ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Επέστρεψε βιβλίο με καθυστέρηση 86 χρόνων αλλά γλίτωσε το πρόστιμο

Επέστρεψε βιβλίο με καθυστέρηση 86 χρόνων αλλά γλίτωσε το πρόστιμο
Έπρεπε να περάσουν 86 χρόνια μέχρι το βιβλίο να γυρίσει πίσω στην βιβλιοθήκη. photo: JamPress

Ένας βιβλιοφάγος γλίτωσε ένα μεγάλο πρόστιμο αφού επέστρεψε ένα βιβλίο με καθυστέρηση 86 ετών.

Η βιβλιοθήκη είπε ότι το βιβλίο, μια συλλογή τριών θεατρικών έργων του συγγραφέα Hugh Quinn, επεστράφη πρόσφατα «λίγο μετά την ημερομηνία λήξης του». Στη συνέχεια, η βιβλιοθήκη ζήτησε από τους διαδικτυακούς ακολούθους της να μαντέψουν τη χρονιά που ελέγχεται.

Πάνω από 60 ακόλουθοι μάντεψαν ένα χρόνο στην ενότητα σχολίων, αλλά έπρεπε να περιμένουν μέχρι την επόμενη μέρα πριν μάθουν τη σωστή απάντηση.

Η δημόσια βιβλιοθήκη του Βανκούβερ. Photo/JamPress

Στη δημοσίευση που ακολουθεί, εκπρόσωπος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης του Βανκούβερ, στον Καναδά, είπε: «Μοιραστήκαμε ένα παλιό βιβλίο από τη συλλογή μας που μας επιστράφηκε πρόσφατα. Κάνατε εικασίες σχετικά με το έτος που κυκλοφόρησε για τελευταία φορά αυτό το βιβλίο.

«Υπήρχαν πολλές εξαιρετικές εικασίες, αλλά ακόμα κανείς δεν έχει προσδιορίσει το ακριβές έτος.

«Ήταν…1937».

Η βιβλιοθήκη πρόσθεσε: «Ευχαριστώ όλους όσους συμμετείχαν. Απολαύστε αυτή την υπέροχη μικρή ματιά πίσω στο χρόνο.»

Ευτυχώς για τον αναγνώστη, η βιβλιοθήκη απέσυρε τις καθυστερημένες χρεώσεις πριν από ένα χρόνο, έτσι απέφυγαν ένα βαρύ πρόστιμο για την επιστροφή του βιβλίου με καθυστέρηση 86 ετών.

Η εγγραφή που έγινε όταν δανείστηκε το βιβλίο πριν από 86 χρόνια. Photo/JamPress

Ένας ντόπιος είπε: «Γι’ αυτό τα βιβλία είναι τόσο μαγικά, 86 χρόνια μετά κι ακόμη μιλάμε γι’ αυτό».

«Πραγματικός θησαυρός. Θέλω να το μυρίσω», παραδέχτηκε κάποιος άλλος, ενώ ένας άλλος ακόλουθος έγραψε: «Καταπληκτικό. Χαίρομαι που αυτό το βιβλίο επέστρεψε στη βιβλιοθήκη».

Ένας άλλος περίεργος ακόλουθος πρόσθεσε: «Καταπληκτικό. Πώς ήταν η βιβλιοθήκη εκείνη την εποχή; Πόσες βιβλιοθήκες υπήρχαν;»

Το βιβλίο ήταν σε άψογη κατάσταση και ο δανειστής γλίτωσε το πρόστιμο. Photo/JamPress

Ένας εκπρόσωπος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης του Βανκούβερ απάντησε: «Σε εκείνο το σημείο, το VPL βρισκόταν σε αυτό που είναι τώρα το υποκατάστημά μας στο Carnegie».

Τον περασμένο μήνα, ένα άλλο βιβλίο επιστράφηκε σε βιβλιοθήκη των ΗΠΑ μετά από 120 χρόνια καθυστέρηση. Το An Elementary Treatise on Electricity από τον James Clerk Maxwell κυκλοφόρησε το 1903.

Το βιβλίο ανακαλύφθηκε από τον Stewart Plein, τον επιμελητή σπάνιων βιβλίων και έντυπων πόρων στο Τμήμα Φυσικών Πόρων της Δυτικής Βιρτζίνια. Ο Plein είπε ότι το βιβλίο είχε ακόμα την κάρτα ταμείου και δεν είχε επισημανθεί ως αποσυρμένο, πράγμα που σημαίνει ότι εξακολουθεί να ανήκει στην εν λόγω βιβλιοθήκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ