ΚΟΣΜΟΣ

Μιανμάρ: Ζητούν την απελευθέρωση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι - Με κυρώσεις απειλούν οι ΗΠA

Μιανμάρ: Ζητούν την απελευθέρωση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι - Με κυρώσεις απειλούν οι ΗΠA
Myanmar State Counsellor Office via AP

Πληθαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο οι φωνές που αντιτίθενται στο στρατιωτικό πραξικόπημα που επιβλήθηκε στη Μιανμάρ με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ να απειλεί με νέες κυρώσεις εις βάρος της χώρας που μόλις την τελευταία δεκαετία είχε καταφέρει να ξεφύγει από τo στρατιωτικό καθεστώς

Η εκτελεστική επιτροπή του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία — του κόμματος της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, μέχρι χθες de facto επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης της Μιανμάρ που ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα — απηύθυνε έκκληση σήμερα να «αφεθεί ελεύθερη» άμεσα η ίδια και τα άλλα στελέχη της παράταξης που συνελήφθησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας «το συντομότερο δυνατόν».

«Απελευθερώστε όλους τους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων του προέδρου (Ουίν Μιντ) και της κρατικής συμβούλου (Αούνγκ Σαν Σου Τσι)», αξιώνει το κόμμα σε κείμενο που αναρτήθηκε στο προφίλ του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Σύμφωνα με βουλευτή του κόμματός της, η ανατραπείσα επικεφαλής της κυβέρνησης έχει τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση στην πρωτεύουσα Ναϊπιντάου.

Ακόμη, ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία, που χαρακτήρισε «ηθική κηλίδα» για τον στρατό της χώρας το χθεσινό πραξικόπημα, προέτρεψε την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου, στις οποίες είχε καταγάγει ευρεία νίκη.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απείλησε να επαναφέρει κυρώσεις στη Μιανμάρ μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό της χώρας

Οι κυρώσεις χαλάρωσαν πρόσφατα, αφού η χώρα άρχισε να αναδύεται από μια στρατιωτική δικτατορία δεκαετιών.

Ο ΟΗΕ και η ΕΕ έχουν επίσης καταδικάσει τη στρατιωτική ανάληψη εν μέσω φόβων για πιθανές διαμαρτυρίες και αναταραχές.

Αούνγκ Σαν Σου Τσι: «Μην αποδεχθείτε την κατάληψη εξουσίας»

Στο μεταξύ, το κόμμα της πρωθυπουργού Αούνγκ Σαν Σου Τσι, Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία, έδωσε στη δημοσιότητα δήλωσή της με την οποία προτρέπει τους πολίτες «να μην αποδεχθούν» την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό και να διαδηλώσουν.

«Οι ενέργειες του στρατού έχουν σκοπό η χώρα να τεθεί ξανά υπό δικτατορία», αναφέρει η δήλωση, που όπως διευκρίνισε το κόμμα έγινε προτού εκδηλωθεί το στρατιωτικό πραξικόπημα και συλληφθούν η ίδια και άλλοι πολιτικοί.

«Καλώ τον λαό να μην το αποδεχθεί αυτό, να αντιδράσει, να διαδηλώσει εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ