ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Περσείδες 2023: H πιο εντυπωσιακή βροχή από μετεωρίτες θα συμβεί το Σαββατοκύριακο

Περσείδες 2023: H πιο εντυπωσιακή βροχή από μετεωρίτες θα συμβεί το Σαββατοκύριακο
photo: Pexels

Η βροχή μετεωριτών Περσείδες θα είναι πιο εύκολα ορατή από το βόρειο ημισφαίριο έως τα μεσαία-νότια γεωγραφικά πλάτη.

Η βροχή μετεωριτών των Περσείδων του 2023 κορυφώνεται τη νύχτα της 12ης Αυγούστου και το πρωί της 13ης Αυγούστου. Οι Περσείδες συνήθως παρουσιάζουν ένα καλό θέαμα και φέτος μπορεί να παράγουν 50 έως 75 μετεωρίτες την ώρα σε μια σκοτεινή τοποθεσία. Οι Περσείδες του 2023 κορυφώνονται ακριβώς πριν από μια νέα Σελήνη, που σημαίνει ότι οι ουρανοί θα είναι ιδιαίτερα σκοτεινοί, κάτι που είναι ιδανικό για τη θέαση.

Τι προκαλεί τη βροχή μετεωριτών των Περσείδων;

Όπως οι περισσότερες βροχές μετεωριτών, οι Περσείδες προκαλούνται από τα συντρίμμια ενός κομήτη που κάποτε διέσχιζε το μονοπάτι της Γης. Σε αυτή την περίπτωση, η βροχή προκαλείται από συντρίμμια από τον κομήτη Swift-Tuttle. Η τροχιά 133 ετών του κομήτη γίνεται πέρα ​​από τον Πλούτωνα. Επισκέφτηκε για τελευταία φορά το εσωτερικό μας ηλιακό σύστημα το 1992.

Πού μπορώ να παρακολουθήσω τη βροχή μετεωριτών των Περσείδων;

Αυτή η βροχή μετεωριτών θα είναι πιο εύκολα ορατή από το βόρειο ημισφαίριο έως τα μεσαία-νότια γεωγραφικά πλάτη. Οι μετεωρίτες των Περσείδων φαίνεται να προέρχονται από την περιοχή του νυχτερινού ουρανού όπου βρίσκετε τον αστερισμό του Περσέα.

Ο καλύτερος τρόπος για να παρακολουθήσετε μια βροχή μετεωριτών είναι από μια τοποθεσία σκοτεινού ουρανού, επομένως βοηθάει να ξεφύγετε από τα φώτα της πόλης όσο μπορείτε.

Οι μετεωρίτες είναι επίσης γνωστοί ως πεφταστέρια, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου αστέρια. Οι μετεωρίτες είναι λωρίδες φωτός στον ουρανό που προκαλούνται από τη σκόνη και τους μικρούς βράχους που καίγονται καθώς χτυπούν την ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης με πολύ υψηλές ταχύτητες - δεκάδες χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Αυτά τα μικρά σωματίδια δημιουργούν φωτεινές λωρίδες φωτός που μπορείτε να δείτε από το έδαφος τη νύχτα. Γενικά, όσο μεγαλύτερο είναι το κομμάτι της διαστημικής σκόνης, τόσο πιο φωτεινός είναι ο μετεωρίτης.

Οπότε σε μια τυπική νύχτα από μια σκοτεινή τοποθεσία, μπορεί να δείτε έως και 10 μετεωρίτες την ώρα.

Τι είναι η βροχή μετεωριτών;

Βροχές μετεωριτών συμβαίνουν όταν η Γη περνά μέσα από συντρίμμια που χύνονται από έναν κομήτη ή αστεροειδή. Επαναλαμβάνονται την ίδια περίπου ώρα κάθε χρόνο, όταν η Γη έρχεται γύρω στην τροχιά της και περνά ξανά μέσα από τα συντρίμμια.

Δύο από τις καλύτερες βροχές μετεωριτών της χρονιάς είναι οι Περσείδες, που κορυφώνονται στα μέσα Αυγούστου και οι Δίδυμοι, που κορυφώνονται στα μέσα Δεκεμβρίου. Οι Περσείδες συχνά τραβούν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης επειδή εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο. Ωστόσο, οι Δίδυμοι παράγουν συνήθως περισσότερους μετεωρίτες.

Πώς να παρακολουθήσετε μια βροχή μετεωριτών

Το μόνο που χρειάζεστε για να παρακολουθήσετε μια βροχή μετεωριτών είναι τα μάτια σας, η υπομονή σας και μια νύχτα κυρίως χωρίς σύννεφα. Βγείτε έξω, βολευτείτε και κοιτάξτε τον ουρανό. Συνήθως η καλύτερη στιγμή για να δείτε μια βροχή μετεωριτών είναι μεταξύ μεσάνυχτα και αυγής, γιατί τότε βρίσκεστε στην ηγετική πλευρά της Γης, παρακολουθώντας τα συντρίμμια του κομήτη να έρχονται πάνω σας όπως η βροχή χτυπά το παρμπρίζ αυτοκινήτου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ