ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Βολιβία: Η προσφορά στη θεά γη «απαιτεί» ανθρώπινα κρανία και ποτό

Βολιβία: Η προσφορά στη θεά γη «απαιτεί» ανθρώπινα κρανία και ποτό
REUTERS/David Mercado

Στη Βολιβία, τη χώρα που κατοικείται συνεχώς επί δύο χιλιετηρίδες οι μύθοι, τα ήθη και τα έθιμα που έχουν «εμποτίσει» τη ζωή των κατοίκων έχουν τις ρίζες τους στους ιθαγενείς Αϊμάρα (που την κατοίκησαν πρώτοι), των Ίνκας και των άλλων λαών που την κατοίκησαν.

Ένα από τα έθιμα «επιτάσσει» προσφορές στην Pachamama, την μητέρα γη. Η Μόνικα, μία μάγισσα-γιατρός προσφέρει στην αιώνια θεά των Ίνκας, ποτά. Η προσφορά όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες γίνεται σε γεμάτα ποτήρια μπροστά από ανθρώπινα κρανία, ορισμένα από τα οποία έχουν ακόμη και ιστούς. Τα κρανία «φορούν» καπέλα με ονόματα.

Άλλοι πάλι ανάβουν φωτιές και καίνε τρόφιμα. Και σε αυτή τηνπερίπτωση το αλκοόλ είναι αναπόσπαστο στοιχείο της προσφοράς.

Ποια είναι η Μάμα Πάτσα

Στη μυθολογία των Ίνκας, η Μάμα Πάτσα ή Πατσαμάμα ήταν η μητέρα γη και μητέρα του χρόνου.

Ήταν θεά της γονιμότητας που δεν σχετιζόταν μόνο με τη σπορά και το θερισμό αλλά ζούσε στα βουνά και προκαλούσε σεισμούς.
Ήταν αιώνα, πανταχού παρούσα, ήταν αυτάρκης και είχε τη δύναμη να στηρίξει τη ζωή στη γη. Τα προσκυνήματα που ήταν αφιερωμένα σε αυτή ήταν ενσωματωμένα σε βράχους και σε κορμούς δέντρων.

Η Μάμα Πάτσα, ήταν σύζυγος του Pacha Kamaq και τα παιδιά της ήταν ο Inti, ο θεός Ήλιος και η Killa, η θεά του φεγγαριού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ