ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Γέννηση σπάνιου ρινόκερου προσφέρει ελπίδα για τα είδη προς εξαφάνιση

Γέννηση σπάνιου ρινόκερου προσφέρει ελπίδα για τα είδη προς εξαφάνιση
Οι ρινόκεροι της Σουμάτρας βρέθηκαν κάποτε σε μεγάλους αριθμούς σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία, αλλά λιγότεροι από 80 παραμένουν σε κατακερματισμένες περιοχές σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα Ρινόκερων (IRF). photo: Wikipedia

Ένα άκρως απειλούμενο είδος ρινόκερου της Σουμάτρας γεννήθηκε σε ένα εθνικό πάρκο στην Ινδονησία, το τρίτο επιτυχημένο ζευγάρωμα μεταξύ ενός ντόπιου θηλυκού ρινόκερου που ονομάζεται Ratu και του Andalas, πρώην κάτοικου του ζωολογικού κήπου Cincinnati του Οχάιο.

Το θηλυκό μωρό γεννήθηκε το Σάββατο στο Εθνικό Πάρκο Way Kambas στη νότια νήσο Σουμάτρα, ανέφερε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Δασών της Ινδονησίας στο X, πρώην Twitter.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Δασών Σίτι Νουρμπάγια Μπακάρ είπε ότι ήταν «πολύ καλά νέα όχι μόνο για την Ινδονησία αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο».

Οι ρινόκεροι της Σουμάτρας βρέθηκαν κάποτε σε μεγάλους αριθμούς σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία, αλλά λιγότεροι από 80 παραμένουν σε κατακερματισμένες περιοχές σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα Ρινόκερων (IRF).

Οι ρινόκεροι της Σουμάτρας είναι οι μικρότεροι ρινόκεροι του κόσμου, με ύψος περίπου 4 έως 5 πόδια (περίπου 1,5 μέτρο), με μέσο μήκος σώματος περίπου 8,2 πόδια (2,5 μέτρα).

Σχετίζονται πιο στενά με τους εξαφανισμένους μάλλινους ρινόκερους που καλύπτονται από μακριά μαλλιά.

Οι ρινόκεροι της Σουμάτρας ζουν συνήθως σε πυκνά τροπικά δάση, τόσο πεδινές όσο και ορεινές περιοχές στη Σουμάτρα και είναι γενικά μοναχικοί στη φύση, σύμφωνα με το IRF. Τα θηλυκά γεννούν ένα μωρό κάθε τρία έως τέσσερα χρόνια και οι περίοδοι κύησης μπορεί να διαρκέσουν από 15 έως 16 μήνες.

Η απώλεια των οικοτόπων τους έχει οδηγήσει να καταλάβουν μικρότερες περιοχές της ινδονησιακής ζούγκλας και οι οικολόγοι ανησυχούν για την επιβίωση του είδους.

«Καθώς αυτό το ιδιαίτερα σπάνιο είδος φαίνεται να εξαφανίζεται περαιτέρω σε πυκνές ζούγκλες, οι άμεσες θεάσεις έχουν γίνει σπάνιες και τα έμμεσα σημάδια όπως τα ίχνη είναι όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν», ανέφερε η IRF.

«Ο φάρος της ελπίδας για το είδος είναι το πρόγραμμα αναπαραγωγής στο καταφύγιο των ρινόκερων της Σουμάτρας που έχει παράγει τρία μωρά και συνεχίζει τις προσπάθειες αναπαραγωγής του για τη δημιουργία ενός αξιοπρεπούς πληθυσμού ρινόκερων».

Το είδος κηρύχτηκε τοπικά εξαφανισμένο στη γειτονική Μαλαισία το 2019.

Sumatran rhino birth offers glimmer of hope for species almost hunted to extinction

ΔΗΜΟΦΙΛΗ