ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Το «διαστημικό» μουσείο στην Κίνα που σχεδιάστηκε και χτίστηκε μέσα σε μόλις έναν χρόνο

Το «διαστημικό» μουσείο στην Κίνα που σχεδιάστηκε και χτίστηκε μέσα σε μόλις έναν χρόνο
To Μουσείο Επιστημονικής Φαντασίας της Τσενγκντού σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Zaha Hadid Architects μέσα σε μόλις 12 μήνες Arch - Exist / Zaha Hadid Architects

Ένα μεταλλικό αστέρι με επτά ακτίνες επιπλέει στη γυάλινη επιφάνεια της λίμνης, σαν εικόνα από έναν πολιτισμό του μακρινού μέλλοντος ή από ένα διαστημόπλοιο που προσγειώνεται σε έναν εξωγήινο πλανήτη. Μοιάζει με κάτι βγαλμένο από επιστημονική φαντασία, και όχι τυχαία: πρόκειται για το ολοκαίνουργιο Μουσείο Επιστημονικής Φαντασίας της Τσενγκντού στη νοτιοδυτική Κίνα.

«Από κάθε γωνία, θα φαίνεται πάντα διαφορετικό, θα φαίνεται πάντα ασυνήθιστο ή απροσδόκητο», σημειώνει ο Πάουλο Φλόρες, αρχιτέκτονας στο διάσημο γραφείο Zaha Hadid Architects, το οποίο σχεδίασε το μουσείο.

Ίσως πιο απροσδόκητο από το ίδιο το σχέδιο του μουσείου, είναι ο χρόνος που χρειάστηκε για να κατασκευαστεί.

Το μουσείο ανατέθηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο με έδρα το Λονδίνο το 2022, για να φιλοξενήσει το φετινό 81ο ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο Επιστημονικής Φαντασίας, το αποκαλούμενο Worldcon. Ένα κτίριο αυτού του μεγέθους και της πολυπλοκότητας θα χρειαζόταν συνήθως τέσσερα με πέντε χρόνια για να κατασκευαστεί, λέει ο Φλόρες. Αλλά το μουσείο των 59.000 τετραγωνικών μέτρων –τρεις φορές μεγαλύτερο από την Όπερα του Σίδνεϊ – πέρασε από την ιδέα στην ολοκλήρωση μέσα σε μόλις 12 μήνες!

Σχεδίαζαν και έχτιζαν παράλληλα

Όπως εξηγεί ο Φλόρες, «μπορούμε να δημιουργήσουμε τέτοιου είδους γεωμετρίες μόνο με τη χρήση λογισμικού πολυγωνικής μοντελοποίησης, το οποίο δημιουργεί μια τρισδιάστατη προσομοίωση του κτιρίου».

Μόλις δύο εβδομάδες αφότου η εταιρεία κέρδισε τον διαγωνισμό, άρχισε η κατασκευή του έργου. Χρησιμοποιώντας το παραπάνω λογισμικό και άλλα ψηφιακά εργαλεία, η ομάδα του Φλόρες μπόρεσε να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα και να διασφαλίσει ότι όλοι, από τους αρχιτέκτονες μέχρι τους κατασκευαστές υλικών και τους εργάτες στην οικοδομή, ήταν απόλυτα συντονισμένοι.

Ο Σατόσι Οκάσι, επίσης υπεύθυνος του έργου, τονίζει ότι η κατασκευή και ο σχεδιασμός που γίνονταν παράλληλα «δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς αυτά τα νέα εργαλεία».

Ο Οκάσι προσθέτει ότι η ανάλυση με ψηφιακή μοντελοποίηση επέτρεψε στην ομάδα να βελτιστοποιήσει τη δομή του κτιρίου για το κλίμα της Τσενγκντού Αναλύοντας τις καιρικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους, το λογισμικό καθόρισε τις αποφάσεις σχετικά με το μέγεθος και τη γωνία της προεξοχής της οροφής, για την προστασία των εσωτερικών χώρων από το άμεσο ηλιακό φως.

Χρησιμοποιήθηκε επίσης πράσινη τεχνολογία για να ελαχιστοποιηθεί ο λειτουργικός αντίκτυπος του κτιρίου, με ηλιακούς συλλέκτες ενσωματωμένους στην εκτεταμένη οροφή για να βοηθήσουν στην τροφοδοσία με ρεύμα, καθώς και φεγγίτες και παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή για να μειωθεί η ανάγκη για τεχνητό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η Τσενγκντού, που ήδη φιλοξενεί περισσότερους από 20 εκατομμύρια κατοίκους – αριθμός που συνεχώς μεγαλώνει –έχει επεκταθεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες. Το Μουσείο Επιστημονικής Φαντασίας αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης περιοχής έξω από την πόλη που ονομάζεται Chengdu Future Science and Technology City. Αυτή η «πόλη του μέλλοντος», έκτασης 4,6 τετραγωνικών χιλιομέτρων, θα φιλοξενήσει πολλά νέα πανεπιστήμια, εργαστήρια και γραφεία.

Με πληροφορίες από: This massive ‘floating’ museum is straight out of science fiction by Rebecca Cairns, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ