ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Κυνηγώντας την πολυτέλεια της απομόνωσης στην έρημο Αtacama

Κυνηγώντας την πολυτέλεια της απομόνωσης στην έρημο Αtacama

Εαν κοιτάξεις τον διάφανο ουρανό του Νότου που απλώνεται πάνω από τις Χιλιανές Άλπεις στην έρημο Ατακάμα θα νοιώσεις αποπροσανατολισμένος.

Ο Πολικός Αστέρας δεν θα είναι πουθενά, ο Ωρίωνας θα βρίσκεται αλλού από εκεί που έχεις συνηθίσει να τον εντοπίζεις ως πολίτης από το βόρειο ημισφαίριο με αδυναμία στον ουράνιο θόλο και θα νοιώσεις περίεργα. Αλλά εδώ, στην πιο σκληρή έρημο της Γης οι αισθήσεις διαχέονται, ανασυντάσσονται, τα Νέφη του Μαγγελάνου σε χαιρετούν και η απομόνωση αναδεικνύεται σε υπέρτατη, αν και ακριβή, απόλαυση.

Καθώς η έρημος Atacama ξεκινά απο τη βόρεια Χιλή στα σύνορα με το Περού, και εκτείνεται νότια ο θνητός εαυτός σου έρχεται αντιμέτωπος με την απεραντοσύνη της φύσης. Πετρώματα λαμπυρίζουν σαν πολύτιμοι λίθοι κάτω από το σεληνόφως και οι λευκές κορυφές της Γης περιστοιχίζονται από μεγαλοπρεπή ενεργά ηφαίστεια που ήσυχα καπνίζουν την “ψυχή” τους.

To δέος στους αμμόλοφους

Η ξηρότερη έρημος του κόσμου, με σημεία όπου δεν έχει πέσει ποτέ ούτε μια σταγόνα βροχή απο τότε που η μετεωρολογία άρχισε να αρχειοθετεί τις συνήθειες των απέραντων σύννεφων, είναι εντυπωσιακή, είναι τεράστια, είναι ένα από εκείνα τα μέρη του κόσμου που θέλουν να σε μάθουν να αφήνεσαι στο δέος.

Εδώ δεν θα δεί ιδιαίτερη πανίδα ή χλωρίδα, σχεδόν τίποτα. Κάποιες οάσεις όπου κατοικούν αγρότες ξεπηδάνε στα βόρεια άκρα της καλλιεργώντας ελιές ή τομάτες ενώ άλλοι, απόγονοι των αυτόχθονων προ-Κολομβιανών φυλών και των ινδιάνων της περιοχής εκτρέφουν αλπακά και λάμα στα υψίπεδα της οροσειράς.

Σπάνια, όταν το El Niño επισκέπτεται αυτή την αλάνα της Γης κουβαλώντας βροχή και οργή, η έρημος γιορτάζει. Ζει αυτό που οι ντόπιοι ονομάζουνDesierto Florido και τα άνθη στολίζουν τις περιοχές που μετά τους μήνες τις βροχόπτωσης επιστρέφουν στη σιωπηρή υπεροψία ενός δύσκολου, υπέροχου κόσμου. Εδώ, στην έρημο της σιωπής και του κρυστάλλινου ουράνιου θόλου η Αστρονομία έχει χτίσει τα δικά της παρατηρητήρια με το βλέμμα στραμμένο ψηλά.

Πολυτελές αντίτιμο

Εδώ, στην πιο σκληρή έρημο της Γης η απομόνωση και το δέος είναι η πολυτέλεια που μπορείς να διεκδικήσεις και να ζήσεις αν είσαι ένας από τους τυχερούς που μπορεί να περάσει κάποια βράδια σε ένα από κατάλυμα που έχει συνδέσει εδώ και 17 χρόνια τις ιστορίες των ενοίκων του με την ιστορία του τόπου.

Τα τελευταία χρόνια η έρημος Atacama ζει μια τουριστική ανάπτυξη αλλά τίποτα δεν θα είχε συμβεί αν το Explora Atacama δεν είχε αποφασίσει να φέρει αυτόν τον τόπο στα πρωτοσέλιδα των ταξιδιωτικών αναγνωσμάτων. Στο resort που ανήκει στην εταιρία ταξιδιωτικών εμπειριών Explora που έχει στο πορτφόλιο της καταφύγια σπάνιας ομορφιάς 50 δωμάτια περιμένουν να ξεναγήσουν, να προκαλέσουν σε διαδρομές επάνω σε άλογα, να δείξουν το κέντρο του γαλαξία μας, να προσφέρουν εκλεπτυσμένα πιάτα και τέλος να ξεκουράσουν όσους τολμηρούς θα πληρώσουν το ακριβό αντίτιμο της πιο μεγάλης πολυτέλειας όλων. Της απομόνωσης από τη βοή και το διάλογο με τον εαυτό σου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ