ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Φόρος… επίσκεψης στη Βενετία: Ποιοι τουρίστες θα πληρώνουν για να δουν την πόλη

Φόρος… επίσκεψης στη Βενετία: Ποιοι τουρίστες θα πληρώνουν για να δουν την πόλη
Τα κανάλια της Βενετίας (AP Photo/Luca Bruno)

Η Βενετία απεφάνθη: οι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα για μια μόνο ημέρα θα πρέπει να πληρώνουν ένα μικρό αντίτιμο, της τάξης των πέντε ευρώ, εάν δεν σκοπεύουν να διανυκτερεύσουν.

Πρόκειται για την πρώτη πόλη στον κόσμο που ανακοινώνει ένα τέτοιο μέτρο, με τις δημοτικές Αρχές να τονίζουν, ωστόσο, ότι το μέτρο δεν είναι ακόμη μόνιμο.

Όπως έγραψε στο X (πρώην Twitter) ο δήμαρχος Λουίτζι Μπρουνιάρο, θα πραγματοποιηθεί ένα «πείραμα» 30 ημερών και το «τέλος» αυτό θα επιβάλλεται μόνο σε ημέρες που υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα στην πόλη.

Οι δημοτικές Αρχές θα επιλέξουν συγκεκριμένες ημερομηνίες όταν και θα ισχύει ο «φόρος εισόδου» στη Βενετία, με το CNNi να εκτιμά ότι το πιθανότερο είναι να πρόκειται για τα Σαββατοκύριακα των εορτών και το Καρναβάλι.

«Στόχος είναι να αποθαρρυνθεί ο ημερήσιος τουρισμός σε ορισμένες χρονικές περιόδους» αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν οι ημέρες που θα βρίσκεται σε ισχύ το συγκεκριμένο τέλος.

Τα παιδιά κάτω των 14 ετών δεν θα έχουν υποχρέωση να πληρώσουν ενώ ο φόρος δεν ισχύει για τους ντόπιους, όσους εργάζονται στην πόλη, άτομα που έχουν εξοχικές κατοικίες, αθλητές ή τουρίστες που θα περάσουν τουλάχιστον ένα βράδυ στην πανέμορφη ιταλική πόλη.

Η τελική απόφαση της δημοτικής αρχής είναι σαφώς λιγότερο «αυστηρή» από την αρχική πρόταση.

Οι Αρχές συζητούν το ενδεχόμενο οι τουρίστες να πληρώνουν για μια επίσκεψη στη Βενετία από το 2019, ωστόσο έκαναν λόγο για υψηλότερα ποσά και η πρώτη σκέψη ήταν το «τέλος» αυτό να επιβάλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Ο Σιμόνε Βεντουρίνι, δημοτικός σύμβουλος υπεύθυνος για τον τουρισμό, τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι ο σχεδιασμός άλλαξε επειδή ελήφθησαν υπόψιν οι σκέψεις και οι ενδοιασμοί των πολιτών και της αντιπολίτευσης.

«Η διαχείριση του τουρισμού είναι προτεραιότητα για το μέλλον της πόλης μας -μιας πόλης που θα παραμείνει ανοιχτή για όλους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ