ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Μογγολία: Η άγρια ανατολή με τους καλοσυνάτους ανθρώπους

Μογγολία: Η άγρια ανατολή με τους καλοσυνάτους ανθρώπους

Μια από τις λιγότερα πυκνοκατοικημένες χώρες στο κόσμο. Η άγρια φύση της Μογγολίας και τα ατελείωτα χιλιόμετρα μέσα σε αυτοκίνητα για να τη γνωρίσετε σας μαγεύουν αλλά και σας κουράζουν ταυτόχρονα.

Κείμενο/Φωτογραφίες: Ινες Σαλτιέλ

Κοπάδια από εκατοντάδες ελεύθερες καμήλες, άλογα, γαζέλες, αγελάδες, γιακ, κατσίκες και πρόβατα θα είναι συνοδοιπόροι σου στο ταξίδι. Έρημος, στέπες αμμόλοφοι, βουνά, πράσινα Λειβαδιά και λίμνες είναι οι εικόνες από το παράθυρο του αυτοκινήτου σας.

Πέντε λόγοι για να επισκεφθείτε τη Μογγολία

  1. Οι φιλόξενοι και ευγενικοί Μογγόλοι που ζουν ακόμα σαν νομάδες σε σκηνές, οι οποίες ονομάζονται Ger. Οι σκηνές τους είναι ανοιχτές και καλωσορίζουν όποιον θελήσει να τους επισκεφτεί και να μάθει για τη ζωή τους. Θα σας κεράσουν ζεστό γάλα, τυρί από τα βοσκοτόπια τους και παξιμάδια. Ο τρόπος ζωής τους θυμίζει την ελληνική ύπαιθρο και τους βοσκούς μας 50-100 χρόνια πριν.
  2. Η ανέγγιχτη φύση, η εναλλαγή σε στέπες, ερήμους, λίμνες, καταπράσινα βουνα και ποτάμια και η αίσθηση ότι τα ζώα ζουν ελεύθερα στη φυσική τους κατάσταση. Στις ατέλειωτες διαδρομές θα δείτε κοπάδια από εκατοντάδες ελεύθερα ζώα με τα εξής πέντε να κυριαρχούν: καμήλες, άλογα, πρόβατα, κατσίκια και αγελάδες.
  3. Η αναδρομή στην ιστορία της αυτοκρατορίας του Τζεγκις Χαν και η μίξη σοβιετικής και ασιατικής επιρροής στην κουλτούρα τους.
  4. Η απεραντοσύνη. Στον ορίζοντα, στον έναστρο ουρανό, στα σύννεφα που αγγίζουν τις στέπες, στο τοπίο που δεν το διαταράσσει ανθρώπινο χέρι, στα ζώα που είναι αναρίθμητα και στο χρόνο που αποκτά άλλη διάσταση.
  5. Τα βουδιστικά μοναστήρια και οι μοναχοί. Παρακολουθήστε τις λειτουργίες τους, κάντε διαλογισμό μαζί τους και μάθετε το μέλλον σας από ειδικούς μοναχούς που εξειδικεύονται στην αστρολογία.

Πόσο να μείνετε : 12 ημέρες

Ποτέ να πάτε: Από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο

Τι να δείτε:

Flaming Cliffs. Το περπάτημα στους κόκκινους βράχους, ιδιαίτερα στο ηλιοβασίλεμα, είναι αξέχαστο

The 3 beauties. Αμμόλοφοι του Gobi, όπου το ηλιοβασίλεμα θα σας μείνει αξέχαστο. Πετρογλυφικά 4000-6000 ετών στα βουνά της ερήμου του Gobi. Καμήλες, αλογα και αλλά σύμβολα ζωγραφισμένα την εποχή του χαλκού μάρτυρες της πρωτόγονης τέχνης των Μογγόλων. Τα βλέπεις κατά τη διάρκεια της ανάβασης στα βουνά.

Το μοναστήρι στο Karakorum. Παλιά πρωτεύουσα της Μογγολίας, με τους 25 μοναχούς, αλλά και το μοναστήρι Gandantegchinlen Monastery στην πρωτεύουσα Ulan Bataar (UB όπως την λένε χαϊδευτικά), όπου από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι μπορείτε να παρακολουθήσετε τις προσευχές των Βουδιστών μοναχών. Ειδικά στη πρωτεύουσα είναι πολύ εντυπωσιακό το άγαλμα του Βούδα 26.5 μέτρων ύψους που πλαισιώνεται απο 10.000 μικρά αγάλματα άλλων Θεών.

Τη λίμνη Khuvsgul. Hη δευτερη μεγαλύτερη της Μογγολιας και «αδελφή» της λίμνης Βαικάλης, που ανήκε επίσης στη Μογγολία. Θα έχετε την ευκαιρία να συνάντησετε τη φυλή Dukha που ζουν στο βορρά της Μογγολιας στο Tsaatan. Λέγονται άνθρωποι των Ταράνδων είναι περίπου 500 και είναι απο τις τελευταίες φυλές στο κόσμο που ζουν με αυτό τον τρόπο. Ζουν σε σκηνές (σαν Ινδιανικες), σε επαφή με το έδαφος.

Η λίμνη είναι εκπληκτικής ομορφιάς με ψηλά δάση. Έκει ζουν και τα μαλιαρά γιακ. Στη λίμνη μπορείτε να κανονίσετε με ντόπιους να μιλήσετε με ένα Σαμανο, πνευματικός οδηγός και διάμεσος με τα πνεύματα.

Είναι μια διαφορετική και ωραία εμπειρία αν βρείτε πραγματικό Σαμανο αλλά θέλει προσοχή μια που υπάρχουν αρκετοί που επιδιώκουν να πάρουν λίγα χρήματα και να σας τρομάξουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ