ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Το παλαιότερο παπούτσι της Ευρώπης βρέθηκε σε σπήλαιο στην Ισπανία

Το παλαιότερο παπούτσι της Ευρώπης βρέθηκε σε σπήλαιο στην Ισπανία
Ένα σφυρί (L) και τα υπολείμματα σανδαλιών ήταν μεταξύ των αρχαίων τεχνουργημάτων που ανακαλύφθηκαν στη σπηλιά της νυχτερίδας. photo: UNIVERSITY OF ALCALA

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εντόπισαν τα παλαιότερα παπούτσια της Ευρώπης, σανδάλια υφασμένα από γρασίδι που πιστεύεται ότι είναι περίπου 6.000 ετών.

Ήταν μεταξύ μιας συλλογής αρχαίων αντικειμένων που ανακαλύφθηκαν σε μια σπηλιά νυχτερίδων στην Ισπανία που λεηλατήθηκε από ανθρακωρύχους τον 19ο αιώνα, αλλά αναλύθηκαν σε μια νέα μελέτη.

Η χαμηλή υγρασία και οι δροσεροί άνεμοι στο σπήλαιο τα κράτησαν ασυνήθιστα καλοδιατηρημένα. Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης καλάθια και ένα σύνολο εργαλείων.

Τα αντικείμενα «είναι το παλαιότερο και καλύτερα διατηρημένο σύνολο υλικών φυτικών ινών στη νότια Ευρώπη μέχρι στιγμής γνωστό» είπε η συν-συγγραφέας της μελέτης María Herrero Otal.

sciadv.adi3055-f2.jpg
Τα σανδάλια που αναλύθηκαν χρησιμοποιούσαν διαφορετικούς τύπους χόρτου στη δομή τους, είπαν οι ερευνητές, αλλά περιλάμβαναν και άλλα υλικά όπως δέρμα και ασβέστη. photo/UNIVERSITY OF ALCALA

«Η τεκμηριωμένη τεχνολογική ποικιλομορφία και η επεξεργασία των πρώτων υλών αναδεικνύει την ικανότητα των προϊστορικών κοινοτήτων», πρόσθεσε η María Herrero Otal.

Οι νέες τεχνικές χρονολόγησης που χρησιμοποιήθηκαν έδειξαν ότι η συλλογή των 76 αντικειμένων που βρέθηκαν στο σπήλαιο ήταν περίπου 2.000 χρόνια παλαιότερα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Ορισμένα αντικείμενα του σετ χρονολογούνται πριν από 9.000 χρόνια.

sciadv.adi3055-f1.jpg
Η αρχαιότερη καλαθοπλεκτική στη νότια Ευρώπη: Τεχνολογία κυνηγών-τροφοσυλλεκτών και αγροτών που βασίζεται σε φυτά στο Cueva de los Murciélagos (Albuñol).photo/UNIVERSITY OF ALCALA

Τα σανδάλια που αναλύθηκαν χρησιμοποιούσαν διαφορετικούς τύπους χόρτου στη δομή τους, είπαν οι ερευνητές, αλλά περιλάμβαναν και άλλα υλικά όπως δέρμα και ασβέστη.

Χρονολογούνται στη νεολιθική περίοδο, καθιστώντας τα παλαιότερα από τα δερμάτινα παπούτσια 5.500 ετών που ανακαλύφθηκαν σε μια σπηλιά στην Αρμενία το 2008.

Το σπήλαιο στο οποίο βρέθηκαν τα σανδάλια ηλικίας 6.000 ετών ήταν το Cueva de los Murciélagos, ή το Σπήλαιο των Νυχτερίδων, στην Ανδαλουσία, στη νοτιοδυτική Ισπανία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτής της μελέτης, η πρόσβαση στο σπήλαιο έγινε για πρώτη φορά το 1831 από έναν γαιοκτήμονα που μάζευε γκουάνο νυχτερίδας, ή περιττώματα, που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή λιπασμάτων.

Λιγότερο από δύο δεκαετίες αργότερα, χρησιμοποιήθηκε από ανθρακωρύχους που κατά την εξόρυξη του σπηλαίου ανακάλυψαν μια τρύπα που περιείχε μερικώς μουμιοποιημένα πτώματα, καλάθια, ξύλινα εργαλεία και μεταξύ άλλων - δόντια αγριόχοιρου και ένα μοναδικό χρυσό διάδημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ