ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

3D printed δόντια τίγρη βοηθάνε να σωθούν τα πιο σπάνια ζώα από την εξαφάνιση

3D printed δόντια τίγρη βοηθάνε να σωθούν τα πιο σπάνια ζώα από την εξαφάνιση
Τα 3D printed δόντια σώζουν τα ζώα από το θάνατο των κυνηγών που τα σκοτώνουν για να παίρνουν τα δόντια τους για θρησκευτικές τελετές. photo: Arunachal Ivory and Ornaments

Στα πεδινά τροπικά δάση του Αρουνάτσαλ Πραντές στη βορειοανατολική Ινδία, τίγρεις, άγριες λεοπαρδάλεις, αετοί και κέρατα διακοσμούν το τοπίο. Η περιοχή φιλοξενεί επίσης την κοινότητα Νίισι, τη μεγαλύτερη φυλή ιθαγενών στην πολιτεία, όπου οι άντρες φορούν παραδοσιακά μια μπυόπα, ένα περίτεχνο χειροποίητο καπέλο από ζαχαροκάλαμο με ένα ράμφος και το κάλυμμα ενός μεγάλου κέρατου προσαρτημένο στην επάνω άκρη μαζι με ένα νύχι αετού στο πίσω μέρος.

«Η τίγρη κυβερνά τη ζούγκλα. Ο αετός κυβερνά τον ουρανό. Το να φοράς τα μέρη τους σημαίνει να κατοικείς το πανίσχυρο πνεύμα τους, να προστατεύεις τους ανθρώπους. Είναι σύμβολα δύναμης», λέει ο Ναμπαμ Μπαπού, ένας επιχειρηματίας από τη φυλή Νιίσι που εδρεύει στην περιοχή Παπούμ Παρέ της πολιτείας.

Το κυνήγι σπάνιων ζώων και το ότι οι ντόπιοι άνθρωποι φορούν τα μέρη του σώματός τους όταν ο αριθμός των άγριων ζώων μειώνεται στην πολιτεία ανέκαθεν ενοχλούσε τον Μπαπού. Τον Ιανουάριο του 2020, συνεργάστηκε με τον φίλο του Ανάγκ Ταντάρ, έναν καινοτόμο της τεχνολογίας, για να παράσχει μια εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά καλύμματα κεφαλής αντιγράφοντας τα μέρη των ζώων χρησιμοποιώντας έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή.

349728004_661175682516115_8570237734850092340_n.jpg
Η φιλανθρωπική οργάνωση εκτιμά ότι το έργο οδήγησε σε μείωση κατά 50% στη χρήση αληθινών δερμάτων και δοντιών λεοπάρδαλης, τα οποία χρησιμοποιούνται από τους οπαδούς του Σέμπε, μιας από τις μεγαλύτερες εκκλησίες ιθαγενών στη Νότια Αφρική.photo/ Arunachal Ivory and Ornaments

«Μας πήρε δύο χρόνια για να προμηθευτούμε πρώτες ύλες για το προϊόν, από μια σειρά από συνθετική ρητίνη μέχρι πλαστικά υλικά, ξύλο και πυρίμαχο γυαλί», λέει ο Ταντάρ. «Εξερευνούμε τη χρήση φυτικής και φιλικής προς το περιβάλλον ρητίνης επίσης».

Η επιχείρηση είναι ένα από τα πολλά έργα σε όλο τον κόσμο που στοχεύει στην προστασία των παραδόσεων των τοπικών κοινοτήτων, ενώ παράλληλα προστατεύει τα ζώα από το να θανατωθούν για το δέρμα και τα μέρη τους.

Στη νότια Αφρική, η Panthera, μια φιλανθρωπική οργάνωση για τη διατήρηση των αγριόγατων, ξεκίνησε το πρόγραμμά της Furs for Life το 2013, δημιουργώντας συνθετική γούνα λεοπάρδαλης για να αντικαταστήσει τα πραγματικά δέρματα λεοπάρδαλης που χρησιμοποιούνται για κάπες, γνωστά ως γούνες κληρονομιάς ή amambatha.

pexels-nihongraphy-n-11800369.jpg
Το κυνήγι σπάνιων ζώων και το ότι οι ντόπιοι άνθρωποι φορούν τα μέρη του σώματός τους όταν ο αριθμός των άγριων ζώων μειώνεται στην πολιτεία ανέκαθεν ενοχλούσε τον Μπαπού. photo/Pexels

Η φιλανθρωπική οργάνωση εκτιμά ότι το έργο οδήγησε σε μείωση κατά 50% στη χρήση αληθινών δερμάτων και δοντιών λεοπάρδαλης, τα οποία χρησιμοποιούνται από τους οπαδούς του Σέμπε, μιας από τις μεγαλύτερες εκκλησίες ιθαγενών στη Νότια Αφρική.

Μια φορά το μήνα στο Αρουνάτσαλ Πραντές, οι Μπαπού και Ταντάρ κάνουν πεζοπορία κατά μήκος χωματόδρομων για να μεταφέρουν τα τελευταία δείγματά τους στους γέροντες του χωριού τους για διαβούλευση.

«Είναι σημαντικό να έχουμε τους γέροντες του χωριού να ελέγχουν την ποιότητά τους, καθώς μόνο αυτοί μπορούν να δώσουν τη σωστή έγκριση για την εγγύτητά τους με ένα πραγματικό μέρος ζώου καθώς κυνηγούν εδώ και χρόνια», λέει ο Ταντάρ.

Μέχρι στιγμής, η Αρουνατσάλ Άιβορι, η startup εταιρεία που ξεκίνησε ο Μπαπού μαζί με τη Λίκα Νάνας, ερευνήτρια ιστορίας και σύζυγος του Μπαπού, έχει δημιουργήσει περισσότερα από 100 αντίγραφα των λευκών δοντιών της λεοπάρδαλης και της τίγρης, τα κατάλευκα δόντια αγριόχοιρου και τα νύχια του αετού. Αυτήν τη στιγμή εργάζονται σε τρισδιάστατες εκτυπώσεις του ράμφους ενός σπάνιου πουλιού από την Ινδία.

Η πολιτεία του Αρουνάτσαλ Πραντές φιλοξενεί 26 μεγάλες φυλές, συμπεριλαμβανομένων των Νιίσι, Άντι, Γκάλο, Απατάνι και Ταγκίν. Εν μέσω φόβων ότι η κουλτούρα και οι παραδοσιακές πρακτικές τους εξασθενούν, η κυβέρνηση της πολιτείας Αρουνατσάλ ενθαρρύνει τους μαθητές να φορούν παραδοσιακές φορεσιές κάθε Παρασκευή και τους κρατικούς υπαλλήλους μία φορά το μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ