ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Αυτό είναι το νέο Ταζ Μαχάλ της Ινδίας

Αυτό είναι το νέο Ταζ Μαχάλ της Ινδίας
Ronan O'Connell, for CNN

Ισλαμικές φράσεις, ομόκεντρα μοτίβα, τρούλοι, καμάρες.

Το Qutb Shahi Heritage Park είναι μία νεκρόπολη στη Νότια Ινδία που εκτείνεται σε 106 στρέμματα.

Εκεί βρίσκονται οι τάφοι της δυναστείας των Qutb Shahi, οι οποίοι είχαν τα ηνία του βασιλείου της Golconda για 169 χρόνια, το 16o και το 17o αιώνα.

Όμως η δυναστεία εξαφανίστηκε και η νεκρόπολή τους αφέθηκε στη φθορά του χρόνου. Το Heritage Park Qutb Shahi αποτελείται από 75 μνημεία. Από το 2013 «τρέχει» δεκαετές πρόγραμμα για την αποκατάστασή τους.

Η οργάνωση που υλοποιεί το έργο είναι το «Aga Khan Trust for Culture», το οποίο χαρακτηρίζει τη νεκρόπολη ως το πιο σημαντικό ισλαμικό ιστορικό μνημείο της Ινδίας.

Μεταξύ άλλων, αποκαθίστανται 40 μαυσωλεία, 23 τεμένη, ένα λουτρό χαμάμ, κιόσκια και κατασκευές στον κήπο. Παράλληλα, γίνεται και η αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου.

Οι οικοδομικές εργασίες επικεντρώνονται στην επισκευή ρωγμών και εξογκωμάτων, την αντικατάσταση των αρχιτεκτονικών στοιχείων που λείπουν. Η πρώτη φάση των εργασιών θα ολοκληρωθεί το 2018 και η οργάνωση που έχει αναλάβει την αποκατάσταση της νεκρόπολης εκτιμά ότι μόλις ολοκληρωθούν τα έργα το Heritage Park Qutb Shahiμαζί μαζί με το Taj Mahal θα συγκαταλέγονται στα πιο σπουδαία μνημεία της Ινδίας.

The next Taj Mahal? New life for historic tombs of Hyderabad, India

By Ronan O'Connell, for CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ