ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Μογγολία: Η χώρα του Τζένγκις Χαν

Μογγολία: Η χώρα του Τζένγκις Χαν
Wikipedia/PDTillman

Η Μογγολία, η χώρα του Τζένγκις Χαν είναι μία από τις λιγότερο τουριστικές χώρες του κόσμου, με απέραντες εκτάσεις, άγρια φύση και χωρίς να διαθέτει διέξοδο προς τη θάλασσα.

Αυτές τις μέρες ήρθε στο προσκήνιο καθώς φιλοξενεί την 11η Ευρωασιατική Σύνοδο (ASEM).

Είναι αχανής καθώς εκτείνεται σε 1.564.116 τετρ.χλμ, έχει μόλις 3.060.000 κατοίκους και είναι η 19η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στον κόσμο. Περίπου το μισό του πληθυσμού κατοικεί σε σκηνές και είναι οργανωμένο σε νομάδες.

Πρωτεύουσα της Μογγολίας είναι η Ουλάν Μπατόρ η οποία είναι και η μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Ουσιαστικά πρόκειται για μία μικρή γραφική πόλη που αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς τις τελευταίες δεκαετίες. Το μοναστήρι Γκαντάν είναι το πιο σημαντικό αξιοθέατό της.

Το Καρακορούμ είναι η γενέτειρα του Τζένγκις Χαν. Το πιο σπουδαίο αξιοθέατο είναι το Ερντέν Ζου. Το μοναστήρι χτίστηκε το 16ο αιώνα και ήταν το πρώτο βουδιστικό κέντρο της αρχαίας Μογγολίας.

Το μεγαλύτερο τμήμα της ανατολικής χώρας είναι πεδινό και καταλαμβάνεται από στέπες στις οποίες η θερμοκρασία το Χειμώνα αγγίζει ακόμη και τους -25 βαθμούς Κελσίου. Το μεγαλύτερο μέρος της ερήμου Γκόμπι είναι μια αχανής έκταση χωρίς δρόμους ή οποιαδήποτε άλλη υποδομή.

MONGOLIA DAILYLIFE4

Πηγή: REUTERS/Jason Lee

Η Μογγολία έχει δίκτυο από σιδηρόδρομους. Ο Υπερμογγολικός Σιδηρόδρομος συνδέει τον Υπερσιβηρικό Σιδηρόδρομο από το Ουλάν Ούντε στη Ρωσία μέχρι το Ερενχότ και το Πεκίνο της Κίνας, μέσω της πρωτεύουσας Ουλάν Μπατόρ.

Ο θιβετιανός βουδισμός

Περίπου το 50% ασπάζεται το θιβετιανό βουδισμό, το 40% καταγράφεται ως άθεοι, ενώ το 6% είναι σαμάνοι, μπάχα ή χριστιανοί και το 4% μουσουλμάνοι.

Κατά τον 20ο αιώνα η επικράτηση του κομμουνισμού στη Μογγολία κατέστρεψε περισσότερα από 700 βουδιστικά μοναστήρια σκοτώνοντας χιλιάδες μοναχούς. Ο αριθμός των βουδιστών μοναχών από 100.000 το 1924 μειώθηκε σε 110 άτομα το 1990.

Ο Τζένγκις Χαν (1162 - 1227) είναι ίσως ο πιο γνωστός πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης της χώρας. Ένωσε τις μογγολικές φυλές και ίδρυσε την Αυτοκρατορία των Μογγόλων (1206 - 1368), μια από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες στην ιστορία. Ο ίδιος ήταν ένας από τους πλέον επιτυχημένους στρατιωτικούς ηγέτες στην ιστορία.

Δημιούργησε έναν ισχυρό στρατό και θεωρείται αιμοβόρος κατακτητής.

Ωστόσο, ήταν ιδιαίτερα αγαπητός και θεωρείται ως ο πατέρας του μογγολικού έθνους. Πριν γίνει Χαν (δηλαδή Κυβερνήτης), εξόντωσε και ένωσε πολλές από τις νομαδικές φυλές της ανατολικής και κεντρικής Ασίας και τους έδωσε ταυτότητα ως Μογγόλους.

Περισσότερες πληροφορίες για τη χώρα μπορείτε να βρείτε στο σύνδεσμο visitmongolia.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ