ΚΟΣΜΟΣ

Στην Αίγυπτο οι μούμιες επιστρέφουν – Πού είναι όμως οι τουρίστες;

Στην Αίγυπτο οι μούμιες επιστρέφουν – Πού είναι όμως οι τουρίστες;
AP Photo/Nasser Nasser

Η Σακκάρα, η σκονισμένη νεκρόπολη στα νότια του Καΐρου έχει γίνει το βασικό προπύργιο της Αιγύπτου στον αγώνα για την επιστροφή των τουριστών.

Η φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερη για τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις σε αυτό το μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, όπου διαδοχικά ευρήματα έχουν ανασυρθεί από τη γη: δεκάδες σαρκοφάγοι καθώς και μια σειρά από αντικείμενα, μεταξύ των οποίων ένας οβελίσκος και ένα μοναδικό, διακοσμημένο άγαλμα της βασίλισσας Νεφερτίτης.

Κι όλα αυτά, μετά το άνοιγμα της κλιμακωτής πυραμίδας του φαραώ Ζοζέρ, ηλικίας 4.700 χρόνων, τον Μάρτιο, έπειτα από εργασίες αποκατάστασης που κράτησαν 14 χρόνια και κόστισαν 6,6 εκατομμύρια δολάρια.

Στις αρχές Οκτωβρίου ανακαλύφθηκαν 59 σαρκοφάγοι, περίπου 2.500 ετών.

Ήταν άριστα διατηρημένοι με τα αυθεντικά τους χρώματα και τα ιερογλυφικά, ενώ οι αποκάλυψή τους ήταν μια ευκαιρία να προσελκυσθεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό κοινό: τους τουρίστες.

Εκτός από τον Τύπο, το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου προσκάλεσε δεκάδες πρέσβεις, οι οποίοι με τη σειρά τους κοινοποίησαν εντυπωσιακές φωτογραφίες και λεπτομέρειες μέσω των κοινωνικών μέσων.

«Η ανακάλυψη μπήκε στις καρδιές όλων ανά τον κόσμο», είπε στο CNNi o πρώην υπουργός αρχαιοτήτων Zahi Hawass.

«Νομίζω ότι οι πρέσβεις πράγματι έστειλαν ένα μήνυμα στις χώρες τους για τις ομορφιές της Αιγύπτου, καθώς χρειαζόμαστε πίσω τους τουρίστες».

Τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός στην Αίγυπτο αυξανόταν ραγδαία. Και μετά ήρθε η πανδημία.

Τον Μάρτιο, οι διεθνείς πτήσεις ανεστάλησαν μαζί με το κλείσιμο των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων.

Οι εμπορικές πτήσεις ξεκίνησαν και πάλι μόλις τον περασμένο Ιούλιο.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Oxford Business Group (OBG), το 2019 ο τουρισμός συνέβαλε στο 9% του ΑΕΠ της χώρας.

Ενώ όμως τα στοιχεία προοιώνιζαν εντυπωσιακή άνοδο, η επέλαση της πανδημία είναι αμείλικτη: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για τουριστικές δαπάνες στην Αίγυπτο αυτή τη χρονιά από 17,8 δισ. δολάρια σε 2,7 δισ. δολάρια.

Κι ενώ η πανδημία εξακολουθεί, ο τουριστικός τομέας ανασυντάσσεται. Τον Ιούλιο άνοιξαν ξανά τουριστικά θέρετρα, μεταξύ αυτών οι πυραμίδες της Γκίζα, μαζί με ξενοδοχεία που έφεραν κυβερνητικές πιστοποιήσεις ασφαλείας, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τον Σεπτέμβριο άνοιξαν κι άλλοι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε επιπλέον μέτρα για τη στήριξη του τομέα.

Οι ελπίδες πλέον εναπόκεινται στο 2021. Το νέο τεράστιο μουσείο της Αιγύπτου –το οποίο κόστισε πάνω από ένα δισεκατομμύριο- βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή του στην περιοχή των πυραμίδων της Γκίζας.

Πρόκειται για το «πιο σημαντικό πολιτιστικό εγχείρημα στον κόσμο» λέει ο Αιγύπτιος αρχαιολόγος και πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων Zahi Hawass,

Και όλοι οι δρόμοι οδηγούν σ’ αυτό: οι 59 σαρκοφάφοι της Σακκάρα θα μεταφερθούν εκεί, όπου θα εκτεθούν απέναντι από τη μεγάλη συλλογή ξύλινων φέρετρων που βρέθηκαν το 2019 στο Λούξορ.

Ωστόσο, αν η πανδημία συνεχιστεί δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι τουρίστες θα είναι εκεί να τους θαυμάσουν, τουλάχιστον στον βαθμό που ελπίζουν και υπολογίζουν οι Αρχές.

Ο Hawass πάντως παραμένει αισιόδοξος ότι το 2021 θα είναι καλύτερο σε σχέση με το 2020.

Ίσως αυτό να οφείλεται, όμως, και στο γεγονός ότι εδώ και δύο δεκαετίες ο Hawass ασχολείται με το νέο μουσείο.

«Πράγματι πιστεύω ότι η Αίγυπτος είναι πιο ασφαλής σε σχέση με άλλες χώρες», λέει. «Χρειαζόμαστε πίσω τους τουρίστες».

In Egypt the mummies return. But will tourists in a pandemic?, by Tom Page, for CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ