θα λειτουργήσει ως «βιολογικό φίλτρο καθαρισμού του αέρα».

Στο εσωτερικό, οι αρχιτέκτονες σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν ανελκυστήρες με τεχνητή νοημοσύνη και βιομετρικά συστήματα ασφαλείας για να εξαλείψουν την «άμεση επαφή με κοινόχρηστες επιφάνειες».

Ο Patrik Schumacher, επικεφαλής του σχεδιασμού, είναι επίσης και ο βασικός αρχιτέκτονας της Zaha Hadid Architects από το 2016, όταν πέθανε η ιδρύτρια του γραφείου. Η εταιρεία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο, έχοντας ολοκληρώσει μια σειρά σημαντικών έργων, όπως το νέο διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου και ένα γήπεδο ποδοσφαίρου για το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου στο Κατάρ.

Οι κατασκευαστικές εργασίες για το κτήριο βρίσκονται σε εξέλιξη, με τον πύργο-λουλούδι να υπολογίζεται ότι θα ανοίξει τις πόρτες του το φθινόπωρο του 2023. Μετά την ολοκλήρωσή του, η εταιρεία Henderson Land, η οποία κατέχει μερικά από τα πιο περιζήτητα ακίνητα της πόλης, υπολογίζετε πως θα χρεώνει πολύ υψηλές τιμές για την ενοικίαση ή πώληση των χώρων.

Στο κέντρο του Χονγκ Κονγκ η μέση τιμή ενοικίασης ενός γραφείου είναι 1,666 δολάρια Χονγκ Κιονγκ ανά τετραγωνικό μέτρο ετησίως (182.43 ευρώ), τιμή διπλάσια από άλλες πόλεις, όπως η Σαγκάη και η Σιγκαπούρη, σύμφωνα με την JLL.

Skyscraper plans unveiled for record-breaking $3B plot of land / CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ