ΚΟΣΜΟΣ

Ταξίδια σε εποχές Covid 19: Η Νορβηγία στο ανώτατο επίπεδο κινδύνου του CDC

Ταξίδια σε εποχές Covid 19: Η Νορβηγία στο ανώτατο επίπεδο κινδύνου του CDC
Φωτογραφία αρχείου Pixabay

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) έθεσε τη Δευτέρα τη Νορβηγία στην λίστα με τις χώρες κατηγορίας υψίστου κινδύνου (επίπεδο 4), μετά και την απόφαση του Όσλο να χαλαρώσει την πλειονότητα των απαγορεύσεων έναντι της Covid 19 κατά το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με το CNNi, ήδη οι γειτονικές χώρες, η Σουηδία και η Δανία, βρίσκονται στο επίπεδο 3 επικινδυνότητας βάσει της λίστας του CDC.

Παράλληλα, στην Ανατολική Ευρώπη, η Βουλγαρία αναβαθμίστηκε κι αυτή τη Δευτέρα στο επίπεδο 4.

Τι συμβαίνει όταν μια χώρα μπαίνει στο επίπεδο 4 της λίστας του CDC

Βάσει των κριτηρίων του CDC, μια χώρα αναβαθμίζεται στο επίπεδο 4 υψίστου κινδύνου έναντι της Covid 19, όταν κατά τις τελευταίες 28 ημέρες έχουν καταγραφεί περισσότερα από 500 κρούσματα κορωνοϊού ανά 100.000 κατοίκους.

Στην περίπτωση αυτή, το CDC υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να αποφεύγονται τα ταξίδια σ’ αυτές τις χώρες, ενώ εάν κάποιος πρέπει οπωσδήποτε να ταξιδέψει σε αυτές, τότε πρέπει να έχει εμβολιαστεί πλήρως έναντι του κορωνοϊού.

Μέχρι στιγμής, σχεδόν 90 ταξιδιωτικοί προορισμοί έχουν κατηγοριοποιηθεί στο επίπεδο 4 υψίστου κινδύνου.

Τόσο η Νορβηγία όσο και Βουλγαρία βρίσκονταν μέχρι πρότινος στο επίπεδο 3 υψηλού κινδύνου, το οποίο συνεπάγεται ότι για διάστημα 28 ημερών, είχαν καταγραφεί 100-500 κρούσματα Covid 19 ανά 100.000 κατοίκους.

Ποιες χώρες κατατάσσονται στο επίπεδο 3 από τις 27/09

Σύμφωνα με το CDC, συνολικά έξι χώρες αναβαθμίστηκαν στο επίπεδο 3 τη Δευτέρα και είναι οι εξής:

  • Μπανγκλαντές
  • Ισημερινή Γουινέα
  • Παναμάς
  • Άγιος Βαρθολομαίος
  • Σιγκαπούρη
  • Σλοβακία

Το Μπαγκλαντές, ο Παναμάς και ο Άγιος Βαρθολομαίος υποβαθμίστηκαν στο επίπεδο 3 από το επίπεδο 4, ενώ οι υπόλοιπες τρεις χώρες αναβαθμίστηκαν σε αυτό.

Στις κατευθυντήριες οδηγίες του, το CDC προτείνει στους ταξιδιώτες να αποφεύγουν τις επισκέψεις τους σε αυτές τις χώρες, εάν προηγουμένως δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

«Οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες έχουν λιγότερες πιθανότητες να κολλήσουν ή να διασπείρουν την Covid 19. Ωστόσο, τα διεθνή ταξίδια εγείρουν επιπλέον κινδύνους κι ακόμη και τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα έχουν αυξημένο κίνδυνο είτε να προσβληθούν είτε να διασπείρουν κάποια από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού», υπογραμμίζει – μεταξύ άλλων – το CDC.

Scandinavian country moves into 'very high' risk category for travel by Marnie Hunter, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ