ΚΟΣΜΟΣ

Raja Ampat: Οι εκπληκτικοί κοραλλιογενείς ύφαλοι της Ινδονησίας (pics)

Raja Ampat: Οι εκπληκτικοί κοραλλιογενείς ύφαλοι της Ινδονησίας (pics)
Raja Ampat

To αρχιπέλαγος Raja Ampat ανήκει στο πλουσιότερο κοραλλιογενές τρίγωνο με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον κόσμο.

Τα Raja Ampat, που έχουν δώσει το όνομά τους και στο αρχιπέλαγος είναι ένα σύμπλεγμα που αποτελείται από 1500 κοραλλιογενή νησιά, ξέρες και μικρά νησάκια που βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή του βορειοδυτικού άκρου της Νέας Γουινέας, στην επαρχία της Δυτικής Παπούα στην Ινδονησία.
Τα τέσσερα μεγαλύτερα νησιά του συμπλέγματος είναι τα Misool, Salawati, Batanta και Waigeo, και το μικρότερο νησί των Kofiau.

Ο Chris Mitchell είναι δημοσιογράφος που ασχολείται με θέματα κατάδυσης και συντάκτης στην ιστοσελίδα Divehappy.com. Μίλησε στο CNN για την καταδυτική του εμπειρία στους κοραλλιογενείς υφάλους στο Raja Ampat.

Όπως επισημαίνει δεν ξέρει από πού να ξεκινήσει να μιλά για τις καταδυτικές τους εμπειρίες στην περιοχή και τονίζει ότι η κατάδυση στα νερά αυτά είναι σαν μια περιοδεία σε έναν υποβρύχιο κήπο, μια έκρηξη ενός εργοστασίου χρωμάτων συνοδεία ενός ψυχεδελικού light show.

Την μαγευτική εμπειρία κατάδυσης και την αίσθηση του δυναμισμού αυτού του υφάλου. δεν μπορούν να αποτυπώσουν πλήρως τα βίντεο και οι φωτογραφίες.

Είναι απίστευτα ζωντανός, σε συνεχή κίνηση, έχει μικροσκοπικά ψαράκια που λάμπουν στις κορυφές των μαλακών κοραλλιών ενώ μπαρακούντα και άλλα μεγαλύτερα ψάρια περνούν σε κοντινή απόσταση.

Οι ύφαλοι εκτείνονται μέχρι το οπτικό πεδίο και ουσιαστικά είναι μια μαγευτική αφθονία της ζωής σε συνεχή κίνηση.

Μια συγκεκριμένη περιοχή της Raja Ampat που βρίσκεται στη χερσόνησο Bird's Head θεωρείται από τους επιστήμονες ότι έχει τη μεγαλύτερη θαλάσσια βιοποικιλότητα στον κόσμο.

Τα τελευταία 20 χρόνια, η κυβέρνηση της Ινδονησίας προστατεύει τη Raja Ampat σε συνεργασία με ΜΚΟ. Στόχος του είναι να βοηθήσουν στην προστασία της περιοχής από τις καταστροφικές αλιευτικές πρακτικές, προσφέρουν παράλληλα απασχόληση και τους παρέχουν εκπαίδευση για ένα βιώσιμο μέλλον.

Η πρόσφατη είδηση, ότι τα κοράλλια στον Great Barrier Reef της Αυστραλίας απειλούνται με εκτεταμένη λεύκανση τονίζει πόσο ευάλωτοι είναι οι ύφαλοι του κόσμου από την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών και την αύξηση της οξύτητας του νερού.

Πληροφορίες από:

The incredible coral reefs of Indonesia's Raja Ampat

By, Chris Mitchell, for CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ