ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Κάστρο στη Σκωτία μπορεί να γίνει δικό σας με μόλις 35.000 ευρώ - Αλλά υπάρχει μια «παγίδα»

Κάστρο στη Σκωτία μπορεί να γίνει δικό σας με μόλις 35.000 ευρώ - Αλλά υπάρχει μια «παγίδα»
Το κάστρο Brough Lodge στο νησί Φέτλαρ, βόρεια της Σκωτίας BROUGH LODGE TRUST

Ένα μεγάλο κάστρο στη Σκωτία πωλείται για μόλις 35.000 ευρώ. Ωστόσο, υπάρχει μια «παγίδα»: οι σημερινοί ιδιοκτήτες του εκτιμούν ότι απαιτούνται επιπλέον 14 εκατομμύρια ευρώ για εργασίες αναστήλωσης και επέκατασης…

Το κάστρο ονομάζεται Brough Lodge και βρίσκεται στο Φέτλαρ, το τέταρτο μεγαλύτερο από τα νησιά Σέτλαντ, σε ένα από τα πιο απομακρυσμένα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Είναι προσβάσιμο μόνο με πλοίο από το Μέινλαντ, το κεντρικό νησί των Σέτλαντ, το οποίο απέχει μιάμιση ώρα πτήσης από το Εδιμβούργο και τρεισήμισι ώρες πτήσης από το Λονδίνο. Το νησί έχει σήμερα 69 κατοίκους, ενώ το στις αρχές του 2009 ζούσαν εκεί μόλις 48 άνθρωποι.

Αεροφωτογραφία του κάστρου με την αυλή, τους κήπους και τον πύργο τουBROUGH LODGE TRUST

Το κάστρο βρίσκεται στην πλαγιά ενός λόφου και έχει θέα στα λιβάδια και τους απόκρημνους βράχους του Φέτλαρ, καθώς και στα γύρω νησιά. Χτίστηκε το 1825 από τον ντόπιο έμπορο Άρθρουρ Νίκολσον σε γοτθικό στυλ, επηρεασμένο από τα ταξίδια του ανά την Ευρώπη.

Είναι άδειο από τη δεκαετία του 1970, αν και έγινε αεροστεγές και υδατοστεγές πριν από περίπου 10 χρόνια από τους σημερινούς ιδιοκτήτες του, το Brough Lodge Trust, μετά από εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων.

Εκτός από το σπίτι, υπάρχει μια αυλή, αρκετοί περιφραγμένοι κήποι και ένας οβάλ πύργος που κάποτε χρησιμοποιούνταν ως παρατηρητήριο.

Τα σχέδια για ξενοδοχείο

To Brough Lodge Trust αναζητά έναν «φιλάνθρωπο επιχειρηματία» που μπορεί να μεταμορφώσει το κάστρο σε ένα ξενοδοχείο 24 δωματίων, και ήδη έχουν υπάρξει αρκετές εκδηλώσεις ενδιαφέροντος.

«Αρκετοί υποψήφιοι αγοραστές έχουν έρθει σε επαφή με τους μεσίτες μας, και κάποιοι έχουν ταξιδέψει στο Φέτλαρ για να δουν το κάστρο και να συζητήσουν τις πιθανότητες εκμετάλλευσής του», δήλωσε στο CNNi ο διευθυντής του Brough Lodge Trust, Ντρου Ράτερ.

«Το όραμά μας είναι το Brough Lodge, ένα κτήριο κατηγορίας Α (σ.σ. κτίρια εθνικής σημασίας, μεγάλης αρχιτεκτονικής ή ιστορικής αξίας για τη Σκωτία) σε μία έκταση περίπου 162 στρεμμάτων, να μεταμορφωθεί σε θέρετρο παγκόσμιας κλάσης, που θα ενθουσιάζει τους επισκέπτες του», σημειώνεται στην ιστοσελίδα του Trust.

«Τα σχέδια που έχουμε ετοιμάσει, σέβονται απόλυτα τον ιστορικό χαρακτήρα του κτιρίου, ενώ επεκτάσεις που θα πραγματοποιηθούν σε αρμονία με τον περιβάλλοντα χώρο, θα προσφέρουν 24 δωμάτια διαμονής και άλλες εγκαταστάσεις, ανάμεσά τους ένα υπερυψωμένο εστιατόριο».

Το Brough Lodge Trust ελπίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν μέχρι 14 θέσεις εργασίας για τους ανθρώπους του νησιού, όπου παραδοσιακά οι επαγγελματικές ευκαιρίες είναι λίγες.

Με πληροφορίες από: UK castle could be yours for $37,000, but there’s a catch by Issy Ronald, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ