ΚΟΣΜΟΣ

«Ένα διαφορετικό τσίμπημα»: Το κάστρο του Κόμη Δράκουλα στη Ρουμανία έγινε κέντρο εμβολιασμού

«Ένα διαφορετικό τσίμπημα»: Το κάστρο του Κόμη Δράκουλα στη Ρουμανία έγινε κέντρο εμβολιασμού
AP Photo/Vadim Ghirda, File

Στην Ελλάδα τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού γίνονται σε εμβολιαστικά κέντρα –έστω και σε mega- ή στον αποστειρωμένο χώρο των νοσοκομείων. Στη Ρουμανία ωστόσο, οι πολίτες της Τρανσυλβανίας έχουν τη μοναδική ευκαιρία να εμβολιάζονται σε μια θρυλική τοποθεσία: το φημισμένο κάστρο του Κόμη Δράκουλα.

Κάθε Σαββατοκύριακο του Μαΐου το φρούριο που πιστεύεται ότι αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης πίσω από το γοτθικό μυθιστόρημα του 19ου αιώνα «Δράκουλας» του Μπραμ Στόκερ θα στεγάζει ένα εμβολιαστικό κέντρο κατά της Covid-19 όπου οι Ρουμάνοι θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech χωρίς μάλιστα να κλείσουν προηγουμένως ραντεβού. Όπως το έθεσε μία ανάρτηση στο Facebook πρόκειται για «ένα άλλου είδους τσίμπημα», από αυτά που μας έχει συνηθίσει ο χώρος.

Ο πρώτος εμβολιαστικός μαραθώνιος στο κάστρο ξεκίνησε στις 7 Μαΐου. Από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή σχεδόν 400 άνθρωποι έλαβαν μία δόση.

«Θέλαμε να δείξουμε στους ανθρώπους έναν διαφορετικό τρόπο για να κάνουν την ένεση», δήλωσε στο Associated Press ο Alexandru Priscu, ο marketing manager του Bran Castle, προσθέτοντας ότι όσοι εμβολιάζονται στο φημισμένο θέρετρο λαμβάνουν ένα δαγκωμένο «δίπλωμα εμβολιασμού» καθώς και ελεύθερη είσοδο στην έκθεση μεσαιωνικών βασανιστηρίων του κάστρου.

Παρά την επιθυμία πολλών τουριστών, μόνο οι κάτοικοι Ρουμανίας έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν στον εμβληματικό αυτό χώρο, διευκρινίζει ο Priscu.

Οι λεγόμενοι μαραθώνιοι εμβολιασμού αποτελούν μέρος μιας σειράς πρωτοβουλιών που έχει πάρει η ρουμανική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια εμβολιασμού 5 εκατομμυρίων ανθρώπων έως την 1η Ιουνίου.

Από την αρχή της πανδημίας η Ρουμανία έχει καταγράψει περισσότερο από ένα εκατομμύριο κρούσματα κορωνοϊού και πάνω από 29.000 θανάτους, σύμφωνα με δεδομένα από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ