ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

«Πιάτσα» για ιπτάμενα ταξί σχεδίασαν αρχιτέκτονες στο Ντουμπάι

«Πιάτσα» για ιπτάμενα ταξί σχεδίασαν αρχιτέκτονες στο Ντουμπάι
Σχέδιο για το «vertiport» στο Ντουμπάι από το βρετανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners Foster + Partners

Το γνωστό βρετανικό αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners παρουσίασε τα σχέδιά του για ένα «vertiport»: έναν τερματικό σταθμό οχημάτων κάθετης απογείωσης και προσγείωσης όπως τα αεροταξί, τα οποία θα συνδέουν τα πιο δημοφιλή σημεία του Ντουμπάι προσφέροντας μετακινήσεις ταχύτητας και μηδενικών ρύπων.

Ο σχεδιασμός εκπονήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία προηγμένης εναέριας κίνησης (advanced air mobility, AAM) Skyports Infrastructure με την έγκριση του σεΐχη και ηγέτη του Ντουμπάι, Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ, σύμφωνα με την Foster + Partners.

Ο τερματικός σταθμός των αεροταξί θα κατασκευαστεί δίπλα από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι (DXB) και θα ενσωματωθεί στους υφιστάμενους συγκοινωνιακούς κόμβους.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι για την εκπόνηση ενός σχεδίου vertiport για την αναδυόμενη βιομηχανία προηγμένης εναέριας κίνησης, που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι θα μετακινούνται στο Ντουμπάι» δήλωσε ο επικεφαλής σχεδιασμού της Foster + Partners Ντέιβιντ Σάμερφιλντ. Και πρόσθεσε ότι το vertiport θα συνδέεται με το αεροδρόμιο και το μετρό «για να παρέχει απρόσκοπτη, βιώσιμη μετακίνηση στην πόλη για ξένους και ντόπιους επιβάτες».

Τα σχέδια της Foster + Partners απεικονίζουν τον τερματικό σταθμό κατασκευασμένο σε υπερυψωμένη πλατφόρμα, για την ευκολότερη προσγείωση και απογείωση των αεροσκαφών. Το κτίριο θα εκτείνεται περιμετρικά γύρω από το χώρο απογείωσης-προσγείωσης και θα προσφέρει εντυπωσιακή θέα στα αεροσκάφη και την πόλη.

Τα ιπτάμενα ταξί

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ έγραψε στο Twitter ότι οι σταθμοί αεροταξί θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στο Ντουμπάι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Το Εμιράτο έκανε σχέδια εδώ και καιρό για μια υπηρεσία ιπτάμενων ταξί. Το 2017 η Αρχή Δρόμων και Μεταφορών του Ντουμπάι ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ξεκινήσει υπηρεσία επιβατικών drones χωρίς πιλότο, χρησιμοποιώντας ένα μονοθέσιο μοντέλο της κινεζικής εταιρείας Ehang.

To 2022, το κινεζικό διθέσιο ιπτάμενο όχημα XPeng X2 ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη του δοκιμαστική πτήση στην έκθεση τεχνολογίας GITEX του Ντουμπάι. Το πλήρως ηλεκτρικό όχημα είναι σχεδιασμένο για να μεταφέρει δύο επιβάτες, μπορεί να πιάσει ταχύτητες των 128 χλμ/ώρα και να απογειώνεται κάθετα προς το έδαφος χρησιμοποιώντας οκτώ έλικες.

Εκτός από το χώρο δίπλα στο αεροδρόμιο, η Skyports Infrastructure μελετά τρεις ακόμη τοποθεσίες, σχεδιάζοντας να δημιουργήσει ένα δίκτυο τερματικών σταθμών για αεροταξί μέχρι το 2026, σύμφωνα με τη Foster + Partners.

Με πληροφορίες από: Architects design a flying taxi ‘vertiport’ for Dubai by Flo Cornall

ΔΗΜΟΦΙΛΗ