ΚΟΣΜΟΣ

Αγία Πετρούπολη: Ένα 360° βίντεο από ψηλά μας ξεναγεί στην ονειρική ρωσική πόλη

Αγία Πετρούπολη: Ένα 360° βίντεο από ψηλά μας ξεναγεί στην ονειρική ρωσική πόλη
AP Photo/Dmitri Lovetsky

Μπορεί το lockdown λόγω της πανδημίας να μην μας διευκολύνει στις μετακινήσεις και τα ταξίδια, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε μικρές και μεγάλες αποδράσεις μόλις αυτό καταστεί εφικτό.  

Ποιος δεν θα ήθελε, για παράδειγμα, να βρεθεί στην ονειρική Αγία Πετρούπολη; Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και πολιτιστική πρωτεύουσα της Ρωσίας.

Βρίσκεται στη βορειοδυτική Ρωσία και πολύ κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία, στο σημείο που ο ποταμός Νέβας εκβάλλει στη Βαλτική Θάλασσα. Είναι κτισμένη επάνω σε σύμπλεγμα μικρών νησιών, τα οποία χωρίζονται από φυσικά και τεχνητά κανάλια και συγκοινωνούν μεταξύ τους με γέφυρες. Με βάση τη ρωσική κρατική οργάνωση, είναι διοικητικό κέντρο του Βορειοδυτικού Ομοσπονδιακού Διαμερίσματος και έδρα του Στόλου της Βαλτικής.

Ιδρύθηκε από τον τσάρο Πέτρο Α΄ το 1703 ως το παράθυρο της Ρωσίας στην Ευρώπη. Εννέα χρόνια αργότερα και μέχρι την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 ήταν πρωτεύουσα του αχανούς κράτους. Σήμερα αριθμεί σχεδόν 5.000.000 κατοίκους και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας μετά την πρωτεύουσα Μόσχα.

Η UNESCO έχει ανακηρύξει ολόκληρο το κέντρο και πολλά προάστιά της ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Ολόκληρη η πόλη αποκαλείται και «πρωτεύουσα του Βορρά» όντας μια τεράστια ανοιχτή έκθεση μνημειακής, διακοσμητικής και χρηστικής αρχιτεκτονικής, γεμάτη μεγαλοπρεπή και μη κτήρια με εξαιρετικές λεπτομέρειες, κήπους και πάρκα, πλατιές λεωφόρους, σκαλιστές γέφυρες, αγάλματα και μνημεία.

Για το λόγο αυτό, συχνά αποκαλείται ανοιχτό μουσείο του μπαρόκ και του νεοκλασικισμού. Ακόμα πιο ξεχωριστή κάνουν την πόλη ο Νέβας και τα πολυάριθμα κανάλια που τη διαρρέουν, δίνοντάς της το προσωνύμιο «Βενετία του Βορρά» ή «Πόλη των 300 γεφυρών» (αν και στην πραγματικότητα έχει πάνω από οκτακόσιες).

Χαρακτηριστικό της πόλης είναι οι «λευκές νύχτες» του Ιουνίου. Ο ουρανός φαίνεται να μη σκοτεινιάζει ποτέ τις νύχτες εκείνες - φαινόμενο που οφείλεται στη θέση της Αγίας Πετρούπολης κοντά στον Αρκτικό Κύκλο (60° Β, σχεδόν στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με τις σκανδιναβικές πρωτεύουσες).

Μια υπέροχη ευκαιρία για να πάρουμε μια γεύση από αυτή την ονειρική ρωσική πόλη είναι το βίντεο που ακολουθεί. Έχει γυριστεί από ψηλά και με την τεχνική των 360° κάτι που σημαίνει ότι έχουμε τη δυνατότητα να διαλέξουμε μόνοι μας τη γωνία από την οποία θέλουμε να απολαύσουμε την ξενάγηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ