ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Σιγκαπούρη: Ο πρώτος «σούπερ ουρανοξύστης» θα είναι γεγονός το 2028

Σιγκαπούρη: Ο πρώτος «σούπερ ουρανοξύστης» θα είναι γεγονός το 2028
Ο νέος πύργος, γνωστός ως 8 Shenton Way, θα υψώνεται πάνω από την πόλη-κράτος της Νοτιοανατολικής Ασίας από το 2028, προσφέροντας γραφεία, ένα ξενοδοχείο και 34 ορόφους πολυτελών κατοικιών. CNNi / SOM / Bezier

Η Σιγκαπούρη ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον πρώτο «υπερυψηλό» ουρανοξύστη της μέσα στα επόμενα έξι χρόνια. Ο όρος «υπερυψηλός» (αγγλ. supertall) χρησιμοποιείται για να περιγράψει κτήρια που ξεπερνούν τα 300 μέτρα (984 πόδια) σε ύψος.

Ο νέος πύργος, γνωστός ως 8 Shenton Way, θα υψώνεται πάνω από την πόλη-κράτος της Νοτιοανατολικής Ασίας από το 2028, προσφέροντας γραφεία, ένα ξενοδοχείο και 34 ορόφους πολυτελών κατοικιών.

Ο ουρανοξύστης, ο οποίος θα εκτείνεται σε 1,6 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια, έχει σχεδιαστεί από τους Skidmore, Owings & Merrill (SOM), τους Αμερικανούς αρχιτέκτονες πίσω από το Burj Khalifa του Ντουμπάι, το ψηλότερο κτήριο του κόσμου.

Παρουσιάζοντας τα σχέδια την περασμένη Πέμπτη, η εταιρεία δήλωσε ότι ο σχεδιασμός του ουρανοξύστη είναι εμπνευσμένος από τα δάση μπαμπού. Οι ψηφιακές απεικονίσεις δείχνουν μια σειρά από καταρράκτες ορθογώνιων μορφών που καλύπτονται από βεράντες στην οροφή.

Το έργο θα περιλαμβάνει πάνω από 107.000 τετραγωνικά πόδια υπερυψωμένου χώρου πρασίνου, με φυτά που έχουν επιλεγεί ειδικά για να προσελκύουν πουλιά και πεταλούδες. Περισσότεροι από τους μισούς διαμορφωμένους χώρους του κτηρίου θα είναι προσβάσιμοι στο κοινό.

1a.jpg
Πηγή: CNNi / SOM / Bezier

«Πράσινος» ουρανοξύστης με 80.000 φυτά ανοίγει στη Σιγκαπούρη

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε χώρους που είναι άνετοι, όπου οι άνθρωποι θέλουν να βρίσκονται και είναι υγιείς», δήλωσε ο επικεφαλής σχεδιασμού της SOM, Νικ Μεντράνο σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι «όλοι οι κάτοικοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στη φύση μέσα σε ένα χώρο που εκτείνεται σε τρεις ή τέσσερις ορόφους».

Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι το κτήριο 8 Shenton Way θα είναι μεταξύ των πλέον βιώσιμων ουρανοξυστών της Ασίας.

«Ο πύργος ύψους 305 μέτρων (1.001 ποδιών), μόλις τεθεί σε λειτουργία, θα καταναλώνει 55% λιγότερη ενέργεια από ό,τι απαιτείται για να επιτύχει την υψηλότερη βαθμολογία βιωσιμότητας της τοπικής κυβέρνησης», δήλωσαν οι αρχιτέκτονες.

Ο ουρανοξύστης θα κατασκευαστεί στη θέση, την οποία σήμερα καταλαμβάνει ο κυλινδρικός πύργος AXA Tower, που εγκαινιάστηκε το 1986. Οι εργασίες κατεδάφισης έχουν ήδη ξεκινήσει και το νέο κτήριο θα επαναχρησιμοποιήσει μέρος των υφιστάμενων θεμελίων - μια κίνηση που, όπως δήλωσε ο Μεντράνο, «θα εξοικονομήσει υλικά... και θα μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα του κτηρίου από την αρχή».

2.jpg
Πηγή: CNNi / SOM / Bezier

Παρά το γεγονός ότι είναι μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες του κόσμου, ο ορίζοντας της Σιγκαπούρης είναι σχετικά χαμηλός σε σύγκριση με πόλεις όπως το Χονγκ Κονγκ, η Σαγκάη και η Σενζέν. Λιγότερο από το μισό μέγεθος του Λονδίνου, η χώρα φιλοξενεί δύο πολιτικά αεροδρόμια και πολλαπλές στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις - και έχουν υπάρξει εκτεταμένες αναφορές για τον περιορισμό του ύψους των κτιρίων στα 280 μέτρα (919 πόδια) στις περιοχές του κέντρου.

Μέχρι σήμερα, το μόνο άλλο κτήριο που ξεπερνά τα 280 μέτρα είναι το γειτονικό Guoco Tower, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2018. Σχεδιασμένος επίσης από την SOM, ο ουρανοξύστης έχει ύψος 290 μέτρα (951 πόδια) και περιέχει ένα ρετιρέ διαμέρισμα που ως γνωστόν αγόρασε ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Τζέιμς Ντάισον για 73,8 εκατομμύρια δολάρια Σιγκαπούρης (τότε 54,2 εκατομμύρια δολάρια) το 2019.

Πηγή: CNNi / SOM / Bezier

Εκτός από το Burj Khalifa, η SOM σχεδίασε επίσης δύο από τα 10 ψηλότερα κτήρια του κόσμου: Το CTF Finance Centre στο Tianjin της Κίνας και το One World Trade Center της Νέας Υόρκης. Το σχέδιό της για το 8 Shenton Way δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την τοπική εταιρεία DCA Architects της Σιγκαπούρης.

Η Αρχή Αστικής Ανασυγκρότησης της Σιγκαπούρης (URA) αρνήθηκε να σχολιάσει αν έχουν περιορισμοί ύψους στην πόλη. Ο οργανισμός πολεοδομίας δεν διευκρίνισε γιατί η 8 Shenton Way εγκρίθηκε στο προτεινόμενο μέγεθός της, αν και ένας εκπρόσωπος δήλωσε στο CNNi ότι «τα επιτρεπόμενα ύψη κτιρίων υπόκεινται σε τεχνικές απαιτήσεις καθώς και σε αξιολόγηση με βάση τον αντίστοιχο σχεδιασμό και το πλαίσιο του χώρου».

Πηγή: CNNi / SOM / Bezier

Plans for Singapore's first 'supertall' skyscraper unveiled, by Oscar Holland, CNNi

Επιμέλεια - Νοηματική απόδοση κειμένου: Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ